Picit idegesek vagyunk, de ez így van rendjén – Julian Nagelsmann az Eb-rajt előtt

KORMANIK ZSOLTKORMANIK ZSOLT
Vágólapra másolva!
2024.06.13. 20:47
Julian Nagelsmann és csapata a csütörtöki edzésen (Fotó: Getty Images)
Julian Nagelsmann, a német labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya csütörtöki sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Manuel Neuertől a görögök elleni hibája ellenére nagyon jó Európa-bajnoki szereplést vár, azt pedig üdvösnek tartja, hogy játékosaiban van némi feszültség a Skócia elleni pénteki Eb-nyitány előtt.

 

„Úgy vélem, készen állunk a feladatra – mondta Julian Nagelsmann, a német válogatott szövetségi kapitánya a csütörtöki sajtótájékoztatón. – Hasznosan teltek az elmúlt napok, jól mentek az edzések, a srácok jó formában vannak. Természetesen egy picit idegesek vagyunk, de ez így van rendjén, bizonyos feszültségnek lennie kell bennünk a rajt előtt. Három-négy játékosunk sérülten érkezett a táborba, mostanra már mindannyian rendben vannak, hála az orvosi csapatunk hozzájárulásának. Nagyon várjuk a holnapi bemutatkozást.”

A kapitány szerint természetes, hogy a kimerítő klubidény végeztével a futballistáknak kell egy-két nap szusszanás, hogy újra felvegyék a fonalat és ráhangolódjanak a következő feladatra – úgy véli, e tekintetben is rendben vannak.

Szóba került Manuel Neuer hibája – amelyből a görögök gólt szereztek a minapi felkészülési mérkőzésen – és a kapitány villámgyors kiállása első számú kapusa mellett.

„Manuel is tudja, én is tudom, hogyan működik a sajtó. Mindenkinek megvan a maga feladata. Úgy érzem, a nyilatkozatom óta kicsit lenyugodtak a kedélyek, de igazából nem nagyon érdekel, miként véleményezik a játékosaimat. Biztos vagyok abban, hogy Manunak nagyszerű Európa-bajnoksága lesz – mondta, majd ejtett néhány szót a hazai pálya remélt előnyéről. – Nem foglalkozunk a múlttal, kizárólag előre tekintünk, meg akarjuk nyerni az Európa-bajnokságot. Nagyon bízunk a drukkereinkben, szeretnénk erőt meríteni a biztatásukból, és velük közösen átélni valami nagyszerűt. Különleges élmény egy hatalmas közösséggel együtt lélegezni, nekem sem volt egyszerű egy kis településen felnőve hozzászokni ehhez, de mondhatom, belejöttem, és nagyszerű érzés.”

Nagelsmann nem számít könnyű meccsre a skótok ellen, nagyra tartja a rájuk mindig jellemző eltökéltséget, lelkesedést, tisztában van az erősségeikkel; hasonlóképpen várja a pénteki találkozót Ilkay Gündogan is.

„Sok játékosukat ismerem a Premier League-ből, tapasztalt, harcedzett futballisták, nehéz, kellemetlen mérkőzésre számítok – osztotta meg várakozásait az újságírókkal a Barcelona légiósa. – És nemcsak az erőnlétük lesz rendben, hanem a játékuk is. Nem szabad lebecsülnünk őket, ugyanakkor tudjuk, mit kell tennünk ellenük, és ha hozzuk, amire képesek vagyunk, megnyerjük a meccset.”

A 33 éves, 77-szeres válogatott középpályás célozgatott arra, hogy elképzelhető, ez lesz az utolsó nagy tornája – „majd meglátjuk, hogyan alakulnak a dolgok, még nem vagyok teljesen biztos a döntésemben”.

„Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem érintenek meg – válaszolta Gündogan, amikor a válogatott produkciói láttán érkező, alkalmanként kemény kritikákról faggatták. – Lelkizős típus vagyok, aki persze mindig arra törekszik, hogy jobb és jobb legyen. Nem újdonság, ha megtalálnak, de nem lehet hozzászokni.”

Gündogan szerint a görögök elleni mérkőzés fontos volt abból a szempontból, hogy jelezte, „ez a teljesítmény nem elég”.

„Láttuk, mit kell jobban csinálnunk. Nekem például nagyon kell ügyelnem arra, hogy ne boruljon fel az egyensúly. Ha olyan »forgószél« játékosok vannak a pályán, mint Jamal (Musiala) és Flo (Wirtz), nagyon fontos, hogy a többiek még jobban figyeljenek arra, hogy ne szakadjon szét a csapatjáték – mondta Gündogan, szót ejtve a hazai közönség előtti játékról is. – Óriási megtiszteltetés a német válogatottban szerepelni, az pedig külön kiváltság, hogy a saját közönségünk előtt játszhatunk Európa-bajnokságon. Ilyen lehetőség nem gyakran adatik meg, ki kell használnunk.” 

Mint ismert, a németek a mieinkkel is egy csoportban vannak; a skótok elleni pénteki rajt után éppen Magyarországgal játszanak (június 19.), majd Svájc ellen zárják a csoportkört (június 23.).

EURÓPA-BAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
A-CSOPORT
Péntek, 21.00: Németország–Skócia, München (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!


 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik