Van Persie: Lehetett volna 8-1 is! Del Bosque alig talált szavakat

Vágólapra másolva!
2014.06.14. 00:58
null
Robin van Persie (az előtérben) és Arjen Robben, Hollandia hősei (Fotó: Reuters)
Ahogy arról már beszámoltunk, a brazíliai világbajnokság B-csoportjának első fordulójában a címvédő spanyolok kiütéses, 5–1-es vereséget szenvedtek Hollandiától. A 2010-es győztes selecciónt irányító Del Bosque megdöbbenve nyilatkozott a lefújást követően, míg a holland szövetségi kapitány, Louis van Gaal szerint felállást kellett váltaniuk ahhoz, hogy eredményesek legyenek. Xavi szerint mindent rosszul csináltak, a két gólt szerző Robin van Persie pedig úgy véli, 8–1 is lehetett volna a vége.

 

„Gratulálunk a hollandoknak, a második félidőben jobbak voltak – ismertette a tényeket a világ- és Európa-bajnok szakvezető, aki nem varrja Iker Casillas nyakába az 5–1-es vereséget. – A mostani nem a megfelelő pillanat, hogy bűnbakokat keressünk. Mindannyian hibásak vagyunk. Most már a Chile elleni meccsre koncentrálunk.”

„A vereség megmagyarázhatatlan. Nem találok szavakat. Mindig jól védekeztünk, de ma mindenki gyengén teljesített. Az öltözőben jól viseltük a vereséget, profi játékosaink vannak” – folytatta Del Bosque, aki szerint nem a fizikai paraméterek döntöttek a hollandok javára.

VAN PERSIE LETT A MECCS LEGJOBBJA

A FIFA honlapján a címvédő spanyolok ellen duplázó Robin van Persie-t választották meg a mérkőzés legjobbjának.

A meccsen Arjen Robben is kétszer volt eredményes, de a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség oldalán voksoló szurkolók az MU csatárát látták a találkozó hősének.

„Ez pályafutásom legfájdalmasabb veresége. Nem szeretném összehasonlítani a Svájc elleni mérkőzéssel, de ez is csak egy meccs volt” – emlékezett vissza a 2010-es világbajnokságra a szakvezető, akinek a csapata a dél-afrikai tornát is vereséggel kezdte, igaz, akkor 1–0-ra kapott ki.

Del Bosque hozzátette, Diego Costát nem befolyásolta, hogy kifütyülte a brazil közönség, amíg a pályán volt, azt tette, amit a csapat megkövetelt tőle.

„Pályafutásunk egyik legsúlyosabb vereségét szenvedtük el. Talpra kell állnunk, mindent rosszul csináltunk. A második félidő katasztrofális volt” – búslakodott Xavi, a spanyolok középpályása.

A győztes hadvezér, a holland válogatott szövetségi kapitánya, Louis van Gaal úgy véli, ha a 4–3–3-as felállást alkalmazzák, nem jártak volna sikerrel.

„Ha egygólos hátrányban vonultunk volna a szünetre, változtattam volna, de Van Persie fejese Daley Blind előreívelt labdája után káprázatos volt” – emlékezett vissza az oranje egyenlítő találatára a Manchester United leendő menedzsere.

ROBBEN: NEM VETTÜNK REVÁNSOT A VB-DÖNTŐÉRT

A Van Persie-hez hasonlóan duplázó Arjen Robben szerint nem vettek revánsot az elveszített világbajnoki döntőért, mert ezt a meccset a csoportküzdelmek során rendezték.

„Nagyon büszke vagyok fiatal csapatunkra. Nem álltunk bosszút a vébédöntőért, ez csak egy csoportmeccs volt. A spanyolok legyőzésével még nem nyertük meg a világbajnokságot, továbbra is hideg fejjel kell gondolkodnunk. A győzelem nagy lökést adhat nekünk, de ez még csak a kezdet. Nem tehetünk mást, keményen készülünk az ausztrálok elleni mérkőzésre” – szerénykedett a Bayern München szélsője.

„A négy–három–hármas rendszerben nem lettünk volna képesek legyőzni a spanyolokat, ezért választottuk az öt–három–kettes hadrendet. Hat–egy, vagy még nagyobb különbség is lehetett volna” – tette hozzá Van Gaal.

Robin van Persie érthetően nagyon elégedetten és örömittasan értékelt Spanyolország 5-1-es kiütése után – véleménye szerint a világbajnokot még jobban megverhette volna az eksztázisban játszó oranje.

„Tökéletes időben egyenlítettünk, jobban nem is lehetett volna időzíteni az első gólunkat. A szünetben Van Gaal csak azt mondta, folytassuk! Amikor megvolt a második gól, már nem álltunk le, mentünk az újabb és újabb gólokért. Lehetett volna, hat–, hét–, vagy nyolc–egy is a helyzetek alapján. Rendkívül boldog vagyok, káprázatos estét szereztünk Hollandiának!”

Az először csodálatos csukafejessel betaláló Van Persie-t természetesen a pazar találatról és a további esélyekről is kérdezték.

„Volt időm áttekinteni a helyzetet, láttam, hogy Casillas kint áll a kapujából, ezt a megoldást választottam és bement. Ez az ötödik nagy tornám, így azt kell mondanom, ez is csak három pontot ér – de Hollandiának nagyszerű estéje volt. Hihetetlenül nagy győzelem volt.”

AZ ÖSSZEFOGLALÓ MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON IDE!

B-CSOPORT
SPANYOLORSZÁG–HOLLANDIA 1–5 (1–1)
Salvador, Arena Fonte Nova. Vezette: Rizzoli (olasz)
SPANYOLORSZÁG: Casillas – Azpilicueta, Sergio Ramos, Piqué, Jordi Alba – Xabi Alonso (Pedro, 63.), Busquets – D. Silva (Fabregas, 78.), Xavi, Iniesta – Diego Costa (Fernando Torres, 63.). Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque
HOLLANDIA: Cillessen – Janmaat, Vlaar, De Vrij (Veltman, 77.), Martins Indi, Blind – De Guzmán (Wijnaldum, 62.), Sneijder, N. de Jong – Robben, Van Persie (Lens, 79.). Szövetségi kapitány: Louis van Gaal
Gólszerző: Xabi Alonso (27. – 11-esből), ill. Van Persie (44., 72.), Robben (53., 80.), De Vrij (64.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik