Messi többet lő, hatékonyabban támad, Modric többet passzol, jobban védekezik

Vágólapra másolva!
2022.12.13. 13:50
null
A két tízes, a két csapatkapitány, Lionel Messi és Luka Modric teljesítménye nagyban befolyásolhatja az Argentína–Horvátország elődöntőt (Fotó: AFP/NSO-montázs)
Az Argentína–Horvátország vb-elődöntő előtt összehasonlítottuk a két vezér, Lionel Messi és Luka Modric főbb statisztikáit a világbajnokságon nyújtott teljesítményüket áttekintve – az InStat mutatói alapján. A számok jól mutatják, hogy bár mindketten irányító szerepkörben futballoznak (nem véletlenül játszanak mindketten 10-es mezben), a pályán ellátott feladatkörük nagyban eltér egymástól. Azt is mondhatjuk, Messi és Modric jól szemlélteti a modern labdarúgás két meglehetősen eltérő irányítótípusát.

 

 

Lionel Messi és Luka Modric játékának összehasonlításához először is azt a tényt kell rögzíteni, hogy az argentin alapvetően támadóként szerepel – mint azt az átlagos helyezkedését mutató hőtérkép is szemlélteti –, közelebb helyezkedik az ellenfél kapujához, ebből fakadóan pedig elvárás vele szemben, hogy gólokat, gólpasszokat jegyezzen. Ezzel szemben Modric legtöbbször a felezővonal környékén ér labdába, az ő feladata, amolyan mélységi irányítóként a labda megszerzése és a támadósorba juttatása. A horvátok vezérétől nem várják el a gólokat, viszont ettől függetlenül kiemelt szerepet játszik a támadójáték felépítésében.

Hőtérkép: Messi helyezkedései, labdába érései a vb-n (Forrás. InStat)
Hőtérkép: Messi helyezkedései, labdába érései a vb-n (Forrás. InStat)
Hőtérkép: Modric helyezkedései, labdába érései a vb-n (Forrás: InStat)
Hőtérkép: Modric helyezkedései, labdába érései a vb-n (Forrás: InStat)

 

 

Éppen ezért Modric eddig 76-tal több passzt mutatott be, mint Messi, viszont a passzhatékonyságuk szinte teljesen megegyezett (85 százalék–84 százalék) – tehát Modric többet passzolt, de többet is rontott. Viszont Modric csak hat gólhelyzetet teremtő átadással próbálkozott eddig, közvetlen gólpassz egyikből sem lett, míg Messinek 11 kulcspassza volt, kettőből a kapuba is találtak a társak (a mexikóiak ellen Enzo Fernández, a hollandok ellen Nahuel Molina), tehát gólpassz is lett. Ez is mutatja, hogy a horvát játékmesternek nem elsődleges feladata a gólhelyzetek kialakítása.

Az eltérő stílusukat, illetve az argentin és a horvát válogatott eltérő játékelképzelését az is alátámasztja, hogy Messi inkább a szöktetéseket részesíti előnyben a támadó passzoknál és kevesebbet próbálkozik beadásokkal Modrichoz képest, ráadásul a hét beadásából eddig egyik sem talált társat. Más kérdés, hogy Modric 11 beadásából is csak kettő ment jó helyre. Mindenesetre ez a statisztika is arról árulkodik, hogy az argentinoknak a horvátokkal ellentétben nincsenek jól fejelő játékosaik, ezért nem is erőltetik a beadásokat.

Messi a pályán elfoglalt helyéből, feladataiból adódóan többször kerül gólhelyzetbe Modricnál (17–3) és jóval többször kísérletezik lövéssel is (13–3). Az más kérdés, hogy a találati aránya gyengébb (52 százalék–100 százalék), és ugyan szerzett négy gólt (a rendes játékidőben), ezek közül kettőt is 11-esből ért el, úgy, hogy egy büntetőt még ki is hagyott.

Messi 13-mal több párharcot nyert meg eddig a vb-n, mint Modric (52–39), köszönhetően annak, hogy támadásban sokkal többet vállalt a horvátnál (46–26 nyertes) és kétszer annyi sikeres cselt is bemutatott (34–17). Viszont védekezésben Modricnak volt több mint kétszer annyi nyertes párharca (14–6). Ha ehhez hozzátesszük, hogy Modricnak több szerelése is volt a vb-n, mint Messinek, akkor megint csak láthatjuk a játékukból, illetve a feladatkörükből adódó különbségeket.

Messi a támadójátékban betöltött kiemelkedő szerepe (a kilenc argentin találatból hatban játszott főszerepet) miatt az InStat összteljesítmény-indexében is magasabb meccsenkénti átlagot ért el (292–263). Viszont ebből is következik, hogy az argentinok eredményessége sokkal inkább függ Messi aktuális formájától, mint a horvátoké Modricétól (a horvátok hat találatából nyolcan vették ki a részüket góllal vagy gólpasszal).

 

Forrás: InStat

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
ELŐDÖNTŐ
20.00:
Argentína–Horvátország, Loszaíl (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

 

KERETEK

ARGENTÍNA
KAPUSOK:
1 Franco Armani (River Plate), 12 Gerónimo Rulli (Villarreal – Spanyolország), 23 Emiliano Martínez (Aston Villa – Anglia)
VÉDŐK:
2 Juan Foyth (Villarreal – Spanyolország), 3 Nicolás Tagliafico (Olympique Lyon – Franciaország), 4 Gonzalo Montiel (Sevilla – Spanyolország), 6 Germán Pezzella (Real Betis – Spanyolország), 13 Cristian Romero (Tottenham Hotspur – Anglia), 19 Nicolás Otamendi (Benfica – Portugália), 25 Lisandro Martínez (Manchester United – Anglia), 26 Nahuel Molina (Atlético Madrid – Spanyolország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 5 Leandro Paredes (Juventus – Olaszország), 7 Rodrigo De Paul (Atlético Madrid – Spanyolország), 8 Marcos Acuna (Sevilla – Spanyolország), 14 Exequiel Palacios (Bayer Leverkusen – Németország), 16 Thiago Almada (Atlanta United FC – Egyesült Államok), 17 Alejandro „PapuGómez (Sevilla – Spanyolország), 18 Guido Rodríguez (Real Betis – Spanyolország), 20 Alexis Mac Allister (Brighton & Hove Albion – Anglia), 24 Enzo Fernández (Benfica – Portugália)
TÁMADÓK: 9 Julián Álvarez (Manchester City – Anglia), 10 Lionel Messi (csk, Paris Saint-Germain – Franciaország), 11 Ángel Di María (Juventus – Olaszország), 15 Ángel Correa(Atlético Madrid – Spanyolország), 21 Paulo Dybala (AS Roma – Olaszország), 22 Lautaro Martínez (Internazionale – Olaszország)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Lionel Scaloni

HORVÁTORSZÁG
KAPUSOK: 1 Dominik Livakovic (Dinamo Zagreb), 12 Ivo Grbic (Atlético Madrid – Spanyolország), 23 Ivica Ivusic (NK Osijek)
VÉDŐK: 2 Josip Stanisic (Bayern München – Németország), 3 Borna Barisic (Rangers FC – Skócia), 5 Martin Erlic (Sassuolo – Olaszország), 6 Dejan Lovren (Zenit – Oroszország), 19 Borna Sosa (VfB Stuttgart – Németország), 20 Josko Gvardiol (RB Leipzig – Németország), 21 Domagoj Vida (AEK Athén – Görögország), 22 Josip Juranovic (Celtic – Skócia), 24 Josip Sutalo (Dinamo Zagreb)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 7 Lovro Majer (Rennes – Franciaország), 8 Mateo Kovacic (Chelsea – Anglia), 10 Luka Modric (Real Madrid – Spanyolország), 11 Marcelo Brozovic (Internazionale – Olaszország), 13 Nikola Vlasic (Torino – Olaszország), 15 Mario Pasalic (Atalanta – Olaszország), 25 Luka Sucic (RB Salzburg – Ausztria), 26 Kristijan Jakic (Eintracht Frankfurt – Németország)
TÁMADÓK: 4 Ivan Perisic (Tottenham Hotspur – Anglia), 9 Andrej Kramaric (Hoffenheim – Németország), 14 Marko Livaja (Hajduk Split), 16 Bruno Petkovic (Dinamo Zagreb), 17 Ante Budimir (Osasuna – Spanyolország), 18 Mislav Orsic (Dinamo Zagreb)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Zlatko Dalic

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik