BACSKAI JÁNOS
2018.07.13 19:04 Frissítve: 2018.07.14 17:11

Amikor a vb-n megbukó kapitányt munkatáborba zárták

A szurkolói álmokban gyakran szerepelnek a leszereplő válogatottak játékosait és vezetőit célzó agresszív cselekedetek, de abban az országban, ahol a valóság és a fantázia leginkább összefonódik, Észak-Koreában, ez is valóra vált, sajnos.

 

Fiam, hajtsatok, mert rosszul járunk mindannyian! (Fotó: AFP)


Az angliai világbajnokság üde színfoltja volt az észak-koreai válogatott, amely a csoportjában megverte az olaszokat, majd a negyeddöntőben már három góllal vezetett a bombaerős portugálok ellen, de Eusébióval végük nem bírt. 1966 csodás eredménye sem hatotta meg a diktátort, Kim Ir Szent, a válogatott büntetésként évekig nem léphetett pályára (sztálini recept), a 2010-es lebőgés után azonban a FIFA és az ázsiai szövetség miatt ilyen finomságokra már nem kerülhetett sor. Kim Ir Szen örököse, Kim Dzsong Il sejtett valamit a dél-afrikai vb előtt, mert nem engedte közvetíteni a tornát, de úgy gondolta, a győztes mérkőzéseket utólag leadják azért – nos, erre nem került sor, mert egyszer sem nyertek.

A szövetségi kapitány, Kim Dzsong Hun már a vb előtt azt tűzte ki célul, hogy megörvendeztessék a mérkőzéseikkel a nagy Tábornokukat, de végül csak az ellenfeleket szórakoztatták el, őket azonban remekül: az egész torna legrosszabb eredménysorát érték el, összesen tizenkét gólt kaptak. Szerencséjükre már a diktatúra sem a régi, kivégzés nem történt, ám a keret tagjait hat órára közszemlére tették a Kultúra Népi Palotája (Nomen est omen, persze) előtt, majd Kim Dzsong Il legkisebb fia, örököse, Kim Ir Szen unokája, Kim Dzsong Un jól leszidta őket 400 (!) másik mérges észak-koreai polgárral együtt, a játékosok meg nyilvánosan fel kellett sorolják a szövetségi kapitány hibáit.

A fő bűn Kim Dzsong Un tábornok elárulása volt...

Kim Dzsong Hun mestert kizárták a pártból, ami arrafelé nem tagkönyv és tagdíj, hanem élet és halál kérdése, majd büntetőtáborba csukták, ami egy német hírügynökség forrása szerint még igen kellemes állapot a többi lehetőséghez képest, korábban ráadásul a leszereplő sportoló az edzőjével együtt vonult az edzőtábor után a fogolytáborba pár évre, feldolgozni, vagy inkább ledolgozni a kudarcot. A kapitány egyes források szerint egy építkezésen, mások szerint egy bányában dolgozott, s egy angol lap szerint pár játékosa is elkísérte őt.

És mielőtt kérdeznék és írnák: igen, szerencsére ez máshol nem fordulhatna elő. Nem győznénk táborral, és a bányáink száma is véges.

A SOROZAT KORÁBBI RÉSZEI
Cruyff: szex volt vagy nem, vb-arany biztosan nem
Amikor a két lesérült csatár beugrója 13 gól lőtt 
Amikor majdnem világbajnok lett Brazíliában egy magyar edző
Amikor Mussolini két vb-aranyban is főszereplő lehetett
Amikor a szex miatt ugrott a vb-siker I.
Amikor a franciáknál (is) a szex miatt ugrott a vb-siker
2018.12.23 16:19:50

Foci vb 2018 FARKAS MÁTÉ

Ezek voltak a nyári futball-vb legjobb és legrosszabb reklámjai – szakértői toplista.

2018.07.23 20:28:23

Foci vb 2018 nemzetisport.hu

Igazán lírai: Wendell Lira majdnem öngyilkos lett, de a trófea megváltoztatta az életét, majd Oroszországban...

2018.07.17 16:53:30

Foci vb 2018 MAROSI GERGELY

A rugalmasság, a pragmatizmus és a reaktív futball nyert, az unalomba dermedő labdabirtoklás vesztett a vb-n.

2018.07.16 23:30:24

Foci vb 2018 VINCZE ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. A kulijátékosoknak a perisici szintet kellene karcolgatniuk.

2018.07.16 23:28:31

Foci vb 2018 SZELI MÁTYÁS

ALAPVONAL. Ezért is írom le immáron sokadszorra, a most véget érő torna, a válogatott futball »állapota« újabb bizonyítéka annak, hogy minőségileg rosszat tesz a világbajnokságnak a négy vagy nyolc év múlva esedékes létszámemelés.