nemzetisport.hu
2018.07.24 12:39 Frissítve: 2018.07.24 13:35

Akinek a Puskás-díj megmentette az életét, majd a vb-jét

Nem mindennapi történet Wendell Liráé, akit szó szerint az életbe hozott vissza csodagólja és az érte kapott Puskás-díj. A labdarúgó nemrégiben a The Guardiannek vallott arról, milyen nyomorúságból mentette ki az elismerés.

Az életét köszönheti a díjnak… (Fotó: AFP)

 

Nagy megtiszteltetés a magyar futballnak, hogy az adott év legszebb gólját szerző labdarúgónak járó díjat a FIFA Puskás Ferencről nevezte el, egy futballista életét pedig a trófea gyökeresen megváltoztatta. A korábbi győztesek közül Cristiano Ronaldo, Neymar vagy James Rodríguez otthonában számtalan más díj mellé került a Puskás-díj, de a brazil Wendell Lira életében a fő helyre.

 AJÁNLÓ
Minden cikkünk Puskás Ferencről itt!

Sőt, magát az életét is ennek a díjnak és természetesen az azt eredményező csodagóljának köszönheti, ugyanis a futballista olyan borzalmas anyagi körülmények között élt, hogy enni sem tudott adni feleségének és gyermekének, és már azon gondolkodott, hogy öngyilkos lesz…

A Goianesia nevű klub ugyanis a Brazíliában az alsóbb osztályokban szokásos havi 250 dollár alatti fizetéssel honorálta Wendell Lira szolgálatait, aki egyébként csak félprofi labdarúgó volt, főállásban munkanélküli segélyen élt… Azt pedig tegyük még hozzá, hogy a kisebb csapatok idénye csak hat hónapig tart!

„Nagyon szenvedtem, kilátások nélküli munkanélküli voltam, a tükörbe sem tudtam nézni. Arra sem volt pénzem, hogy tejet vegyek a kislányomnak, és arra készültem, hogy az autómmal egy kamionnak menjek, de végül nem tudtam megtenni ezt.”

Szerencsére, ráadásul két napra rá már mindenki őt kereste, lévén bekerült a Puskás-díj tíz jelöltje közé.


A FIFA ünnepségén azt mondta a feleségének, Ludmilának, hogy úgy érzi magát, mintha egy videojátékban lenne, találkozott Luka Modriccsal, Marcelóval és nagy példaképével, C. Ronaldóval is.

 AJÁNLÓ
Cikkeink a FIFA-gálákról itt!

Azon az estén az e-sportok egyik királya, a szaúdi Abdulaziz Alseria kihívta egy kedélyes kis FIFA-zásra a nagy sztárokat, de Neymar, Messi és C. Ronaldo is nemet mondott, sőt elsőre Wendell Lira is, de aztán csak beadta a derekát – és 6–1-re nyert!

„Fogalmam sincs, hogyan lehettem olyan jó” – vallotta be Wendell Lira, aki hazatérte után aláírt a másodosztályú Vila Novához, de aztán súlyos térdsérülései miatt visszavonult, alig 27 évesen, pontosabban ma már a virtuális futballpályákon vívja meg a maga mérkőzéseit.

Rádiós kommentátorként részt vett az oroszországi világbajnokságon, amely rémálomként kezdődött a számára, mert vízumproblémái akadtak, és már majdnem hazatoloncolták ötórányi várakozás után, amikor a Puskás-díj újra megmentette.

„Puskas? Puskas?” – kiáltotta valaki, akinek ismerős lett a brazil neve. „Yes, yes, Puskas!” – kiáltotta vissza Wendell Lira, akinek az angol nyelvtudása nagyjából ki is merült ennyiben, de már mehetett is tovább a világbajnokságra…

„El sem tudom mondani, mennyire megváltoztatta a Puskás-díj az életemet. Nem egyszerű elmenni egy idegen országba, ahol el sem tudod olvasni az eléd tett papírt… Már majdnem sírva fakadtam, amikor szerencsére egy orosz ügyintéző felismert, és megmentett szorult helyzetemből.”

A Puskás-díj történetéről bővebben a puskas.com-on olvashat!
2018.12.23 16:19:50

Foci vb 2018 FARKAS MÁTÉ

Ezek voltak a nyári futball-vb legjobb és legrosszabb reklámjai – szakértői toplista.

2018.07.23 20:28:23

Foci vb 2018 nemzetisport.hu

Igazán lírai: Wendell Lira majdnem öngyilkos lett, de a trófea megváltoztatta az életét, majd Oroszországban...

2018.07.17 16:53:30

Foci vb 2018 MAROSI GERGELY

A rugalmasság, a pragmatizmus és a reaktív futball nyert, az unalomba dermedő labdabirtoklás vesztett a vb-n.

2018.07.16 23:30:24

Foci vb 2018 VINCZE ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. A kulijátékosoknak a perisici szintet kellene karcolgatniuk.

2018.07.16 23:28:31

Foci vb 2018 SZELI MÁTYÁS

ALAPVONAL. Ezért is írom le immáron sokadszorra, a most véget érő torna, a válogatott futball »állapota« újabb bizonyítéka annak, hogy minőségileg rosszat tesz a világbajnokságnak a négy vagy nyolc év múlva esedékes létszámemelés.