Nyomokban futballt is tartalmazott: svéd siker az olaszok elleni csatában

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.11.10. 20:41
null
Ideges hangulatú, hatalmas csata zajlott a Friends Arenában (Fotó: AFP)
Svédország labdarúgó-válogatottja hazai pályán 1–0-s győzelmet aratott Olaszország felett világbajnoki pótselejtezőn, így jó helyzetből várja a hétfői milánói visszavágót.

VB 2018
EURÓPAI PÓTSELEJTEZŐ, 1. MÉRKŐZÉS
SVÉDORSZÁG–OLASZORSZÁG 1–0 (0–0)

Solna, Friends Arena. V: Cüneyt Cakir (török)
Svédország: R. Olsen – Krafth (G. Svensson, 83.), Lindelöf, Granqvist, Augustinsson – Claesson, Seb. Larsson, Ekdal (J. Johansson, 57.), Forsberg – Toivonen, M. Berg (Thelin, 74.). Szövetségi kapitány: Jan Andersson.
Olaszország: Buffon – Barzagli, Bonucci, Chiellini – Candreva, Parolo, De Rossi, Verratti (Insigne, 76.), Darmian – Belotti (Éder, 65.), Immobile. Szövetségi kapitány: Gian Piero Ventura.
Gólszerző: J. Johansson (61.)

A svéd és az olasz válogatott tagjainak arckifejezése már a himnuszok alatt nem mindennapi harci lázat sugallt, így aztán talán nem is volt meglepő, hogy az első három percbe nagyjából 15 másodperc játék, több szabálytalanság, egy hosszabb ápolás és egy sárga lap fért bele... A már az első percben földön maradó Leonardo Bonucci ki is vívta rögtön az első számú közellenség szerepét a Friends Arenában.

Amikor ráébredtek a felek, hogy egy kicsit futballozni is kellene, az olaszok nyitottak ziccerrel: Matteo Darmian húzott el a szélen, precízen adott be (Robin Olsen kapus csúnyán „eltévedt”), de Andrea Belotti visszafejelt labdája centikkel a jobb kapufa mellett ment el.

Ettől a helyzettől eltekintve kevés végigjátszott akciónak lehettünk tanúi: a két csapat darált ezerrel, ám a védelmeket ritkán sikerült megbontani, ráadásul a svédek kimondottan jó helyről járó szabadrúgások sorát rontották el pocsék végrehajtással. A legnagyobb hazai lehetőség egy Chiellini-hiba után jött, azonban Gianluigi Buffon – aki 1997-ben egy moszkvai vb-pótselejtezőn kezdte meg válogatott karrierjét – kétszer is tisztázni tudott a kapujára rontó svéd támadók elől.

A második félidőt kitűnően kezdték az olaszok, nagy labdabirtoklási fölényt alakítottak ki és agresszív játékkal a kapujuk elé szorították a svédeket – a házigazdák két helyzetet is megúsztak, egyszer Antonio Candreva jobb oldali beadása szállt el a kapu előtt, majd ugyancsak Candreva kísérletezett, de hatalmas bombáját kitolta Olsen a jobb felső sarok elől.

A feszültség egyre nőtt, a játékosok több kisebb kakaskodás után egyszer egymásnak is ugrottak, és amikor mindenki (nagyjából) megnyugodott, Svédország a semmiből megszerezte a vezetést. Egy jobb oldali nagy Krafth-bedobás után Ola Toivonen Jakob Johanssonhoz továbbított, a cserejátékos 17 méterről lőtt, a labda pedig Daniele De Rossin megpattant és Buffont becsapva a kapu bal oldalában kötött ki (1–0).

Az olaszokat néhány percre alaposan megzavarta a bekapott gól, majd egy dörgő kapufával jelezték (Darmian lőtte át a védelmet, Olsen csak imádkozni tudott, mozdulni nem), hogy nem szeretnék rúgott gól nélkül elhagyni Svédországot. Hiába, kénytelenek voltak anélkül és vesztesen távozni: a vendégcsapat ötlettelenül és idegesen támadott, míg Svédország némi szerencsével 1–0-ra megnyerte az első felvonást, és jó helyzetből várhatja a milánói visszavágót. Az olaszok alighanem megérdemelték volna a döntetlent, de a szerencsével is hadilábon álltak, valamint a kreativitásuk sem volt elegendő a támadások befejezéséhez.

Hétfőn a San Siróban folytatják a párharcot. Az sem lesz kisebb csata, ennyi biztos.

A kényszerű csereként beálló Johansson góljával nyertek a svédek – 30 év után verték meg tétmeccsen az olaszokat (Fotó: AFP)
A kényszerű csereként beálló Johansson góljával nyertek a svédek – 30 év után verték meg tétmeccsen az olaszokat (Fotó: AFP)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik