Vb 2022: Álvarez esete nem volt 11-es Iker Casillas szerint

Vágólapra másolva!
2022.12.14. 17:55
null
Ezért az ütközésért járt a büntető (Fotó: AFP)
Mint ismert, a Katarban zajló labdarúgó-világbajnokság első elődöntőjét Argentína 3–0-ra megnyerte Horvátország ellen, s elsőként jutott be a torna döntőjébe. A mérkőzés első gólja 11-esből született, miután Julián Álvarez a tizenhatoson belül ütközött a horvátok kapusával, Dominik Livakoviccsal, s a mérkőzést vezető Daniele Orsato habozás nélkül a büntetőpontra mutatott. Az esetnél a VAR közreműködésére sem volt szüksége az olasz bírónak, ám a jelek szerint közel sem mindenki találta ilyen egyértelműnek az esetet.

 

Az egykori FIFA-bíró, a mexikói Felipe Ramos Rizo azok táborát gyarapítja, akik szerint nem ért tizenegyest az eset. A 2000-es olimpiai torna döntőjében és a 2002-es világbajnokság három mérkőzésén is dirigáló 59 éves korábbi játékvezető – napjainkban az ESPN szakértője, a Diario Record publicistája – úgy véli, nem kellett volna büntetőt ítélni az argentinok javára.

A meccs 33. percében Julián Álvarez kilépett egy átadással, elpöckölte a labdát a kimozduló Dominik Lovakovic mellett, miközben összeütközött a kapussal, s Daniele Orsato játékvezető azonnal tizenegyest adott, amelyet Lionel Messi értékesített is, megszerezve a találkozó első gólját.

„Néhány fontos szempont, ami miatt nem kellett volna tizenegyest adni. A kapus jobb lába végig a földön volt, nem mozdult a támadó felé, nem volt gáncsoló, akadályozó mozdulat a csatár irányába. Ugyanakkor az ütközés a támadó és a kapus között elkerülhetetlen volt, pusztán a tehetetlenségi erőből fakadóan” – írta Twitteren a korábbi játékvezető.

Ramos Rizo posztját egyébként a Real Madrid és a spanyol válogatott legendás kapusa, Iker Casillas is megosztotta, mindössze három szóval kommentálva azt: „Totalmente de acuerdo” – azaz „Teljesen egyetértek”.


Hogy kicsoda Felipe Ramos Rizo?

A ma már 59 éves korábbi exbírót 1999 és 2003 között ötször választották meg Mexikó legjobb játékvezetőjének, a 2000-es olimpiai tornán három mérkőzésen működött közre, ő vezette többek között a Spanyolország–Kamerun döntőt is – amelyet az afrikaiak nyertek meg. A 2002-es világbajnokságon is három meccsen dirigált, két csoportmeccs után ő vezette az Anglia–Brazília (1–2) negyeddöntőt, amelyen Ronaldinho azt a bizonyos szabadrúgásgólt lőtte David Seamannek, s amelyen aztán a brazil zsenit kiállította.

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
ELŐDÖNTŐ
ARGENTÍNA–HORVÁTORSZÁG 3–0 (2–0)
Loszaíl,
Lusail Iconic Stadion, 88 966 néző. Vezette: Orsato (olasz)

AZ ARGENTÍNA–HORVÁTORSZÁG MÉRKŐZÉSRŐL BŐVEBBEN ITT OLVASHAT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik