Vb 2018: a FIFA minden játékos után 7300 eurós napidíjat fizet

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.15. 08:09
null
A foci és a pénz örök barátok (Fotó: AFP)
Az oroszországi labdarúgó-világbajnokság véget ér ma, és a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elkezdi számlázni a részt vevő játékosok után a már korábban megígért kompenzációt – minden egyes futballista minden, a vb-n eltöltött napja 7300 eurót ér a klubjának.


A szervezet összesen 179 millió eurót oszt szét a klubok között, de figyelembe veszi a selejtezők kezdete, azaz a 2016 óta eltelt időszakot is: a Newcastle United például megkapja a 28 napra szóló díjat a szerb Alekszandar Mitrovics után, és majdnem feleennyit bezsebel a döntőben minimum kispadozó Florian Thauvin révén.

Igaz, van mit pótolni vele: a francia szélsőt a Newcastle 18.35 millió euróért vette 2015-ben, majd 11 millióért adta el 2017 nyarán.

A topklubok szintjén természetesen aprópénz a kompenzáció, a listát a Manchester City vezeti a maga 4.4 millió eurós járandóságával, ettől csak pár ezerrel marad el a Real Madrid, a Chelsea négymilliót, a Tottenham pedig 3.85 milliót kasszírozhat.

Leginkább a Tottenham játékosai villogtak a tornán, legalábbis összetettben: 12 labdarúgót adott a vb-re a londoni együttes, és közülük kilencen vettek részt az elődöntőben, sőt a vb-trófeát vagy a klub jelenlegi csapatkapitánya, Hugo Lloris, vagy korábbi karmestere, Luka Modric emeli majd a magasba.

A Tottenhamben egyébként nem szerepeltek együtt: Lloris 2012. augusztus 31-én írt alá az angol gárdához, míg az ott a kapitányi karszalaggal gyakran megtisztelt Modric három nappal hamarabb távozott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik