MTI, V. Á. 2021.09.22 20:26 Frissítve: 2021.09.23 09:28

Labdarúgás: az UEFA sürgeti a FIFA-t, álljon el a kétévenkénti vb-rendezés tervétől

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) közleményben sürgeti a nemzetközi szövetséget (FIFA), hogy álljon el a kétévenkénti világbajnokság rendezésének tervétől – írja az MTI.

 

A világbajnoki trófea (Fotó: AFP)


A kontinentális szervezet honlapján szerdán megjelentek szerint az UEFA a FIFA – szerinte kivitelezhetetlen – terve helyett tárgyalóasztal mellett szeretne megbeszéléseket folytatni a nemzetközi mérkőzésnaptár megreformálásáról.

„Az UEFA csalódott a FIFA módszerében, vagyis hogy már azelőtt bejelenti és népszerűsíti a lehetséges radikális változást, hogy egyeztetett volna róla az érintettekkel” – áll a közlésben.

A javaslatot a kezdetektől fogva ellenző európai szövetség kiemeli, hogy rengeteg kérdés merül fel a tervvel kapcsolatban. Meglátásuk szerint a világbajnoki győzelem értéke csökkenne, a labdarúgókat még jobban túlhajszolnák, és a női labdarúgásnak sem szolgálná az érdekét, ha minden évben lenne férfi világesemény.

„Ez csak néhány a FIFA javaslatával szembeni komoly fenntartások közül” – teszik hozzá. Az UEFA megjegyzi, múlt kedden egyeztetést kezdeményeztek a FIFA-val és az 55 európai szövetséggel, ám egyelőre nem kaptak választ. Korábban Aleksander Ceferin UEFA-elnök az európai együttesek vb-bojkottjával is fenyegetőzött arra az esetre, ha a FIFA javaslatát elfogadják.

A FIFA hétfői közleménye szerint jövő csütörtökön online tárgyalást tart a kétévenkénti vb-rendezésről. A mostaninál sűrűbb lebonyolítást a szervezet technikai bizottsága is támogatta, de az Európa mellett Dél-Amerikában is heves ellenkezést váltott ki.

A francia Arséne Wenger vezette technikai bizottság szeptember 9-én hozta nyilvánosságra hivatalosan azt a javaslatot, amely szerint 2026-tól kétévente kellene világbajnokságot rendezni. Az európai bajnokságok és klubok, valamint az UEFA szerint azonban a naptár így is túlzsúfolt, és az éljátékosok túlterheltek. Wengerék és a FIFA álláspontja szerint viszont sok országnak az egyetlen igazi sportági húzóesemény a vb, ami mellett így szakmai indokok és erős gazdasági érvek is szólnak. A technikai bizottság továbbá azt is javasolta, hogy az Európa-bajnokságok rendszerén is változtassanak: 2027-től páratlan években rendezzék meg, így tegyék lehetővé, hogy 2026 után már 2028-ban is vb-t lehessen rendezni. Ceferin erre reagálva azt mondta: az UEFA nem érdekelt abban, hogy kétévente legyen Eb.

A kétévenkénti vb-rendezés a FIFA-t vezető Gianni Infantino forradalmi terve, az erről szóló tanulmány elkészítéséhez májusban a szervezet 211 tagjából 166 támogatását sikerült megnyernie.

A Magyar Labdarúgó Szövetség minden erejével az UEFA-t támogatja a világbajnoki rendezés kérdésében.

2021.10.09 20:18:19

Foci vb 2022 VÉGH JÁNOS

Robert Lewandowskiék hozták a kötelező győzelmet nyeretlen vendégeik felett.

2021.10.09 20:18:19

Foci vb 2022 R. Gy.

Hiába küzdött a miniállam csapata, a tartalékos angolok könnyed győzelmet arattak.

2021.10.07 23:38:38

Foci vb 2022 PIETSCH TIBOR, BORBOLA BENCE

A vb-selejtező egyik csemegéjének ígérkezik a két ferencvárosi, Botka Endre és Myrto Uzuni csatája.

2021.09.28 11:10:02

Foci vb 2022 CS. B.

Előbbi a szigorú karanténintézkedések miatt, utóbbi biztonsági megfontolásokból nem rendezhet találkozót.

2021.09.21 16:35:00

Foci vb 2022 BABJÁK BENCE

Az aranycipős lengyel támadó elismerően beszélt a magyar válogatottról.