Vb 2022: Lionel Messi most hasonlít leginkább Diego Maradonához

Vágólapra másolva!
2022.12.13. 10:23
null
Négy évvel ezelőtt Luka Modric (jobbra) és a horvátok nyertek a csoportkörben Argentína ellen, így Lionel Messit (balra) a visszavágás vágya is fűtheti (Fotó: Imago Images)
Lionel Messi az ötödik világbajnokságán vált igazán az argentin válogatott vezérévé, ezt a Horvátország elleni elődöntőn is bizonyíthatja.

 

Most vagy soha. Lionel Messi minden bizonnyal pályafutása utolsó világbajnokságán lép pályára, több alkalma nem lesz, hogy Diego Maradona örökébe lépve elnyerje a trófeát Argentína válogatottjával, és mégis, mintha éppen most lenne a legjobb esélye rá.

„Egyelőre nincs különösebb tervünk Lionel Messi megállítására. Általában inkább a teljes csapat legyőzésére koncentrálunk, nem egy emberre. Argentína együttese nem csak Messiből áll, rengeteg jó játékosa van, ezért nem emberfogással, hanem csapatjátékkal próbálunk rajta felülkerekedni.” – Bruno Petkovic, a horvátok támadója a fifa.com-on

„Boldogok vagyunk, hogy hét meccset játszhatunk, a legjobb eredményre törekszünk, tehát a világbajnoki cím megszerzésére. Nagy segítségünkre van ebben a kapitányunk, Lionel Messi, akinek a jelenléte elengedhetetlen ehhez a célhoz. A 2018-as horvátok elleni mérkőzésből sokat tanultunk, de az elődöntőben más találkozóra készülünk” – Nicolás Tagliafico az argentinok balhátvédje a meccs előtti sajtótájékoztatón

Az első tornáján, 2006-ban még alig töltötte be a 19. életévét, a Németország ellen elveszített negyeddöntőn nem is lépett pályára, 2010-ben Dél-Afrikába viszont már BL-győztes, aranylabdás szupersztárként érkezett. A csapat Diego Maradona irányításával viszont csúnyán leszerepelt, a negyeddöntőben 4–0-ra kikapott a németektől, és Messi sem tűzhette ki dicsőségfalára azt a gólpasszt, amit az öt mérkőzés alatt jegyezhetett. Négy év múlva Brazíliában jobb statisztikát mutatott fel, csapatkapitányként négy góllal és egy gólpasszal zárta a tornát, ám a döntőben Argentínának nem sikerült legyőznie Németországot. A 2018-as oroszországi világbajnokságon a nyolcaddöntő jelentette a végállomást, Messi hiába adott két gólpasszt Franciaország ellen, a későbbi világbajnok 4–3-ra nyert.

Ezúttal viszont minden másnak tűnik. Az argentin válogatott a Szaúd-Arábia elleni csoportkörös vereséggel (1–2) mintha letudta volna a kellemetlen meglepetést a tornára, megállíthatatlanul menetel a döntő felé, és Lionel Messi minden mérkőzésen remek játékkal segíti csapatát. Ha kell, gólpasszt ad, büntetőből szerez gólt vagy magabiztos kezdéssel utat mutat a tizenegyespárbajban.

„Minden pillanatát élvezem a világbajnokságnak  – nyilatkozta Messi az argentin Olé sportlapnak. – Talán a kor és a tapasztalat teszi, de a korábbiakhoz képest kicsit másként tekintek a tornára. Rendkívül motivál, hogy örömet szerezzünk a szurkolóknak. Fantasztikus látni, hogy odahaza mennyire lelkesek az emberek, nagyon remélem, hogy megadhatjuk nekik, amire a legjobban vágynak.”

Argentínában a Szaúd-Arábia elleni vereség óta hatalmasat fordult a közhangulat, a szurkolók többsége győzelmet vár a Horvátország elleni elődöntőn, sőt az Olé által tartott internetes szavazáson a voksolók 85 százaléka szerint Argentína lesz világbajnok. Ahhoz, hogy a vágy valósággá váljon, még két mérkőzést kell győztesen megvívni, ám ez sem tűnik lehetetlennek.

„Lionel Messi most hasonlít leginkább Diego Maradonához  – nyilatkozta az 1986-ban világbajnok argentin válogatott tagja, Jorge Valdano  a TyC Sports­nak. – Ugyanazokat az erős személyiségjegyeket mutatja, végre megtalálta a hangot játékostársaival és a közönséggel. Élvezi a futballt és feldobja, hogy a gyerekei láthatják világbajnokságon szerepelni. A csapat is nagyon összeállt. Minden mérkőzésen szenvedélyes futballt látok, és bármilyen nehéz legyen, a játékosok valahogy mindig megtalálják a győzelemhez vezető utat. Lehet, hogy Messi nem lesz gólkirály, és sebességben sem veheti már fel a versenyt Kylian Mbappéval, ám olyan különleges tehetsége van a játékhoz, mint senki másnak.”

A felvetést, amely szerint Lionel Messi a válogatottban született volna újjá, Lionel Scaloni szövetségi kapitány szerényen elutasította, a nemzeti csapat hétfői sajtótájékoztatóján inkább az ellenfelet dicsérte, hozzátéve, hogy a Horvátország 3–0-s győzelmével záruló, négy évvel ezelőtti csoportmérkőzéssel párhuzamot vonni teljesen felesleges.

„Luka Modric fantasztikus futballista, Horvátország pedig veszélyes ellenfél – mondta Lionel Scaloni. – Ugyanúgy készülünk az elődöntőre, mint a Szaúd-Arábia elleni vereségünk óta bármely mérkőzésre. Mindenki tudja, mi a dolga, és ha a pályán is sikerül megvalósítani, amit elterveztünk, továbbjutunk. A játékosok közül mindenki egészséges, az előjelekre nem panaszkodhatunk. Az már biztos, hogy hét mérkőzéssel fejezzük be a tornát, ami a rajtot figyelembe véve már önmagában remek eredmény, de természetesen a döntőnél nem adnánk alább.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik