Vb 2022: az óceániai szupertini mesterhármassal köszönt be

Vágólapra másolva!
2022.03.24. 18:31
Egy tizenéves óceániai labdarúgó élete nagy napján van túl: Raphael Lea'i mesterhármassal járult hozzá ahhoz, hogy a Salamon-szigetek válogatottja 3–1-re legyőzze Tahitit a Katarban zajló világbajnoki selejtező tornán, és egy kis lépéssel közelebb kerüljön az interkontinentális playoffhoz. Az esti programban nyert Pápua Új-Guinea és Új-Zéland is, így a vasárnapi zónaelődöntő párosítása: Salamon-szigetek–Pápua-Új Guinea, Új-Zéland–Tahiti.

Vanuatu és a Cook-szigetek koronavírus-fertőzések miatti visszalépése miatt biztos volt, hogy a Salamon-szigetek és Tahiti ott lesz az Óceániai zóna négyes döntőjében, azonban az egymás elleni csütörtöki meccsnek volt tétje: a győztesre papíron könnyebb elődöntő vár, és csak a döntőben kerülhet szembe a zóna legjobb csapatával, Új-Zélanddal – ott már az interkontinentális pótselejtező lesz a tét.

Raphael Lea'i megtette, amit megtehetett: az első félidőben a védők közül kiugorva higgadtan értékesített egy ziccert, majd a másodikban, 1–1-et követően, két gyors ellencsapás végén is a legjobb ütemben érkezett a tahiti kapu elé, és mindkétszer gólt szerzett.


Ez volt a fiatal támadó második mérkőzése a válogatottban, ezek voltak az első góljai. A térség legnagyobb ígéretei között tartják számon; néhány évvel ezelőtt csupán a fiatal kora miatt nem vehetett részt az argentin Godoy Cruz kínálta próbajátékon – pontosabban azért, mert nem volt pénz arra, hogy a szabályoknak megfelelően a szülei is vele tarthassanak.

Később – miután hét meccsen szerzett 24 góljával, a Henderson Eels színeiben a 2019–2020-as Salamon-szigeteki bajnokság gólkirálya lett (volt egy 11 gólos meccse is!) – a Melbourne Victoryhoz már eljutott, jó benyomást tett az ausztrálokra, de akkor már nemcsak az életkor, hanem a koronavírus-járvány kirobbanása is akadályt állított elé.

Érdekesség, hogy Lea'i nemcsak labdarúgásban, hanem futsalban is szerepelt már korosztályos világversenyen, sőt tavaly a felnőttek futsal-világbajnokságán is játszott volna, ha a horvátországi felkészülés során nem törik el a karja – így csak civilben tarthatott a többiekkel Litvániába.

„A célom, hogy egyszer valamelyik vezető európai ligában játszhassak. Remélem, egy napon megvalósul ez az álmom” – mondta ősszel, a kartörés miatti kényszerszünet napjaiban. Alighanem hosszú lesz az út, de csütörtöki játéka arra enged következtetni, hogy jó irányba halad.


ÚJ-ZÉLAND KIÜTÖTTE ÚJ-KALEDÓNIÁT

Az esti programban aztán igazolódott is a papírforma: Új-Zéland már a szünetig három gólt szerzett, és végül 7–1-re kiütötte Új-Kaledóniát. Noha csak a 71. percben állt be csereként, egyszer lábbal, egyszer fejjel betalált a kapuba az előző mérkőzésen új-zélandi gólrekordot döntő Chris Wood is – az angol Newcastle United csatára immár 32 góllal tartja a nemzeti csúcsot.

Új-Zéland tehát Tahiti válogatottjával találkozik a vasárnapi zónaelődöntőben, a Salamon-szigetek pedig Pápua Új-Guineával, amely a korán kapott gól ellenére legyőzte a 42. perctől emberhátrányban játszó Fidzsi-szigeteket kettejük ki-ki meccsén, megszerezvén ezzel a B-csoport második helyét.

A vasárnapi zónaelődöntő két nyertese március 30-án vívja a katari minitorna fináléját, annak nyertese pedig júniusban interkontinentális pótselejtezőt játszik a CONCACAF-zóna selejtezőjének negyedik helyezettjével – azon a meccsen már a vb-kvóta lesz a tét.

ÓCEÁNIAI VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ (KATAR)
1. KÖR, 3. FORDULÓ
A-CSOPORT
Salamon-szigetek–Tahiti 3–1
(Lea'i 20., 52., 90+5., ill. A. Tehau 26.)

AZ A-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Salamon-szigetek 1 1 3–1 3
2. Tahiti 1 1 1–3 0
Vanuatu visszalépett
Cook-szigetek visszalépett

B-CSOPORT
Új-Zéland–Új-Kaledónia 7–1
(Greive 8., 45+2., Rogerson 35. – 11-esből, A. de Jong 74., Tuiloma 81., Ch. Wood 83., 89., ill. Saïko 13.)
Fidzsi-szigetek–Pápua Új-Guinea 1–2 (Waranaivalu 12., ill. A. Kepo 45+1., Semmy 63.)

A B-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Új-Zéland 3
3
12–1 9
2. Pápua Új-Guinea 3
2
1 3–2 6
3. Fidzsi-szigetek 3
1 2
3–7 3
4. Új-Kaledónia 3
3
2–10 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik