Tizenegyesek döntöttek, Marokkó kiejtette Spanyolországot, és negyeddöntős

Vágólapra másolva!
2022.12.06. 15:55
null
Marokkó 11-esekkel ott van a legjobb nyolc között (Fotó: Getty Images)
Spanyolország gól nélküli döntetlent követően tizenegyesekkel kikapott Marokkótól a katari labdarúgó-világbajnokság keddi nyolcaddöntőjében, így búcsúzott a tornától. Az afrikai csapat története során először jutott be a legjobb nyolc közé, ahol a Portugália–Svájc párharc győztesével játszhat.

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
NYOLCADDÖNTŐ

MAROKKÓ–SPANYOLORSZÁG 0–0 – 11-esekkel 3–0
Al-Rajjan,
Egyetemvárosi Stadion, 44 667 néző. Vezette: Rapallini (argentin)
MAROKKÓ:
Bunu – Hakimi, Agerd (el-Jamik, 84.), Szaissz, Mazraui (Attijat Allah, 82.) – Unahi (Benun, 120.), Amrabat, Amallah (Seddira, 82.) – Zijes, en-Nesziri (Szabiri, 82.), Bufal (Abde, 66.).Szövetségi kapitány: Valid Regragi
SPANYOLORSZÁG:
Unai Simón – M. Llorente, Rodri, Laporte, Jordi Alba (Balde, 98.) – Gavi (Soler, 63.), Busquets, Pedri – Ferran Torres (N. Williams, 75.; Sarabia, 119.), Asensio (Morata, 63.), Olmo (Ansu Fati, 98.).Szövetségi kapitány: Luis Enrique

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Bosszú – erre (is) készült a csoportjából elsőként továbbjutó Marokkó az első két mérkőzésén meggyőző teljesítményt nyújtó, majd Japán ellen vereséget szenvedő Spanyolország ellen. A két csapat legutóbb 2018-ban, a csoportkör harmadik fordulójában találkozott egymással világbajnokságon, a 2–2-re végződő (a továbbjutás szempontjából már nem mérvadó) meccsen pedig több kétes játékvezetői ítélet is a marokkói válogatottat sújtotta.

A keddi mérkőzést természetesen Katarban rendezték, de az Egyetemvárosi Stadion a kezdő sípszótól kezdve a marokkói drukkerektől volt hangos, akik történelmi pillanatra készültek, válogatottjuk ugyanis még sosem járt a vb legjobb nyolc csapata között.

Ahogyan arra számítani lehetett, Spanyolország az első perctől kezdve magához ragadta a kezdeményezést, labdajáratásával, valamint a belső védők (Rodri és Aymeric Laporte) felpasszaival igyekezte megbontani a marokkói védelmet, de a fegyelmezett észak-afrikaiak remekül reagáltak ezekre a szituációkra, és magas letámadás alatt sem hibáztak, rendben voltak a labdakihozatalaik.

Bunu nem remegett bele a spanyol presszingbe (Fotó: Getty Images)
Bunu nem remegett bele a spanyol presszingbe (Fotó: Getty Images)

A meccs első valamirevaló lehetősége Asraf Hakimi előtt adódott, aki jó helyről végezhetett el szabadrúgást a 12. percben, de fölé lőtt. Spanyolország mindössze szűk negyedórával később jutott el először kapura lövésig, ekkor Laporte ívelte be a labdát a védők mögé induló Marco Asensiónak, aki jó helyzetből csak az oldalhálót találta el. A félidő további részében csak Marokkó tudott érdemben veszélyeztetni: Nusszair Mazraui a tizenhatoson kívülről lőtt a jobb felső sarok irányába a 33. percben, majd tíz perccel később Szofian Bufal adott be magasan egy labdát a tizenhatos sarkáról, ezt Najef Agerd fejelte fölé.

Egy kis stat: Spanyolország a 25. perc után jutott el az első kapura lövésig, ilyesmire 1966 óta nem volt példa világbajnokságon – akkor 29 perc kellett egy lövéshez a spanyoloknak.

Agerd fejese nem járt messze Unai Simón kapujától... (Fotó: Getty Images)
Agerd fejese nem járt messze Unai Simón kapujától... (Fotó: Getty Images)

A második félidőt némiképp intenzívebben kezdte Spanyolország, de a kissé passzív, kivárásra játszó labdajáratás és a szervezett, zárt marokkói védekezés nem változott. Az 54. percben Dani Olmo révén megvolt a spanyolok első, kaput eltaláló lövése is, de ez nem okozott problémát Jasszin Bununak. Aztán folytatódott az oktatófilmbe illő, ellenfelét megfojtó marokkói védekezés, miközben Luis Enrique a háromgólos Álvaro Moratával és a szélvészgyors Nico Williamsszel igyekezte felpörgetni támadásait.

A meccs hajrájában többnyire beadásokkal próbálkoztak a spanyolok, akik ekkor már egy-egy alkalommal túljutottak az egyébként szenzációs meccset játszó Mazrauin, akit a 82. percben le is cserélt a marokkói kapitány. Az utolsó percekben Marokkó előtt adódott több helyzet – inkább kontrából –, de egyikből sem lett gól, így jöhetett a kétszer tizenöt perc ráadás!

Gavinak nem volt könnyű meccse, Hakimiék végig ott voltak az arcában (Fotó: Getty Images)
Gavinak nem volt könnyű meccse, Hakimiék végig ott voltak az arcában (Fotó: Getty Images)

A hosszabbításban nem törődött bele az eredménybe a spanyol válogatott, amely a 98. percben a jobb oldala után a bal oldalát is felfrissítette (bejött Ansu Fati és Alejandro Balde), de a félidő legnagyobb ziccere így sem előtte, hanem Marokkó előtt adódott. A Bari légiósa, Valid Seddira a kapuval szemben rossz döntést hozott, s Unai Simón lábába lőtte a labdát a 104. percben. A ráadás második félidejében megint Seddira előtt adódott nagy lehetőség, a marokkói támadó azonban újfent rossz megoldást választott, míg a 123. percben a csereként beálló Pablo Sarabia eldönthette volna a meccset a spanyolok javára, ám mellé lőtt – jöhetett a mindig lutri szétlövés! 0–0

A tizenegyeseket Marokkó kezdte, értékesítette is az elsőt, majd Sarabia ismét főszereplővé vált, hiszen a kapufát találta el a spanyolok első kísérleténél. Ezt követően ugyan a marokkóiak is rontottak egyet, de Spanyolország 3/3 tizenegyesét elhibázta, Hakimi pedig a végén higgadt „befejező embernek" bizonyult: Marokkó ott van a legjobb nyolc között, története során először, és majd a portugál–svájci találkozó győztesével játszhat a negyeddöntőben.

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

AZ EGYENES KIESÉSES SZAKASZ
NYOLCADDÖNTŐ
December 3., 16.00
Al-Rajján,
Kalifa Nemzetközi Stadion
Hollandia–Egyesült Államok
3–1
December 3., 20.00
Al-Rajján,
Ahmad bin Ali Stadion
Argentína–Ausztrália 2–1
December 4., 16.00
Doha,
al-Tumama Stadion
Franciaország–Lengyelország3–1
December 4., 20.00
Al-Hor,
al-Bajt Stadion
Anglia–Szenegál 3–0
December 5., 16.00
Al-Vakra,
al-Dzsanúb Stadion
Japán–Horvátország 1–1, 11-esekkel 1–3
December 5., 20.00
Doha,
974 Stadion
Brazília–Dél-Korea 4–1
December 6., 16.00
Al-Rajján,
Education City Stadion
Marokkó–Spanyolország 0–0, 11-esekkel 3–0
December 6., 20.00
Loszaíl,
Lusail Iconic Stadion
Portugália–Svájc (56. mérkőzés)
NEGYEDDÖNTŐ
December 9., 16.00
Al-Rajján,
Education City Stadion
Horvátország–Brazília (58. mérkőzés)
December 9., 20.00
Loszaíl,
Lusail Iconic Stadion
Hollandia–Argentína (57. mérkőzés)
December 10., 16.00
Doha,
al-Tumama Stadion
Marokkó–az 56. mérkőzés győztese (60. mérkőzés)
December 10., 20.00
Al-Hor,
al-Bajt Stadion
Anglia–Franciaország (59. mérkőzés)
ELŐDÖNTŐ
December 13., 20.00
Loszaíl,
Lusail Iconic Stadion
az 57. mérkőzés győztese–az 58. mérkőzés győztese x–x
December 14., 20.00
Al-Hor,
al-Bajt Stadion
az 59. mérkőzés győztese–a 60. mérkőzés győztese x–x
A 3. HELYÉRT
December 17., 16.00
Al-Rajján,
Kalifa Nemzetközi Stadion
Az elődöntő vesztesei x–x
DÖNTŐ
December 18., 16.00
Loszaíl,
Lusail Iconic Stadion
Az elődöntő győztesei x–x

A KÉT CSAPAT KERETE

MAROKKÓ
KAPUSOK: 1 Jasszin Bunu(Sevilla – Spanyolország),12 Munir Mohamedi(al-Vehda – Szaúd Arábia),22 Ahmed Reda Tagnauti(Vidad AC)
VÉDŐK: 2
AsrafHakimi(Paris Saint-Germain – Franciaország),3 Nusszair Mazraui(Bayern München – Németország),5 Najef Agerd(West Ham United – Anglia),6 Romain Szaissz(Besiktas – Törökország),18 Dzsavad el-Jamik(Real Valladolid – Spanyolország),20 Asraf Dari(Brest – Franciaország),24 Badr Benun(Qatar SC – Katar),25 Jahia Attijat Allah(Vidad AC)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:4 Szofjan Amrabat(Fiorentina – Olaszország),7 Hakim Zijes(Chelsea – Anglia),8 AzzedinUnahi(Angers – Franciaország),10 Anassz Zaruri(Burnley – Anglia),13 Iliasz Sair(QPR – Anglia),14 Zakaria Abuhlal(Toulouse – Franciaország),15 Szelim Amallah(Standard Liege – Belgium),17 SzofianBufal(Angers – Franciaország),23 Bilal el-Kannusz(KRC Genk – Belgium),26 JahjaDzsabran(Vidad)
TÁMADÓK:9 Abderrazak Hamdallah(al-Ittihad – Szaúd Arábia),11 Abdelhamid Szabiri(Sampdoria – Olaszország),16 Abde Ezzalzuli(Osasuna – Spanyolország),19 Juszef en-Nesziri(Sevilla – Spanyolország),21 ValidSeddira(Bari – Olaszország)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Valid Regragi

SPANYOLORSZÁG
KAPUSOK:1 Robert Sánchez(Brighton & Hove – Anglia),13 David Raya(Brentford – Anglia),23 Unai Simón(Athletic Bilbao)
VÉDŐK:2 César Azpilicueta(Chelsea – Anglia),3 Eric García(FC Barcelona),4 Pau Torres (Villarreal),14 Alejandro Balde(FC Barcelona),15 Hugo Guillamón(Valencia),18Jordi Alba(FC Barcelona),20 Dani Carvajal(Real Madrid),24 Aymeric Laporte(Manchester City – Anglia)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:5 Sergio Busquets(FC Barcelona),6 Marcos Llorente(Atlético Madrid),8 Koke(Atlético Madrid),9 Gavi(FC Barcelona),16 Rodri(Manchester City – Anglia),19 Carlos Soler(Paris Saint-Germain – Franciaország),26 Pedri(FC Barcelona)
TÁMADÓK: 7Álvaro Morata(Atlético Madrid),10 Marco Asensio(Real Madrid),11 Ferran Torres(FC Barcelona),12 Nico Williams(Athletic Bilbao),17 Yeremy Pino(Villarreal),21 Dani Olmo(RB Leipzig – Németország),22 Pablo Sarabia(Paris Saint-Germain – Franciaország),25 Ansu Fati(FC Barcelona)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY:Luis Enrique

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik