Videó: amikor a jugoszlávok elindították a dánokat a strand felé

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2021.05.14. 16:14
null
Álló sor, balról: Sztanojkovics, Szavicsevics, Prosinecki, Vulic, Szpaszics, Ivkovic. Guggolnak: Boban, Mihajlovics, Jarni, Pancsev, Najdoszki (Fotó: AFP)
Kevesebb mint egy hónap múlva, június 11-én az Olaszország–Törökország mérkőzéssel veszi kezdetét a 2020-ról idénre halasztott labdarúgó Európa-bajnokság. Videós sorozatunkban most egy legendás Eb-selejtezőt idézünk fel: amikor a jugoszlávok nyertek Dániában és csoportelsőként kijutottak az 1992-es tornára, amelyet mégis a dánok nyertek meg, akik eredetileg nem is kvalifikálták magukat a svédországi Európa-bajnokságra…


Nyilván az 1990-es évek elején nem az volt a jugoszláv, majd volt jugoszláv polgárok legnagyobb gondja, hogy a válogatott nem vehet részt az 1992-es, svédországi Eb-n, hiszen a balkáni ország szétesése tízezrek halálához és milliók életének felfordulásához vezetett. Nagyon jó volt a futball mindig is a „Tito-birodalomban”, de a rendszerváltáshoz közeledve egy aranygeneráció kezdett körvonalazódni: 1987-ben U20-as világbajnok lett a Branko Brnovics, Robert Jarni, Igor Stimac, Zvonimir Boban, Robert Prosinecki, Predrag Mijatovics, Davor Suker fémjelezte csapat.

Az 1990-es vébén a legjobb nyolc között az argentinok ellen csak 11-esekkel esett ki a felnőttcsapat, a Real Madrid-védővel, Predrag Szpasziccsal és a két zsenivel, Dragan Sztojkoviccsal és Dejan Szavicseviccsel a fedélzeten.

Az Eb-selejtezők 1990 őszén kezdődtek, egy évre rá végződtek, 1991-ben pedig BEK-et nyert a Crvena zvezda (csak egy légióssal, a román Miodrag Belodedici-csel, tegyük hozzá a fiatalabbak kedvéért), minden adva volt tehát a nagy dobáshoz, hiszen olyan jugoszláv klasszisok bukkantak fel még a fent említettek mellett, mint Vladimir Jugovics, Szinisa Mihajlovics, a villámléptű Dragisa Binics és az Eb-selejtezők későbbi gólkirálya, a Jean-Pierre Papin, Marco van Basten kettőst megelőző Darko Pancsev – és említsük meg a Partizan Beogradot is, onnan Szrecsko Katanec, Mijatovics, Szlavisa Jokanovics, Brnovics és Dzoni Novak érkezett a keretbe, míg a Hajduk Split Alen Boksicot „adta fel” a nemzeti csapatba.

A későbbi Barcelona-támadó, Meho Kodro és Mario Stanic is válogatott volt már ekkor, a kapus Tomislav Ivkovic a Sporting CP, a védelemből Miroszlav Djukics a Deportivo La Coruna, Faruk Hadzibegic és Mehmed Bazdarevic a Sochaux légiósa volt.

De a szövetségi kapitány, Ivica Osim már a torna előtt lemondott, Szarajevóban lévő családjáért aggódott a szerb bombázások miatt, majd a véres valóság széttépte az Eb-álmokat is.

A helyükre a későbbi győztes, mögöttük akkor csoportmásodikként végző dánok ugrottak be, akiket a jugoszlávok 1990 novemberében, Koppenhágában 2–0-ra megvertek Mehmed Bazdarevic és a későbbi PMFC- és Puskás Akadémia-edző Robert Jarni góljával. Ezután pedig a jugoszlávoknak még az is belefért, hogy otthon 2–1-re kikaptak az északiaktól, mert azt leszámítva a többi csoportmérkőzésüket megnyerték. Így, ha nincs a háború, készülhettek volna az Eb-re, miközben a dánok a legenda szerint már a strandon töltötték a nyári szabadságukat – vagy legalábbis ott tölthették volna, amikor szóltak nekik, hogy be kéne ugrani…

Hogy nyerhettek volna-e a „plávik” a tornán? Sokkal nagyobb eséllyel indultak volna, mint a dánok…

Amikor Dániában 2–0-ra nyertek a jugoszlávok. Hosszabb videó itt!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik