Vb 2010: négy éve volt, és most is nagy a manipuláció veszélye?

Vágólapra másolva!
2010.06.15. 11:34
Egy kanadai oknyomozó újságíró szerint minden feltétel adva van ahhoz, hogy egyes válogatottak mérkőzéseit manipulálják az idei labdarúgó-világbajnokságon.

A szervezett bűnözés és a sportfogadás – főként ázsiai – összefonódását négy éven át kutató, tapasztalatait 2008-as kötetében publikáló Declan Hill szerint a végső győzelemre esélytelen, jó, ám alulfizetett játékosokból álló válogatottak jelentik az ideális célpontot a megvesztegetőknek.

A swissinfo.ch-nak nyilatkozó Hill a megkörnyékezhető csapatok közé sorolja az afrikai és a kelet-európai válogatottakat, valamint Hondurast. Az újságíró állítja: 2006-ban interjúalanyai előre megmondták négy vb-mérkőzés eredményét – pontosan megjósolták például azt, hogy Ghána 3–0-ra kikap Brazíliától.

Az újságíró szerint a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnek (FIFA) akkor lenne esélye a jelenség felszámolására, ha saját nyomozóegységet állítana fel, és a világbajnokság bevételeiből nem az egyes tagszövetségeknek, hanem közvetlenül a vb-n szereplő játékosoknak fizetne részesedést.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik