Görög öröm a köbön – „Rehaklészék” mindenkit megleptek a 2004-es Eb-n

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2021.05.24. 18:47
null
Amire kevesen fogadtak volna: Theodorosz Zagorakisz kezében a Delaunay-kupa (Fotó: AFP)
Az Henri Delaunay-trófeáért zajló Európa-bajnokságok (pontosabban 1968 előtt a Nemzetek Európa-Kupája) 1960 óta íródó története telis-tele van emlékezetes csatákkal. Hasonló varázslatot várunk a nyári, 11 helyszínen rendezendő tornától is – a rajtig felidézzük az eddigi tizenöt futballünnep legcsodásabb pillanatait.

 

A fogadóirodák a 2004-es torna előtt 1:50-es oddsszal (11. volt a sorban a 16-ból) adták a végső görög sikert, már csak azért is, mert Görögország korábban csupán az 1980-as Eb-re és az 1994-es vb-re jutott ki. A görögök a 2002-es vb-selejtezőben kiestek, és 2001-ben a német Otto Rehhagel lett a szövetségi kapitány. Az Eb-selejtezőt 2–0-s vereséggel kezdték Spanyolország és Ukrajna ellen, de a további hat meccsüket megnyerve a csoport élén végeztek.

Az Eb-n a házigazda portugálok, a spanyolok és az oroszok voltak az ellenfeleik, már a nyitó meccs, Portugália 2–1-es legyőzése óriási meglepetést hozott. Már csak azért is, mert a Portóval BL-t nyerő edző, José Mourinho egyszer, elsősorban klubjára értve, azt mondta: „A Sárkány stadionjában mindig a házigazda nyer.„

Otto Rehhagel meglepte Európa krémjét (Fotó: AFP)
Otto Rehhagel meglepte Európa krémjét (Fotó: AFP)


A hazaiaknál a széthúzás is közrejátszott a vereségben. A rendezőnél hiába lett a brazilokkal vb-győztes Luiz Felipe Scolari a szövetségi kapitány, nem kezdett a BL-győztes Deco, mert Luís Figo nem vette jó néven a brazil születésű középpályás honosítását, s ennek még a meccs előtt is hangot adott. Hiába állt be a második félidőben Deco és a 19 éves Cristiano Ronaldo, utóbbi csak szépíteni tudott az utolsó percben. Scolari pedig azzal öntött olajat a tűzre, hogy kihagyta a válogatottból a kapus Vítor Baiát. A meccs emberének választott Theodorosz Zagorakiszról Csank János a kontinensbajnokság után azt mondta, a középpályás hasznosabban futballozott, mint az olasz Gennaro Gattuso. A görög–spanyol döntetlenje (1–1) után még az oroszoktól elszenvedett vereség (1–2) is belefért a továbbjutásba.

Cristiano Ronaldo bánata 2004-ből.Csak tizenkét évvel később vigasztalódott (Fotó: AFP)
Cristiano Ronaldo bánata 2004-ből.Csak tizenkét évvel később vigasztalódott (Fotó: AFP)


Görögország euforikus hangulatban ünnepelt, az Eb-re érkezéskor még megmosolyogták Rehhagelt, amikor azt mondta, nem turistáskodni jöttek, szeretnének maradandót alkotni, a csoportkör után viszont egy görög újság azt írta: „Otto a miénk! Előbb vegye fel a görög állampolgárságot, majd jövőre induljon el az elnökválasztáson.”   A kapitány szerint „Görögország újabb történelmi napot élt meg”.

„A görög volt az egyetlen esélytelen csapat a történelemben, amelynek mindenki a vesztét akarta...”

A brit The Guardian sommás megállapítása


A B-csoportban a franciák 2–1-re győztek Anglia ellen, de hogyan! Frank Lampard góljával még a britek vezettek, aztán Zinédine Zidane szabadrúgásból egyenlített, és már mindenki a hosszabbítást várta, amikor Zizou 11-esből a győztes gólt is megszerezte. Az angol kapus, David James azt mondta: „Minden elismerésem Zidane-é, megmutatta, miért is ő a világ legjobbja.”  David Beckham – akárcsak az 1998-as vb-n az argentinok ellen – kihagyott egy 11-est, Fabien Barthez kivédte a büntetőjét... A négy közé jutásért viszont a franciák sem bírtak a görögökkel, ami egyben Jacques Santini csapatának 16 hónapja tartó veretlensége elvesztését is jelentette. A csehektől 2003 februárjában kapott ki 2–0-ra Párizsban, majd Angelosz Hariszteasz góljával 1–0-ra a görögöktől Lisszabonban.

Rehhagel így értékelt: „Mindenki úgy játszik, ahogyan a riválisa engedi. Mi pedig nem hagytuk kibontakozni a franciákat.”  A görög Sport Time sportlap áradozott: „Nem vicc, nem virtuális valóság: Görögország kiütötte az Európa-bajnok Franciaországot!” A középső védő, Trajanosz Dellasz kijelentette: „A futball szépsége, hogy bármikor megeshetnek ilyen csodák, mint most velünk.” Az ugyancsak védő Takisz Fisszasz továbbment: „Hála istennek, az esküvőmet a döntő utánra szerveztem.”

2004
Európa-bajnok: Görögország
2. Portugália
3. Csehország és Hollandia
– gólkirály: Milan Baros (cseh) 5 gól
– először játszotta ugyanaz a két csapat a nyitó és a záró meccset
– a görög Trajanosz Dellasz az Eb-történelem egyetlen ezüstgólját fejelte

 

Angelosz Hariszteasz fejese aranyat ért (Fotó: AFP)
Angelosz Hariszteasz fejese aranyat ért (Fotó: AFP)

A portugál–angol negyeddöntő hosszabbítás után (2–2) tizenegyespárbajba torkollott, és Ricardo bizonyította, nem csak a saját kapuja előtt jó, a kapus lövésével ment tovább a házigazda. Az elődöntőben Figo már kezébe fogta a gyeplőt, vezetésével 2–1-re nyert Portugália Hollandia ellen, a másik ágon a gólzsák Milan Barossal felálló cseheket fékezték meg a görögök, Dellasz fejese ezüstgólként döntött: „Rehaklészék” finalisták lettek.

Az Eb-t tehát a két görög–portugál mérkőzés foglalta keretbe, Hariszteasz – aki Lisztes Krisztián csapattársa volt a Werder Bremenben – a franciák után a házigazdákat is kivégezte (1–0). Rehhagel így nyilatkozott: „Minden nagy tornának megvannak a maga meglepetései, (...)most mi leptük meg az ellenfeleinket, ami azt bizonyítja, hogy a kétségtelenül meglévő különbségek nem áthidalhatatlanul nagyok.”

A World Soccer szerint az Év csapata a görög lett, majd az Európa-bajnoki cím ellenére nem jutott ki a 2006-os vb-re.


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2021. május 22-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik