Akinek a Puskás-díj megmentette az életét, majd a vb-jét

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.24. 12:39
null
Az életét köszönheti a díjnak… (Fotó: AFP)
Nem mindennapi történet Wendell Liráé, akit szó szerint az életbe hozott vissza csodagólja és az érte kapott Puskás-díj. A labdarúgó nemrégiben a The Guardiannek vallott arról, milyen nyomorúságból mentette ki az elismerés.

Nagy megtiszteltetés a magyar futballnak, hogy az adott év legszebb gólját szerző labdarúgónak járó díjat a FIFA Puskás Ferencről nevezte el, egy futballista életét pedig a trófea gyökeresen megváltoztatta. A korábbi győztesek közül Cristiano Ronaldo, Neymar vagy James Rodríguez otthonában számtalan más díj mellé került a Puskás-díj, de a brazil Wendell Lira életében a fő helyre.

Sőt, magát az életét is ennek a díjnak és természetesen az azt eredményező csodagóljának köszönheti, ugyanis a futballista olyan borzalmas anyagi körülmények között élt, hogy enni sem tudott adni feleségének és gyermekének, és már azon gondolkodott, hogy öngyilkos lesz…

A Goianesia nevű klub ugyanis a Brazíliában az alsóbb osztályokban szokásos havi 250 dollár alatti fizetéssel honorálta Wendell Lira szolgálatait, aki egyébként csak félprofi labdarúgó volt, főállásban munkanélküli segélyen élt… Azt pedig tegyük még hozzá, hogy a kisebb csapatok idénye csak hat hónapig tart!

„Nagyon szenvedtem, kilátások nélküli munkanélküli voltam, a tükörbe sem tudtam nézni. Arra sem volt pénzem, hogy tejet vegyek a kislányomnak, és arra készültem, hogy az autómmal egy kamionnak menjek, de végül nem tudtam megtenni ezt.”

Szerencsére, ráadásul két napra rá már mindenki őt kereste, lévén bekerült a Puskás-díj tíz jelöltje közé.


A FIFA ünnepségén azt mondta a feleségének, Ludmilának, hogy úgy érzi magát, mintha egy videojátékban lenne, találkozott Luka Modriccsal, Marcelóval és nagy példaképével, C. Ronaldóval is.

Azon az estén az e-sportok egyik királya, a szaúdi Abdulaziz Alseria kihívta egy kedélyes kis FIFA-zásra a nagy sztárokat, de Neymar, Messi és C. Ronaldo is nemet mondott, sőt elsőre Wendell Lira is, de aztán csak beadta a derekát – és 6–1-re nyert!

„Fogalmam sincs, hogyan lehettem olyan jó” – vallotta be Wendell Lira, aki hazatérte után aláírt a másodosztályú Vila Novához, de aztán súlyos térdsérülései miatt visszavonult, alig 27 évesen, pontosabban ma már a virtuális futballpályákon vívja meg a maga mérkőzéseit.

Rádiós kommentátorként részt vett az oroszországi világbajnokságon, amely rémálomként kezdődött a számára, mert vízumproblémái akadtak, és már majdnem hazatoloncolták ötórányi várakozás után, amikor a Puskás-díj újra megmentette.

„Puskas? Puskas?” – kiáltotta valaki, akinek ismerős lett a brazil neve. „Yes, yes, Puskas!” – kiáltotta vissza Wendell Lira, akinek az angol nyelvtudása nagyjából ki is merült ennyiben, de már mehetett is tovább a világbajnokságra…

„El sem tudom mondani, mennyire megváltoztatta a Puskás-díj az életemet. Nem egyszerű elmenni egy idegen országba, ahol el sem tudod olvasni az eléd tett papírt… Már majdnem sírva fakadtam, amikor szerencsére egy orosz ügyintéző felismert, és megmentett szorult helyzetemből.”

A Puskás-díj történetéről bővebben a puskas.com-on olvashat!
A Puskás-díj történetéről bővebben a puskas.com-on olvashat!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik