Vb 2022: a dánok miatt már most ünnepelhet a címvédő? – érdekességek

CS. M.CS. M.
Vágólapra másolva!
2022.04.01. 21:44
null
Összejöhet a címvédés a franciáknak? (Fotó: Getty Images)
Mint beszámoltunk róla, kisorsolták a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság csoportbeosztását, kialakult a menetrend is. Érdekességekben természetesen nincs hány – mutatjuk őket! 


A 2022-ES VILÁGBAJNOKSÁG CSOPORTBEOSZTÁSA

A-CSOPORT:
Katar, Ecuador, Szenegál, Hollandia
B-CSOPORT: Anglia, Irán, Egyesült Államok, Wales/Skócia/Ukrajna
C-CSOPORT: Argentína, Szaúd-Arábia, Mexikó, Lengyelország
D-CSOPORT: Franciaország, Dánia, Tunézia, Peru/Ausztrália/Egyesült Arab Emírségek
E-CSOPORT: Spanyolország, Németország, Japán, Costa Rica/Új-Zéland
F-CSOPORT: Belgium, Kanada, Marokkó, Horvátország
G-CSOPORT: Brazília, Szerbia, Svájc, Kamerun
H-CSOPORT: Portugália, Ghána, Uruguay, Dél-Korea

Franciaországot negyedszer sorsolták össze egy csoportba Dániával a világbajnokságon. Első alkalommal 1998-ban, harmadszor 2018-ban: mind a kétszer a francia válogatott lett a világbajnok. Volt azonban egy kivétel, 2002-ben, amikor a két nemzet szintén egy kvartettbe került, s a franciák a csoport utolsó, 4. helyén végeztek.


Anglia története során másodszor lép majd pályára egy világbajnokság nyitó napján – az első ilyen alkalom 1966-ban volt, akkor végül (először, s ez idáig utoljára) vb-győzelmet ünnepelhetett. Szintén az angolokhoz köthető, hogy eddig kétszer találkoztak az Egyesült Államokkal a csoportkörben (1950-ben és 2006-ban), és egyszer sem tudtak nyerni.


Spanyolország és Németország ötödször találkozik majd egymással a vb-k történetében, eddig két német, egy spanyol siker és egy döntetlen a mérleg. A spanyolok Japánnal korábban még egyszer sem csaptak össze tétmeccsen – ez idén megváltozik.



Mi kell ahhoz, hogy esély legyen a Cristiano Ronaldo vs. Lionel Messi, vagyis a Portugália–Argentína döntőre? A két nemzetnek azonos helyen kell végeznie a csoportjában (előbbi a H-, utóbbi a C-csoport tagja), vagyis csak akkor kerülnek külön ágra, ha mindketten elsők, vagy mindketten másodikok lesznek kvartettjükben.


A LÉNYEG

• A világbajnokságot november 21. és december 18. között rendezik meg. A csoportkör 12 nap alatt ér véget, naponta négy csoportmeccset játszanak le.
• Az ugyanabból a zónából kijutó válogatottakat nem lehetett összesorsolni, ez alól kivételt képezett Európa, de innen is legfeljebb két csapat kerülhetett össze egy csoportban.
• A tornára ez idáig 29 ország válogatottja kvalifikálta magát. Még három hely kiadó, amelyre összesen nyolc nemzet pályázik.

A SORSOLÁSRÓL BŐVEBBEN ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik