Vb 2026: 16 európai válogatott juthat ki – íme, az UEFA javaslata a selejtezőre!

CS. M.CS. M.
Vágólapra másolva!
2023.06.28. 17:46
null
Az UEFA javaslata a magyar válogatottat is érinti: így juthatnak ki Szoboszlaiék a világbajnokságra (Fotó: Árvai Károly)
Fontos kérdésekben hozott döntést szerdán az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága: több jövőbeli esemény döntője is helyszínt kapott, átnevezték az Európa-konferencialigát, ismertették a 2024-es németországi Európa-bajnokság menetrendjét, és nem utolsósorban javaslatot tettek a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnek (FIFA), milyen formátumú legyen a 2026-as, 48 csapatos labdarúgó-világbajnokság selejtezője.

 

A 2026-OS VB-SELEJTEZŐ LEBONYOLÍTÁSA

Az UEFA új tervezete szerint az észak-amerikai rendezésű, immár 48 csapatos világbajnokság – amelyre 16 európai válogatott kvalifikálhat – selejtezőjében az európai csapatokat 12 darab 4 vagy 5 fős csoportokra osztják. A tizenkét csoportgyőztes közvetlen kvalifikálja magát a vb-re, míg a tizenkét csoportmásodik rájátszást vív egymással a fennmaradó négy helyért.

Az említett rájátszásban – amelyet 2026 márciusában rendeznének meg – a 12 csoportmásodik mellett a 2024–2025-ös Nemzetek Ligája-idény négy legjobb csoportgyőztese vehet részt (vagy második helyezettjei, amennyiben a csoportelsők már a selejtező során kvalifikálták magukat).

A playoff mérkőzéseit egymeccses elődöntőkben játszanák le, majd pár nappal később megrendeznék a rájátszásdöntőket.

VÁLTOZÁSOK AZ EKL-BEN

Döntős helyszínt kapott az Európa-konferencialiga (Ekl) a következő két idényre: 2024-ben Athén, a görög főváros lesz a helyszín, azon belül az AEK Athén új otthona, a tavaly átadott Aja Szofia Stadion, ahol 31 ezren szurkolhatnak a lelátókon.

Az UEFA annyi megjegyzést tett, hogy mivel vadiúj stadionról van szó, amelyben még nem tartottak nemzetközi mérkőzést, novemberig szakértők figyelik meg a létesítményt.

A 2025-ös finálét Lengyelországban, a 45 ezres wroclawi stadionban rendezik meg, amely még a 2012-es Európa-bajnokságra épült.

A legfontosabb változás a sorozattal kapcsolatban azonban az, hogy a 2024–2025-ös évadtól kezdve Európa-konferencialiga helyett simán Konferencialiga lesz a sorozat neve – rövidítve Kl.

MEGVAN A NŐI BL-DÖNTŐ HELYSZÍNE

Az UEFA a női Bajnokok Ligája 2025-ös döntőjének is kijelölte a helyszínét, méghozzá a lisszaboni José Alvalade Stadiont. Szintén a női futballhoz tartozik, hogy a 2025-ös U19-es Európa-bajnokságot Lengyelországban rendezik meg.

MEGVAN A 2024-ES EB MENETRENDJE

A németországi kontinenstorna csoportköre 2024. június 14-én veszi kezdetét, és június 26-ig tart majd, szünnap nélkül. A kieséses szakaszt június 29-én kezdik meg, míg a torna a július 14-i döntővel ér véget.

Forrás: UEFA
Forrás: UEFA

 


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik