Vb 2022: Valid Regragi, a marokkói válogatott sikerkovácsa

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2022.12.09. 13:23
null
A spanyolok kiejtése után a marokkói játékosok a levegőbe dobálták Valid Regragui szövetségi kapitányt, az a tervük, hogy a portugálok elleni meccs után is így ünnepelnek (Fotó: AFP)
Már labdarúgóként kikristályosodott emberi tulajdonságai alkalmassá teszik Valid Regragit edzőnek, a marokkói szakember a világ előtt bizonyított, megszervezte a vb legjobb védelmét.

 

Úttörőként tekinthetünk Valid Regragira, Marokkó 47 éves szövetségi kapitányára, ő lett az első afrikai edző, aki világbajnokságon negyeddöntőbe vezette csapatát. Európai szemszögből figyelve az eseményeket, valósággal a semmiből bukkant fel, hiszen az öreg kontinensen korábban nem vállalt munkát. Hazájában azonban ismert és elismert figura, aki mostanra hatalmas népszerűségnek örvend azáltal, hogy soha nem látott magasságba vezette a válogatottat. A spanyolok kiejtését követően úgy fogalmazott, miért ne célozhatná meg csapatával a trófeát – a korábban megmosolyogtatónak tetsző megjegyzés a 2010-es vb győztesének búcsúztatása után nem is tűnik a valóságtól teljesen elrugaszkodottnak.

Az, hogy a Párizs környéki Corbeil-Essonnes szülöttjéről írunk, nagyban tulajdonítható Rudi Garciának, a korábbi Lyon-, Marseille-, Lille- és Roma-edző éleslátásának, a kilencvenes évek közepén pályakezdő tréner volt ugyanis, aki kiszúrta őt 19 évesen, és a kisvárosi klub harmadik számú csapatából az elsőhöz vitte. A jobbhátvéd előmenetele aligha nevezhető gyorsnak, hiszen 1999-ben, 24 évesen lett profi a Toulouse játékosaként. Az együttessel feljutott a Ligue 1-be, később az Ajaccio, a spanyol Racing Santander, a Dijon és a Grenoble szerződtette, a marokkói válogatottban 45-ször lépett pályára. Egykori csapattársai és edzői szerint labdarúgóként igazi vezéregyéniség volt, ám az öltözőben töltött be igazán fontos szerepet, rendre ő fogta össze a társaságot, és már ekkor kikristályosodott: emberi tulajdonságai alkalmassá teszik őt edzőnek.

Első tréneri feladatát egy évvel azután kapta, hogy szögre akasztotta a cipőjét, a marokkói válogatottnál Rasid Tausszi mellett látta el a pályaedzői teendőket. Sok ideje nem volt elsajátítani a szakmát, hiszen főnökét egy év, illetve 14 mérkőzés után menesztették, ő pedig vele együtt „repült”. Innentől fogva minden állomáshelyén siker övezte munkáját, 2014-ben a FUSZ Rabat vezetőedzője lett, amelyet az általa irányított öt és fél évben története első bajnoki címéhez, valamint hatodik Marokkói Kupa-győzelméhez segített. Két éve külföldi megbízatást kapott Katarban, az Al-Duhaillal bajnokságot nyert, majd visszatért hazájába, és a Vidad trénereként bajnok és Afrikai Bajnokok Ligája-győztes lett. Eredménysora kikövezte a marokkói válogatott megüresedő szövetségi kapitányi posztjához vezető utat, a bosnyák Vahid Halilhodzic helyét vette át – augusztus 31-én, alig 81 nappal a katari vb kezdete előtt.

Bár sok jót nem vetített előre, hogy Marokkó alig három hónappal a nyitány előtt váltott a kispadon, a döntést immár senki sem kérdőjelezi meg. Valid Regragi – szerénységéről és tisztelettudásáról tanúbizonyságot téve – többször is hangsúlyozta, elődje jó munkát végzett, ám ne vitassuk el érdemét: ő szervezte meg betonbiztossá a válogatott védelmét, amely már a felkészülési mérkőzéseken sem kapott gólt, és az egyetlen nemzeti csapat a tornán, amelynek az ellenfelek játékosai még nem találtak be (a Kanada elleni csoportmérkőzésen Najef Agerd öngóljával szépítettek az észak-amerikaiak). A zömében 4–1–4–1-es alakzatban védekező gárda azonban nemcsak hátul masszív, elöl is hatékony, hiszen az InStat adatelemző-rendszer szerint a helyzetei minősége alapján eddig 2.9 gólt kellett volna szereznie, az értéket pedig meghaladja a gólszáma, négyet jegyez. Ebben nagy szerepe van Hakim Zijesnek, akit egy éven át nélkülöztek a válogatottnál, ám Valid Regragi hitelességének és meggyőzőerejének köszönhetően szeptemberben visszatért, hogy aztán Katarban gólpasszt adjon a Belgium, illetve gólt lőjön a Kanada elleni győztes csoportmérkőzésen. A népszerű szakember javára írandó, hogy megtalálta a megfelelő összetételt, egységet kovácsolt, taktikai utasításait maradéktalanul betartó játékosai tűzbe mennének érte. Beszédes felvételek készültek arról, amint a labdarúgók Spanyolország kiejtése után a levegőbe dobálják edzőjüket – alighanem erre készülnek a Portugália elleni negyeddöntőt követően is.

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
MAROKKÓ MÉRKŐZÉSEI

F-CSOPORT
November 23., 11.00
Al-Hor,
al-Bajt Stadion
Marokkó–Horvátország 0–0
November 27., 14.00
Doha,
al-Tumama Stadion
Belgium–Marokkó 0–2
December 1., 16.00
Doha,
al-Tumama Stadion
Kanada–Marokkó 1–2

Nyolcaddöntő
Marokkó–Spanyolország 0–0, 11-esekkel 3–0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik