Bolgár–magyar: „A világon először egy szövetség megbünteti a saját csapatát”

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2023.11.10. 10:16
null
A bolgár szövetség elnöke, Boriszlav Mihajlov a támadások kereszttűzébe került Bulgáriában (Fotó: AFP, archív)
Továbbra is kiemelt téma a bolgár sajtóban a jövő heti, Bulgária–Magyarország Eb-selejtező, mellyel kapcsolatban csütörtökön még a plovdivi rendezés is bizonytalanná vált. A SportLive.bg megszólaltatta a meccsel kapcsolatban a korábban a bolgár szövetség alkalmazásában is álló és Plovdivban is dolgozó edzőt, Alekszandar Sztankovot, aki meglehetősen kritikus hangot ütött meg a szövetséggel szemben. Eközben a topsport.bg arról ír, hogy a bolgár szövetség ellen jövő csütörtökre most már Plovdivba szerveznek tiltakozást a szurkolók, akikhez magyar drukkerek is csatlakoznak.

 

„Ez, ami történik, precedenst jelent, ugyanis a világ futballjában először látok olyat, hogy egy szövetség megbünteti a saját csapatát” – foglalt állást a Bulgária–Magyarország Eb-selejtező helyszínmizériája kapcsán a SportLive.bg-nek a bolgárok U21-es válogatottjának korábbi szövetségi edzője, a Lokomotiv Plovdiv volt vezetőedzője és technikai igazgatója, Alekszandar Sztankov.

Arra talán már kevesen emlékeznek, hogy a Bulgária–Magyarország mérkőzésnek eredetileg is Plovdiv adott volna otthont, ám ősszel a bolgár szövetség, talán éppen a várható nagy érdeklődés és a Plovdivban zajló felújítási munkálatok miatt megváltoztatta a helyszínt Szófiára. Csakhogy közben a bolgárok kikaptak otthon a litvánoktól 2–0-ra, ami után menesztették Mladen Krsztajics szövetségi kapitányt, a szurkolók pedig tüntetés szervezésébe kezdtek a bolgár szövetség ellen a Magyarország elleni Eb-selejtezőre. Ezek után jelentette be a bolgár szövetség, hogy a meccset mégiscsak Plovdivban rendezik, zárt kapuk mögött, de Bulgáriában ezt úgy kommunikálták, hogy az UEFA ajánlotta a helyszínváltoztatást.

„Tudom, hogyan állapodtak meg az UEFA-val – fogalmazott a kérdésben Sztankov. – Ez egy baráti alapon történő szívesség kérése volt, amit a jövőben majd viszonozhatnak. Ezt természetesen nem az UEFA akarta, hanem a bolgár szövetség kérte és mindannyian tudjuk, hogy miért.”

Az interjú készítője itt visszakérdezett Sztankovnál, hogy aszurkolói tiltakozásracéloz-e.

„Abszolút, biztosan ez az oka – érkezett a határozott válasz. – Viszont ezzel öngólt lőttek, mert még jobban kiéleződött a feszültség. Mindenki látja, miről van szó. A BFS (a bolgár szövetség – a szerk.) nem kedvez magának ezzel a viselkedéssel. Olyan ez, mintha kisajátítanák maguknak a nemzeti csapatot és azt csinálnak, amit csak akarnak. Most már azon sem lepődnék meg, ha a válogatott edzőpályáján rendeznék meg a Magyarország elleni meccset, persze zárt kapuk mögött. Nincsenek szavak arra, ami itt történik.”

Sztankov arra azügyvédi kérvényreis reagált, amely kéri a CAS-nál az UEFA helyszínváltozással kapcsolatban, a napokban meghozott döntésének hatályon kívül helyezését, de úgy fogalmazott, kétli, hogy a Sportdöntőbíróság ezen változtatna, mert „holló a hollónak nem vájja ki a szemét”. Ugyanakkor kitért a magyar válogatott ellen bemutatkozó új szövetségi kapitányra, Ilian Ilievre is.

„Nagyon tisztelem Ilian Ilievet – edzőként és emberként is. Nem akarok ítélkezni, de mindenki maga választja a sorsát, mindenesetre minden elképzelhető rosszra felkészülhet, ami rá zúdul majd. Furcsa bemutatkozás lesz, ebben nem ő a hibás, hanem a munkaadói. Ő rutinos, nagyon jó edző, de bármi is lesz a meccsen, az általános helyzet nem változik, a bolgár futball válságban van. Bármennyire is próbálják homokba dugni a fejüket, mint a strucc, beleragadtak a mélybe és hiába várják, hogy mint minden csoda, ez is elmúlik három nap alatt…” – célzott ismét a szövetség vezetőire Sztankov.

Eközben a topsport.bg arról ír, hogy a bolgár szövetség elleni jövő csütörtökre most már Plovdivba szerveznek tiltakozást a szurkolók, akikhez magyar drukkerek is csatlakoznak –erről itt olvashat bővebben!

EB-SELEJTEZŐ, G-CSOPORT
A HÁTRALÉVŐ PROGRAM
November 16., csütörtök
18.00: Bulgária–Magyarország

20.45: Montenegró–Litvánia
Szabadnapos: Szerbia

November 19., vasárnap
15.00: Szerbia–Bulgária
15.00: Magyarország–Montenegró

 

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG64211– 4+714
2. Szerbia741213– 7+613
3. Montenegró6222 6– 8–2 8
4. Litvánia7133 8–12–4 6
5. Bulgária624 3–10–7 2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik