Vb 2022: Martíneztől tanult módszert használ a 11-eseknél Onódi

Vágólapra másolva!
2022.12.23. 08:37
null
Onódi sokat tanult a friss világbajnok excsapattárstól annak idején (Fotó: Getty Images)
A katari torna legjobb kapusának választott, világbajnok Emiliano Martínez tizenegyesek előtti praktikájáról, sokoldalúságáról, személyiségéről és az öltözőszekrényében kirakott cetlijéről beszélt lapunknak Onódi Ákos, aki az Aston Villánál az argentin csapattársa volt.  


Aligha van olyan magyar, aki jobban ismeri Emiliano Martínezt, az argentin válogatott világbajnok kapusát Onódi Ákosnál. A ciprusi élvonalban szereplő Akritasz 21 éves magyar kapusa az Aston Villánál töltött el négy idényt, egykori csapattársaként közeli kapcsolatot ápolt az angol klubot 2020 augusztusa óta erősítő csillaggal: rengeteg időt töltöttek együtt az edzőközpontban, jellemzően együtt reggeliztek és ebédeltek, sokat gyakoroltak edzés közben és után a pályán, taktikailag és technikailag is segített honfitársunknak a fejlődésben.

A katari torna legjobb kapusának járó díjat megkapó Emiliano Martínez teljesítményét és képességeit kevesen vitatják, a vb-n 11 tizenegyesből négyet hárított, ezzel elévülhetetlen érdemeket szerzett hazája harmadik vb-címének megszerzésében. Mégis megosztó figura: egyesek imádják sajátos, gátlástalan stílusa miatt, másokban pedig a viselkedése, trágár kifejezései, tiszteletlen mozdulatai keltenek viszolygást.

„Ez színjáték a részéről, amivel könnyen az ellenfelek agyára megy – mondta egykori csapattársáról a Nemzeti Sportnak Onódi Ákos, aki Emiliano Martínez miatt Argentínának szurkolt a tornán.

„Jellemző, hogy mindent bevet az ellenfél kizökkentése érdekében, a tizenegyeseknél rendre próbálkozik. Élénken megmaradt bennem, amit a Manchester United elleni idegenbeli győzelem alkalmával tett. A hosszabbításban büntetőhöz jutottak a hazaiak, ám meglepetésre nem Cristiano Ronaldo állt a labda mögé. Mindenki arra számított, hogy a portugál klasszis végzi el, az elemzéseknél erre készültünk, úgyhogy váratlanul ért minket, hogy honfitársának, Bruno Fernandesnek adta át a lehetőséget. Emiliano kitalálta, beleáll a rúgó játékosba, és elkezd harsányan dumálni – Ronaldóhoz.

Kiabált neki, hogy rúgja ő a tizenegyest, kekeckedett vele, hogy nem mer neki rúgni, legyen nagyfiú, ezzel a büntetőrúgáshoz készülődő csapattársát is minősítette. Csak mondta és mondta a hülyeséget az ötszörös aranylabdásnak, ami olyannyira kizökkentette Bruno Fernandest, hogy a kapu fölé lőtte a labdát. Azóta én is igyekszem alkalmazni ezt a módszert, s mondhatom, bevált: az FA-kupában hasonló lélektani hadviselést alkalmazva bizonytalanítottam el a rúgó játékost, és hárítottam a tizenegyesét.”


Onódi Ákos elmondta, sokoldalú kapusnak tartja harmincéves kollégáját, aki a feltételezésekkel ellentétben nem központi figura.

„Sokoldalú kapus, a latin-amerikaiakra jellemzően technikás, ugyanakkor érződik rajta, hogy több mint tíz éve Angliában véd, remekül ötvözi a szigetországban tanultakat az Argentínában elsajátítottakkal. Szerintem előnyére váltak a kölcsönjátékai, az angol negyed­osztályban, a Championshipben, a Wolverhamptonnál és a spanyol élvonalbeli Getafénál is szerepelt. Mindenhol felhalmozott tudást, aminek köszönhetően hatékony és eredményes kapus lett. Az Aston Villa öltözőjében nem számított nagyhangú, központi figurának, de meghatározó tagja volt a csapat életének, mindenki bízott benne és a képességeiben. Kiemelkedően fontos vezetői személyiségjegye, hogy mindenkivel ragyogó kapcsolatot alakít ki, bárkivel érdemben beszélget anélkül, hogy konfrontálódna. Minden helyzetben segítőkész, a futballpályán kívül teljesen más arcát mutatja, mint amit a televízió képernyője előtt megismerhettek az emberek.

Megjegyzendő még, hogy hihetetlenül alázatos. Az öltözőszekrényébe kiragasztott egy cetlit, amelyre a rövid, közép- és hosszú távú céljait írta fel, s mindennap azt olvasgatta edzés előtt és után – az oda felskiccelteknek rendeli alá az életét. Emlékszem, az előző idényben azért dolgozott, hogy megdöntse a kapott gól nélküli rekordját, s papírra vetette azt is, legalább hányszor akar pályára lépni hazája válogatottjában. A hosszabbak között pedig szerepelt, hogy megnyerje a világbajnokságot Argentínával. Utóbb mondhatjuk, elhivatottsága meghozta gyümölcsét. Hálás vagyok, hogy ilyen kaliberű sportemberrel készülhettem, és ő lehetett a minta számomra, nagy hatással volt rám a személyisége.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik