Túlélhetjük a halálcsoportot; mit mond a múlt?

Vágólapra másolva!
2021.06.15. 13:46
null
Miért, ekkor mekkora esélyünk volt? (Fotó: AFP)
Olyan ország lesz Eb-győztes, amelyik eddig még nem volt, visszatér Uri Geller, tökéletesen működik a VAR, lengyel gólkirály lesz, a németek büntetőkkel veszítenek Anglia ellen, Gareth Southgate divatba hozza a feszes nadrágokat – és a magyarok továbbjutnak a csoportjukból. Ezek lennének a mostani torna legnagyobb meglepetései az angol FourFourTwo magazin júniusi száma szerint. Ideje hát végigfutni az Eb-k eddigi halálcsoportjain, és megnézni, jutott-e azokból tovább a közvélemény szerint erre abszolút esélytelen csapat?


A futball-kontinenstornák történetének 1960-tól 1980-ig terjedő szakaszát bátran nevezhetjük a „leghalálosabb halálcsoportok haláltáncának”, ugyanis ekkoriban négy csapat vívott meg tornarendszerben az elsőségért, így lettek bajnokok szép sorrendben a szovjetek, a spanyolok, az olaszok, a nyugatnémetek, a csehszlovákok, majd újra a nyugatnémetek – mint láthatjuk, a történelem több címvédést is megakadályozott már, és ez egyáltalán nem is baj.

Keveset emlegetett tény, de ezeken a tornákon még külön megvívtak a harmadik helyért, ám 1980 óta, amikor a csehszlovákok egy maratoni tizenegyespárbajban legyűrték az olaszokat, nem rendeznek bronzmérkőzést.

1964-ben a csalódott csapatok csatáját a magyarok nyerték, a dánok ellen, hosszabbításban, 1972-ben elbuktunk a belgák ellen.

Másodszor 1984-ben rendeztek nyolc csapatnak tornát, Franciaországban, az A jelű kvartettbe a házigazda mellé a „dinamitkodást” igazán akkor elkezdő dánok, a két évvel későbbi világbajnokság meglepetéscsapata, Belgium és Jugoszlávia került, a B jelű négyesben a románok voltak az abszolút esélytelenek, de az NSZK-t nagy meglepetésre megelőzték a portugálok mellett a spanyolok is. Csak a fiatalabbak kedvéért: a nyugatnémetek voltak ugyebár a címvédők, az 1982-es és az 1986-os világbajnokságon pedig ezüstérmesek!

Ennek a tornának ez volt a halálcsoportja, és haláli izgalmak közepette estek ki az NSZK-sok és jutottak tovább a mérkőzés egyetlen gólját a 90. percben megszerző spanyolok. Ha már múltidézés: eleve a tornára is csak úgy jutottak ki a nem a legszebb napjaikat élő spanyolok, hogy utolsó selejtezős mérkőzésükön 11 góllal kellett legyőzniük Máltát, és 12–1-re diadalmaskodtak… Az északírektől kétszer kikapó nyugatnémetek is éppen csak kijutottak, a hajrában gyűrték le az albánokat.

A román csapatban Bölöni László, a később a Diósgyőrben szereplő Gabor Romulus, a majdan Siófokon és Pécsen is légióskodó Ion Adrian Zare is szerepelt a Rodion Camataru, Gheorghe Hagi csatársor mellett, két évre rá pedig Bajnokcsapatok Európa-kupáját nyert a Steaua.

Luis Arconada védései is kellettek a meglepetéshez

1988-ban szintén nyolcan feszültek egymásnak a tornán, az NSZK és Olaszország könnyedén megelőzte a spanyol, dán kettőst, de a „szomszédban” hatalmas volt a tusakodás, végül azonban érvényesült a papírforma, mert ugyan a nagyon jó erőkből álló (erről bővebben itt olvashat) írek megverték az angolokat és ikszeltek a szovjetekkel, de a későbbi döntős szbornaja és a későbbi győztes Hollandia jutott tovább. „Mindhárom mérkőzésünket elveszítettük, és csak két gólt szereztünk, ez éppen olyan borzalmas, mint ahogyan hangzik. De az a félelem és végzetérzet, ami körbelengi a tornák előtt a halálcsoportokat, nonszensz” – szögezte le a legendás angol szélső, a Bundesliga-frizurát a brit időjárás okozta hullámokkal és az amerikai tengerészgyalogosok kefehajával merészen ötvöző Chris Waddle.

Az angolok 19–1-es gólkülönbséggel jutottak ki a tornára, a szurkolók lelkesedése a kudarcok után is töretlen volt, de a töretlen jelző nem volt igaz az általuk végigjárt kocsmák és sétálóutcák berendezésére… A későbbi holland aranyérem fényében szinte el is fejeltettük már, az oranje az írek ellen csak Wim Kieft kései, szerencsés és lesről esett góljával ment tovább a csoportból! Bizony, így is eldőlhettek nagy kérdések a VAR előtti időkben!

Négy évre rá az A-csoport lett a halálcsoport, a másik oldalon a címvédő és az immáron egyesült németek jobbak voltak a szétesőben lévő Független Államok Közössége és Skócia legénységénél (de csakis azért jutottak végül tovább a németek, mert a skótok az utolsó fordulóban ledöntötték a FÁK-at).

A házigazda svédeknek a remek erőkből álló francia, angol páros – Bruno Martini, Laurent Blanc, Jocelyn Angloma, Basile Boli, Bernard Casoni, Manuel Amoros, Franck Sauzée, Didier Deschamps, Pascal Vahirua, Éric Cantona, Jean-Pierre Papin és Luis Fernández Michel Platini vezetésével itt, Martin Keown, Des Walker, Stuart Pearce, Trevor Steven, David Platt, Paul Merson, Gary Lineker, Alan Smith, Neil Webb és Alan Shearer Graham Taylor kapitánysága alatt ott – előtt mégiscsak sikerült továbbmenniük (a Tomas Brolin, Martin Dahlin, Johnny Ekström, Kennet Andersson csatárnégyessel ez nem is olyan meglepetés), mögöttük azonban nem az előzőleg bejutó jugoszlávok, hanem a későbbi győztes „stranddinamitok”, a dánok léptek tovább!

A spanyoloknak betaláló Bölöni László szerezte a román válogatott történetének első Eb-gólját 1984-ben (Imago Images, WEREK) AZ EB-GYŐZTES MAGYAROKRÓL ITT OLVASHAT!
A spanyoloknak betaláló Bölöni László szerezte a román válogatott történetének első Eb-gólját 1984-ben (Imago Images, WEREK) AZ EB-GYŐZTES MAGYAROKRÓL ITT OLVASHAT!


Amikor visszatért a futball Angliába, már tizenhatan mérkőztek meg egymással, négy csoportban, azaz innentől kezdve a felére csökkent a halálcsoport kialakulásának esélye – de ismét egy kvartettből rajtolt a két későbbi döntős, Németország és Csehország, így szegény olaszok és oroszok csak később mondhatták el magukról, hogy a torna legerősebb csoportjába kerültek.

2000-ben a holland-belga rendezésű tornán a román, portugál, német, angol négyest kiáltották ki halálcsoportnak előzetesen, és nem is csalatkoztak a kikiáltók, ugyanis a feje tetejére állt az esélytábla: a portugálok mindhárom mérkőzésüket megnyerték, ráadásul az utolsót a németek ellen tartalékosan is, Sérgio Conceicao mesterhármasával, így kiestek Lothar Matthäusék – de az angolok is, mert a Gary és Phil Neville, Sol Campbell, David Beckham, Paul Scholes, Paul Ince, Dennis Wise, Alan Shearer, Michael Owen, Emile Heskey, Gareth Southgate sor ide vagy oda, a románok elleni ki-ki mérkőzésen kikaptak. És Gheorghe Hagi még csak pályára sem lépett!

Négy évre rá ismét egy csoportból startolt a két későbbi döntős, a görög és a házigazda portugál csapat, mára ezért el is felejtettük, hogy a későbbi győztes „hellén had” csak azért lépett ki a kvartettből a spanyolok előtt, mert ők négy gólt lőttek, és négyet kaptak, a spanyolok pedig ebben a műfajban csak 2/2-ig jutottak. Mégsem ezt a négyest szokták megemlegetni erről a tornáról, hanem a C jelűt, amelyből a svédek és a dánok egy egymás elleni erősen barátságos 2–2-vel mentek tovább, az olaszok legnagyobb bosszúságára.

Kettőezernyolcban előzetesen a románokat, a hollandokat, az olaszokat és a franciákat tartalmazó négyest kiáltották ki halálcsoportnak, az előző vb döntősei, a franciák azonban az utolsó helyen végeztek, egy árva ponttal. Az izgalmakat a csoportkörben a csehek és a törökök szolgáltatták, előbbiek egymás elleni sorsdöntő találkozójukon a 87. percig vezettek, de aztán jött Nihat Kahveci, és rendelt magának egy duplát…

A lengyelek és az ukránok által közösen rendezett kontinenstornán a görögök ismét kitoltak a velük egyforma pontszámmal végző riválissal, most az oroszokkal, az alulteljesítő hollandok miatt nem lett halálcsoport a holland, német, portugál, dán csapatot felsorakoztató gruppa (Wesley Sneijderék még csak pontot sem szereztek, ellenben a dánok az utolsó dinamitrúdjukig harcoltak a továbbjutásért Cristiano Ronaldóékkal). Érdekes, hogy a címvédő spanyolokat igencsak megszorongatták a harmadik fordulóban a horvátok, de a 88. percben Jesús Navas megszerezte a továbbjutást érő találatot, ellenben a vesztes elmondhatta magáról, hogy a későbbi két döntős az ő csoportjából vett rajtot a fináléig vezető útján.

Legutóbb, és erre nagyon büszkék lehetünk, a csoportkör legnagyobb meglepetését a magyarok szerezték, akik csoportjuk első helyén végeztek, a későbbi győztes portugálok előtt, ám azon a tornán nem volt halálcsoport, már csak azért sem, mert már 24 csapat vett részt a viadalon. A mostani, több okból is nagyon furcsa Eb-n azonban sikerült Fortuna asszonyságnak összedobnia egy halálcsoportot, a magyarok mérsékelt örömére, bár mint a példák mutatják, az előre kikiáltott halálcsoportokban mindig van egy alulteljesítő esélyes – és most egy újabb magyar csodával kivívott három pont továbbjutást szülhet.

Igen, csoda kell ehhez, még csak nem is a kisebbek közül való, de annyi minden éve volt már 2021, miért ne lehetne a magyar futballcsoda éve is?!

Lassan búcsúzhatunk a halálcsoport intézményétől is, a nevet ráadásul igen könnyű lesz elengedni, ugyanis az UEFA mellett a FIFA is igencsak felduzzasztotta a maga tornáját, a 2022-es világbajnokságra 32 csapat juthat ki (most ugyebár 24-en jutottak ki az Eb-re), de ez semmi, mert a 2026-os amerikai viadalon már 48 csapat lesz ott, ráadásul 16 darab, háromfős csoportokban vívnak meg egymással a két továbbjutó helyért.

Ott bombaerős triókra ne nagyon számítsunk, inkább csak afféle „túlélőcsoportokra”, a mostani Eb-sorsolást alaposan megkavarta a sok házigazda és a portugálok selejtezőbeli gyengébb szereplése.

Akár megtiszteltetésnek is vehetjük, hogy a nagy tornák egyik utolsó halálcsoportjába kerültünk…

MINDEN CIKKÜNK A MAGYAR VÁLOGATOTTRÓL ITT!

F-CSOPORT (Budapest és München)

PORTUGÁLIA – VÉGLEGES KERET (26 fő)
KAPUSOK:
12 – Anthony Lopes (Olympique Lyon – Franciaország), 1 – Rui Patrício (Wolverhampton – Anglia), 22 – Rui Silva (Granada – Spanyolország)
VÉDŐK: 20 – Diogo Dalot (AC Milan – Olaszország), 2 – Nélson Semedo (Wolverhampton – Anglia), 6 – José Fonte (Lille – Franciaország), 3 – Pepe (Porto), 4 – Rúben Dias (Manchester City – Anglia), 25 – Nuno Mendes (Sporting CP), 5 – Raphaël Guerreiro (Borussia Dortmund – Németország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 13 – Danilo Pereira (PSG – Franciaország), 26 – Joao Palhinha (Sporting CP), 18 – Rúben Neves (Wolverhampton – Anglia), 11 – Bruno Fernandes (Manchester United – Anglia), 8 – Joao Moutinho (Wolverhampton – Anglia), 16 – Renato Sanches (Lille – Franciaország), 24 – Sérgio Oliveira (Porto), 14 – William Carvalho (Real Betis – Spanyolország)
TÁMADÓK: 19 – Pedro Goncalves (Sporting CP), 9 – André Silva (Eintracht Frankfurt – Németország), 10 – Bernardo Silva (Manchester City – Anglia), 7 – Cristiano Ronaldo (Juventus – Olaszország), 21 – Diogo Jota (Liverpool – Anglia), 17 – Goncalo Guedes (Valencia – Spanyolország), 23 – Joao Félix (Atlético Madrid – Spanyolország), 15 – Rafa Silva (Benfica)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Fernando Santos

NÉMETORSZÁG – VÉGLEGES KERET (26 fő)
KAPUSOK: 12 – Bernd Leno (Arsenal – Anglia), 1 – Manuel Neuer (Bayern München), 22 – Kevin Trapp (Eintracht Frankfurt)
VÉDŐK: 4 – Matthias Ginter (Mönchengladbach), 20 – Robin Gosens (Atalanta – Olaszország), 26 – Christian Günter (Freiburg), 3 – Marcel Halstenberg (RB Leipzig), 5 – Mats Hummels (Borussia Dortmund), 16 – Lukas Klostermann (RB Leipzig), 24 – Robin Koch (Leeds United – Anglia), 2 – Antonio Rüdiger (Chelsea – Anglia), 15 – Niklas Süle (Bayern München)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 23 – Emre Can (Borussia Dortmund), 10 – Serge Gnabry (Bayern München), 18 – Leon Goretzka (Bayern München), 21 – Ilkay Gündogan (Manchester City – Anglia), 7 – Kai Havertz (Chelsea – Anglia), 13 – Jonas Hofmann (Mönchengladbach), 6 – Joshua Kimmich (Bayern München), 8 – Toni Kroos (Real Madrid – Spanyolország)
TÁMADÓK: 14 – Jamal Musiala (Bayern München), 25 – Thomas Müller (Bayern München), 17 – Florian Neuhaus (Mönchengladbach), 19 – Leroy Sané (Bayern München), 9 – Kevin Volland (Monaco – Franciaország), 11 – Timo Werner (Chelsea – Anglia)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Joachim Löw

FRANCIAORSZÁG – VÉGLEGES KERET (26 fő)
KAPUSOK: 1 – Hugo Lloris
(Tottenham – Anglia), 16 – Steve Mandanda (Marseille), 23 – Mike Maignan (Lille)
VÉDŐK: 2 – Benjamin Pavard (Bayern München – Németország), 24 – Léo Dubois (Lyon), 4 – Raphaël Varane (Real Madrid – Spanyolország), 15 – Kurt Zouma (Chelsea – Anglia), 3 – Presnel Kimpembe (PSG), 5 – Clément Lenglet (Barcelona – Spanyolország), 21 – Lucas Hernandez (Bayern München – Németország), 18 – Lucas Digne (Everton – Anglia), 25 – Jules Koundé (Sevilla – Spanyolország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 13 – N'Golo Kanté (Chelsea – Anglia), 6 – Paul Pogba (Manchester United – Anglia), 14 – Adrien Rabiot (Juventus – Olaszország), 12 – Corentin Tolisso (Bayern München – Németország), 17 – Moussa Sissoko (Tottenham – Anglia), 8 – Thomas Lemar (Atlético Madrid – Spanyolország)
TÁMADÓK: 26 – Marcus Thuram (Mönchengladbach – Németország), 20 – Kingsley Coman (Bayern München – Németország), 10 – Kylian Mbappé (PSG), 7 – Antoine Griezmann (Barcelona – Spanyolország), 9 – Olivier Giroud (Chelsea – Anglia), 19 – Karim Benzema (Real Madrid – Spanyolország), 22 – Wissam Ben Yedder (Monaco), 11 – Ousmane Dembélé (Barcelona – Spanyolország)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Didier Deschamps

MAGYARORSZÁG – VÉGLEGES KERET (26 fő)
KAPUSOK: 22 – Bogdán Ádám
(Ferencváros), 12 – Dibusz Dénes (Ferencváros), 1 – Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország)
VÉDŐK:
26 – Bolla Bendegúz (Mol Fehérvár), 21 – Botka Endre (Ferencváros), 5 – Fiola Attila (Mol Fehérvár), 3 – Kecskés Ákos (Lugano – Svájc), 2 – Lang Ádám (Omonia – Ciprus), 14 – Lovrencsics Gergő (Ferencváros), 6 – Willi Orbán(RB Leipzig – Németország), 4 – Szalai Attila (Fenerbahce – Törökország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 10 – Cseri Tamás (Mezőkövesd), 16 – Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), 11 – Holender Filip(Partizan Beograd – Szerbia), 15 – Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), 8 – Nagy Ádám (Bristol City – Anglia), 7 – Loic Nego(Mol Fehérvár), 13 – Schäfer András (DAC – Szlovákia), 18 – Sigér Dávid (Ferencváros)
TÁMADÓK: 25 – Hahn János (Paksi FC), 23 – Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár), 20 – Sallai Roland (Freiburg – Németország), 24 – Schön Szabolcs (FC Dallas – Egyesült Államok), 9 – Szalai Ádám (Mainz – Németország), 19 – Varga Kevin (Kasimpasa – Törökország), 17 – Varga Roland (MTK Budapest)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Marco Rossi (olasz)

CSOPORTKÖR
F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN)
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália x–x
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország x–x
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország x–x
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország x–x
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország x–x
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország x–x
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik