Góliszony a világ legjobb támadóival, Messi-függőség és politika – Argentína bajban

Vágólapra másolva!
2017.09.07. 13:31
null
Sampaoli és Messi között állítólag nincs vita (Fotó: AFP)
Nem elég, hogy Argentínát egy nyomtalanul eltűnt tüntető miatt belpolitikai válság sújtja, még a válogatott gyengélkedése is nyomasztóan hat a futballőrült társadalomra. Két fordulóval a világbajnoki selejtezők vége előtt még az sem biztos, hogy Jorge Sampaoli együttese kijut az oroszországi eseményre. Teljesen érthetetlen, hogy a világ legjobb csatárai miért képtelenek a gólszerzésre, de a szövetségi kapitány arra sem tudja a megoldást, hogyan lehet megszüntetni a nyomasztó Messi-függőséget.

 

Egyetlen egyszer fordult elő eddig a futballtörténelemben, hogy az argentin labdarúgó-válogatott nem kvalifikálta magát a világbajnokságra. 1970-ben még nem úgy nézett ki a selejtező, mint most, nem játszott mindenki mindenkivel oda-visszavágós párharcot. A csapatokat csoportokba sorsolták, s Argentína szégyenszemre alulmaradt Peruval és Bolíviával szemben.

Még két vagy négy meccs

A világbajnoki selejtezők dél-amerikai ágáról négy válogatott jut ki egyenes ágon a 2018-os oroszországi tornára, az már hónapokkal korábban kiderült, hogy az egyik csapat Brazília. Az ötödik helyen végző együttesnek sem kell még aggódnia, hiszen egy interkontinentális selejtezőn ugyancsak kivívhatja a továbbjutást: november 6-án és 14-én Új-Zéland lesz az ellenfél. Argentína október 5-én Perut fogadja, 10-én Quitóban Ecuador vendégeként zárja a selejtezőt.


17. FORDULÓ (2017. október 5.)
Kolumbia–Paraguay
Chile–Ecuador
Argentína–Peru
Venezuela–Uruguay
Bolívia–Brazília

18. FORDULÓ (2017. október 10.)
Paraguay–Venezuela
Brazília–Chile
Ecuador–Argentína
Peru–Kolumbia
Uruguay–Bolívia

A kétszeres világbajnok és háromszoros vb-ezüstérmes csapat ezúttal közel áll a szégyenhez. Hiába rendelkezik világklasszis játékosokkal, ha két fordulóval a selejtező vége előtt csupán az ötödik, még éppen pótselejtezőt jelentő pozícióban van. Azonban októberben Peru és Ecuador ellen két olyan csapat ellen lép pályára, amely ugyancsak Oroszországba készül.

SAMPAOLIVAL SEM MEGY

De mi lehet a baj egy olyan válogatottnál, amelyben a világ egyik legjobb futballistája, Lionel Messi szerepel? Ahol az utánpótlás olyan jó, hogy 2004-ben és 2008-ban is olimpiát nyert, és amely ugyan az 1993-as Copa-elsőség óta nem nyert világversenyt, de az elmúlt 23 évben mégiscsak játszott egy vb-, két Konföderációs-kupa- és négy Copa-döntőt.

A 2014-es világbajnoki ezüstérem után Alejandro Sabella kapitány távozott, de hasonlóképpen cselekedett Gerardo Martino is, aki nem bírta elviselni azt a nyomást, ami rázúdult a 2015-ös és a 2016-os Copa-ezüst után (mindkétszer 0–0-s döntetlennel és tizenegyesekkel maradt alul a csapat Chilével szemben). A káoszt fokozta Lionel Messi ideiglenes visszavonulása, de őt legalább az új kapitány, Edgardo Bauza meg tudta győzni a visszatérésről.

A káoszhoz hozzájárultak a szövetség körüli pénzügyi problémák, és ez a zűrzavar összekuszálta a játékosok gondolkodását is, mással nem lehet magyarázni, hogyan esett vissza ennyire a válogatott teljesítménye. Bauzával nyolc mérkőzésen három győzelem, két döntetlen, három vereség volt a mérleg, Jorge Sampaoli június elseje óta van állományban, de a két felkészülési meccsen aratott győzelem után az uruguayi 0–0, majd a mostani, Venezuela elleni 1–1 őt is beárazta.

A DÉL-AMERIKAI ZÓNA ÁLLÁSA
1. Brazília 16 11 4 1 38–11 37
2. Uruguay 16 8 3 5 28–18 27
3. Kolumbia 16 7 5 4 19–16 26
4. Peru 16 7 3 6 26–25 24
5. Argentína 16 6 6 4 16–15 24
6. Chile 16 7 2 7 24–23 23
7. Paraguay 16 6 3 7 17–23 21
8. Ecuador 16 6 2 8 24–24 20
9. Bolívia 16 4 1 11 14–34 13
10. Venezuela 16 1 5 10 18–35 8

MESSIVEL LEGALÁBB SZEREZ PONTOT A VÁLOGATOTT

Három hónappal ezelőtt még Sampaoli úgy beszélt, Messire kell építeni ezt a válogatottat, és azért figyel segítőivel csaknem száz labdarúgót, hogy megtalálja azokat, akik magas szinten tudnak együttműködni a barcelonai klasszissal.

Az Uruguay elleni, múlt heti döntetlen után azonban ismét előkerült a Messidependence kifejezés: Sampaoli elismerte, a csapat nagyon is függ legjobbjától. „Ne csodálkozzunk azon, hogyha a csapatban van egy hozzá hasonló kaliberű ember, és mindenki őt keresi a labdával” – mondta.

Az biztos, hogy Messi személye olyan, mint a viccbeli nyuszika sapkája: ha van, ha nincs, mindenképpen problémás. Amikor pályára lép, csak ő számít, ugyanakkor a statisztika nem hazudik: az eddigi 16 selejtező felén szerepelt, a megszerzett 24 pontból 17-et vele gyűjtött be a válogatott. Ha nem játszik, a győzelemre is jóval kisebb az esély.

icardi629
icardi629

Még bosszantóbb, hogy a válogatott 16 vb-selejtezőn 16 gólt szerzett, ennél kevesebbet csak Bolívia tud felmutatni, 14-et. Pedig világklasszisokban nincs hiány, Sampaoli azt is megengedhette magának, hogy Gonzalo Higuaínt meg se hívta, Sergio Agüerót a kispadon jegelte, és úgy gondolta, a Lionel Messi, Paulo Dybala, Mauro Icardi trió sokkal dinamikusabb és eredményesebb játékra lesz képes.

Az új csatárkorszak kezdete azonban csupán egy frusztráló kísérlet maradt, és lehet, hosszabb távon beválna Sampaoli elképzelése, csak éppen nincs idő a kísérletezgetésre.

EGY HIPPI ELTŰNÉSE

Argentínában közben egy rejtély is foglalkoztatja a közvéleményt: augusztus elején az őslakosok mellett tartott tüntetés során eltűnt egy hippi, Santiago Maldonado. A sajtó és a közösségi média szerint a rendőröknek közük lehet a rejtélyes esethez, és a felháborodás akkora, hogy begyűrűzött a sport és a celebek világába is.

Az eset súlyos belpolitikai üggyé vált, az ellenzék nagy fegyvere lett, és miután Argentínában rendkívül kényes kérdés a politikai okokból eltüntetett emberek története, nem csoda, hogy még Messi felesége, Antonella is megosztotta Instagram-oldalán.

transzparens629
transzparens629

 

A múlt héten, Uruguay ellen Sampaoli is beállt a sorba, és megkérte Claudio Tapiát, az argentin szövetség elnökét, hogy a játékosok hadd vonulhassanak ki a mérkőzésre egy transzparenssel. Tapia nemet mondott, viszont ugyanezen a megbeszélésen a szövetség arra kérte Messit, hogy egy 30-as számú mezben kampányoljon a 20-as mezben lévő Luis Suárezzel a 2030-as argentin-uruguayi közös rendezésű vébé mellett.

Sampaoli állítólag dühösen azt válaszolta: „Az üzlet igen, az emberi jogok nem?”

 


Ugyanakkor egyes lapok szerint Messi nem értett egyet a Maldonado-transzparenssel, emiatt összeveszett Sampaolival, de ezt a szakember cáfolta.

„Ezek a légből kapott híresztelések nemcsak helytelenek, de nagyon kínosak is, hiszen aláássák csapatunk tekintélyét is. Sajnos olyan világban élünk, amelyben egy ezer alkalommal elhangzott hazugságról szép lassan mindenki elhiszi, hogy igaz. Szégyenletes dolog, mert úgy tűnik, vannak olyanok, akik azt szeretnék, hogy ne jussunk ki a világbajnokságra” – dühöngött a szövetségi kapitány.

NEM REMÉNYTELEN, CSAK BONYOLULT

A keddi, Venezuela elleni döntetlen után Sampaoli azt mondta, sajnálja Argentínát, mert hiába dominált a legutóbbi két mérkőzésen, nem tudott győzni.

„A helyzetünk nem reménytelen, csak sokkal bonyolultabb. Óriási esélyünk volt, de ilyen a futball. Bármi megtörténhet, főleg, ha képtelen vagy a gólszerzésre. Reménykedem benne, hogy ez a kellemetlen időszak nem zavar meg bennünket és nem hat blokkolóan a következő mérkőzéseken. Ki kell mennünk, és nyernünk kell Peru ellen. Azt hittük, a legutóbbi két mérkőzésünk után majd jobb helyzetben leszünk, de csak két ponttal gazdagodtunk” – mondta.

A szakvezetés rendelkezésére egy hónap áll, hogy megtalálja az ideális összeállítást és taktikát. Sampaoli hisz abban, hogy a selejtező sikeres megvívása sokkal nehezebb, mint maga a világbajnokságon való szereplés. Azaz ha eljut a csapat Oroszországba, ott már bármire képes lehet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik