Zlatan bevallotta: nyomás alatt játszanak a máltaiak ellen

Vágólapra másolva!
2009.06.10. 12:40
A papírforma szerint fölényes svéd győzelemre számíthatunk a Málta elleni vb-selejtezőn az Ullevi Stadionban, ám a háromkoronások ásza, Zlatan Ibrahimovic mindenkit óvatosságra int a találkozó előtt. A magyar válogatottal azonos világbajnoki selejtezőcsoportban szereplő két válogatott meccse Göteborgban este 19.00 órakor kezdődik, és mindkét csapat tartalékosan áll majd fel.
Ibrának mostanában nem megy a válogatottban
Fotó: Action Images
Ibrának mostanában nem megy a válogatottban
Ibrának mostanában nem megy a válogatottban
Fotó: Action Images
Ibrának mostanában nem megy a válogatottban

A svédeknél a legnagyobb hiányzó Henrik Larsson, aki öccse halála miatt kihagyja mérkőzést, akárcsak a szombaton a dánoktól elszenvedett 1–0-ás vereség során vállsérülést szenvedő Johan Elmander.

Ugyancsak kérdéses a szintén a dánok ellen a vádlijára rúgást kapó védő, Mikael Nilsson játéka, aki ugyan szerepelhetne, ám Lars Lagerbäck szövetségi kapitány vélhetően nem akar kockáztatni. Miután Marcus Rosenberg is hiányzik, a svédek 60 éves kapitánya meghívta a keretbe Tobias Hysént.

Mindez tehát azt jelenti, hogy az amúgy sem túlzottan gólképes svéd válogatott megszokott támadószekciójából mindössze Zlatan Ibrahimovic bevethető. A jelenleg hivatalosan még az Inter alkalmazásában álló csatár óva intett mindenkit a máltaiak lebecsülésétől.

„Szombaton kikaptunk a dánoktól 1–0-ra, és most – be kell vallanom – mindannyian érezzük, hogy nagy a nyomás rajtunk az esti mérkőzés előtt. Tisztában vagyunk vele, hogy csak a győzelem és az érte járó három pont lehet megfelelő számunkra” – jelentette ki „Ibra” a találkozót megelőzően.

„Ennek érdekében a lehető leghamarabb gólt kell szereznünk, mert ha sokáig nem sikerül, görcsössé válhatunk, és akkor még nehezebb lesz kiharcolni a győzelmet” – avatott be Ibrahimovic a kötelező győzelmek bonyolult lélektanába.

A svédek klasszisán nemcsak az elvárások szerint szerda este kötelezően begyűjtendő három pont miatt lehet feszültség. Spanyol lapértesülések szerint szerda délelőtt ugyanis klubja, az Inter megállapodott a Barcelonával a kiválóság átigazolásáról.

Az El Mundo Deportivo szerint a katalánok 10 millió eurót adnak Ibrahimovicért, és postázzák mellé Samuel Eto’o játékjogát is. Persze az üzlet még korántsem biztos: ha a kameruni nem tud megállapodni az Interrel – 65 millió euró fizetést kér öt évre –, minden valószínűség szerint bedől a transzfer.

Ami a szerda esti válogatott meccset illeti: a máltaiak sem tudnak kiállni legerősebb összeállításukban, sőt, Henke Larssonhoz hasonlóan, náluk is az egyik legnagyobb csillag hiányzik.

Michael Mifsud nem tagja a válogatott keretének, holott egészséges, ám sárga lapot kapott a Puskás-stadionban április elsején, amikor a 16. percben rácsúszott Huszti Szabolcs lábára... Mivel korábban Dánia ellen is kapott egyet, eltiltása miatt nem játszhat.

Mifsud mellett sérülések miatt olyan rutinos játékosokra sem számíthat Dusan Fitzel, a szigetországiak cseh szövetségi kapitánya, mint Gilbert Agius, Etienne Barbara vagy éppen George Mallia.

Noha a két csapat legutóbbi két találkozása alkalmával a svédek alaposan kitömték a máltaiakat – 6–0-ra, majd 7–0-ra nyertek a 2006-os vb selejtezőjében –, jelenleg az ilyen mértékű góleső legalábbis meglepetés lenne.

Már csak azért is, mert a két válogatott eddig összesen 12 mérkőzést játszott ebben a sorozatban, és közösen is csak két gólra voltak képesek. Fájdalom, azt a két találatot éppen a magyar válogatott kapta a svédektől tavaly ősszel, míg a máltaiak még nem voltak eredményesek. Nos, bátran állíthatjuk, ezen a gólínségen mindkét brigád változtatni szeretne.

AZ 1. CSOPORT ÁLLÁSA

1. Dánia 6 5 1 13–2 +11 16
2. Magyarország 6 4 1 1 8–2 +6 13
3. Portugália 6 2 3 1 8–4 +4 9
4. Svédország 5 1 3 1 2–2 0 6
5. Albánia 8 1 3 4 4–8 –4 6
6. Málta 7 1 6 0–17 –17 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik