Videó: amikor egy bedobás után megszületett az Eb-k egyik legszebb gólja

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2021.06.07. 13:02
null
Lendül a balos... (Fotó: thesun.ie)
Június 15-én, 18 órától Portugália ellen megkezdi Európa-bajnoki szereplését a magyar labdarúgó-válogatott. A Nemzeti Sport Online-on régóta hangolunk a tornára, folytatjuk „Amikor” sorozatunkat is, ezúttal egy parádés ír találatot éneklünk meg.



Az 1980-as évek derekára nagyon jó generáció sorakozott fel az ír labdarúgás nagyon zöld gyepjein, pontosabban az angol első és másodosztályban sok ír labdarúgó teljesedett ki, sikerült néhány ír állampolgársággal is rendelkező csillagot elcsábítani, és Anglia adott egy remek szövetségi kapitányt is a „szomszédoknak”: a világbajnok Jack Charltont.

Aki kissé szomorúan, de nagyon büszkén vette tudomásul, hogy az 1988-as Eb-n legénysége 1–0-ra legyőzi Angliát, Ray Houghton korai találatával, majd azzal sem lehetett elégedetlen, hogy a bombaerős szovjetekkel döntetlent játszanak (1–1) – Ronnie Whelan csodagóljával. Ilyen magas szinten igen ritkán esik gól bedobásból, de a rosszul helyezkedő Oleg Kuznyecov mellett a Liverpool középpályása lövéshez jutott, mondhatni, szerencsére, mert nem akármilyen góllal sokkolta a nagy Rinat Daszajevet (a kapuslegendák kedvelőinek jegyeznénk meg: a csoportban a négy kapus Daszajev, Pat Bonner, Peter Shilton és Hans van Breukelen volt, a másik kvartettben Peter Schmeichel, Andoni Zubizarreta, Walter Zenga és Bodo Illgner neve is felbukkan).

„Döbbenetes gól” – mormogta Charlton a mérkőzés után, Whelan szerint is „átkozottul pofás” volt a találat. Itt jegyeznénk meg, hogy az ír csapat volt az első modern „légióskeret”, a két gólszerző a Liverpoolban kereste a kenyerét, miként John Aldridge; a gólpasszt hajító Mick McCarthy a Celticet szolgálta, Bonnerrel együtt, de a Tottenham (Chris Hughton), a Manchester United (Kevin Moran, Paul McGrath, Liam O'Brien), a Derby County (Frank Stapleton), a Millwall (Tony Cascarino), az Everton (Kevin Sheedy), a Leeds (John Sheridan) és a Newcastle United (John Anderson), illetve az Arsenal (Niall Quinn) is delegált futballistát az ír keretbe, a húsz játékosból senki sem kereste a kenyerét Írországban.

A harmadik csoportmérkőzésükön azonban Wim Kieft hajrábeli gólja miatt kikaptak a hollandoktól, és kiestek.

Reméljük, az ír válogatottól kedden, a Magyarország elleni felkészülési mérkőzésen nem láthatunk hasonló találatot – a legjobb az lenne, ha semmilyen gólt nem látnánk a vendégektől.






Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik