Munkatársunktól 2021.06.14 19:20 Frissítve: 2021.06.14 19:44

Eb 2020: Magyarországnak már nemcsak stadionjai vannak, hanem eredményei is – AFP

A francia AFP hírügynökség hosszú cikkben foglalkozik a magyar válogatott Európa-bajnoki szereplésével, a magyar kormány és Orbán Viktor labdarúgás iránti elkötelezettségéről, és természetesen a Puskás Arénával, amely egyedüli Eb-helyszínként telt házas lesz a kontinenstornán.

A 2019-es megnyitó után végre tétmérkőzésen is telt ház előtt játszhat a magyar válogatott a Puskás Arénában (Fotó: Török Attila)

„A Budapest keleti oldala felé magasló Puskás Aréna az Euro 2020 egyik helyszíne, amely egyrészt szimbolizálja Orbán Viktor miniszterelnök futball iránti fanatizmusát, másfelől jelképezi az egykor világhírű magyar labdarúgás felvirágoztatását.

A 68 ezres stadiont Puskás Ferencről, az 1950-es évek Aranycsapatának legendájáról nevezték el, az Európa-bajnokságon négy mérkőzésnek lesz a helyszíne. A magyarok itt játszanak a címvédő portugálokkal és a világbajnok franciákkal, s itt lesz a Franciaország–Portugália összecsapás és az egyik nyolcaddöntő is.

Az Orbán Viktor által 2010-ben kezdeményezett, egész országot átfogó stadionépítési projekt keretében 2019-ben átadott stadion az egyetlen Eb-helyszín, amelyen nem korlátozzák a nézőszámot.

»A magyar futball megújításának évtizedes projektjét Orbán valódi, fizikai újjáépítéssel kezdte« – idézi Szöllősi Györgyöt, a Nemzeti Sport főszerkesztőjét az AFP.

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke májusban azt mondta, a magyarországi infrastruktúrafejlesztés »példátlan Európában«. A két, legmagasabb osztályban játszó klubok mindegyikének újjáépítették a stadionját, a Puskás Aréna pedig a korona ékköve, amelyet az átadása óta a koronavírus-járvány miatt nemigen lehetett kihasználni.

Az Arénát a kommunizmus idején épült Népstadion helyén építették fel, a korábbi betonkatlan 1954-ben, az Anglia elleni londoni 6:3-as siker, az » Évszázad Mérkőzése« utáni évben épült fel, de a magyarok dicsőségének szimbólumát teljesen sohasem fejezték be, miután az 1954-es világbajnokság döntőjében kikapott Németországtól a legfőbb esélyes magyar csapat. A szovjet elnyomás elleni 1956-os forradalom után a legnagyobb sztárok – köztük Puskás Ferenc is – elhagyták az országot.

A magyar labdarúgás süllyedése az Aranycsapat fénykorától páratlan a futballtörténelemben. Az UEFA 2004-es kimutatása szerint az európai országok közül csak Magyarországon csökkent a játékosok, a pályák, a klubok és az edzők száma az 1954 óta eltelt fél évszázadban.

A kommunizmussal való 1989-es leszámolás után felgyorsult a futball rothadása, amihez hozzájárult a kevés befektetett pénz, az alacsony közvetítési jogdíjak, a sorsukra hagyott stadionok és a korrupció.

A magyar labdarúgás képtelen volt olyan egyéniségeket kinevelni, mint Puskás, a barcelonai legenda Kubala László vagy az 1967-es aranylabdás Albert Flórián, emiatt is messze a szomszédai (köztük a 2018-ban vb-döntőt játszó horvátok) mögött kullogott a magyar futball.

„Szeretném látni, ahogy a magyar válogatott ugyanolyan magasságokba tör, mint hajdanán. Ez pedig a világbajnoki döntő” – mondta tavaly decemberben az 58 éves Orbán Viktor. A miniszterelnök korábbi amatőr labdarúgó, aki manapság is gyakran látogatja a mérkőzéseket.

Orbán Viktor kritikusai szerint az új stadionok egy része túlságosan nagy, költséges a megépítésük, és hosszú távon teher az adófizetők számára. Az első két osztályban a klubok többsége Orbán pártja, a Fidesz politikusainak irányítása alatt áll, és ez a részrehajlás a barátok részére aggályos.

Ám a magyar válogatott folyamatosan fejlődik az olasz Marco Rossi irányítása alatt, ezért a szurkolók most inkább azzal foglalkoznak, hogy egymás után két Európa-bajnokságon is szerepel a csapatuk. A franciaországi Euro 2016 volt Magyarország első nagy tornája az 1986-os világbajnokság óta.

»Ha egyszer kijut egy nagy tornára a válogatott, az lehet véletlen. Ám egymás után két torna a bizonyíték arra, hogy jó úton járunk – idézi az AFP Marosi Gergely futballszakírót, az NSO korábbi munkatársát az AFP.  – Azzal, hogy a mostani Európa-bajnokságon is szerepel a válogatott, már nem csak a stadionokat tudja felmutatni a futballra költő magyar kormány, hanem a pályán elért eredményeket is.«”

„A magyarok nagyon várják ezt a tornát, egy modern nemzeti stadionban lehetnek házigazdák. Nemcsak a vírustól szabadulunk meg, de a magyar futball fél évszázados gondjaitól is”  – mondta Szöllősi György az AFP másik cikkében, amely inkább arra fekteti a hangsúlyt, hogy Magyarországon lecsengett a járvány harmadik hulláma, de a Puskás Arénában is a legmagasabb fokú védelmi intézkedések közepette rendezik meg a mérkőzéseket.

2021.07.19 08:23:19

Foci Eb 2020 SMAHULYA ÁDÁM

Hiába remek futballista, a válogatottal egyelőre nem tudott maradandót alkotni.

2021.07.18 09:36:00

Foci Eb 2020 S. TÓTH JÁNOS

A kormánybiztos szerint a futball hozzánk is hazatért, de igazán csak nálunk volt otthon.

2021.07.16 18:30:58

Foci Eb 2020 NAGY ZSOLT

A Juventus friss Eb-győztese túlszárnyalta apját, és az olasz futball új szupersztárjává válhat.

2021.07.16 21:34:52

Foci Eb 2020 VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. Nehezen találtam meg a kifejezést arra, ami mostanság történik futballügyekben, de aztán beugrott: most már nagyon túlspilázzák! A labdarúgás sohasem volt annyira steril terep, mint amilyennek most szeretnék látni (vagy ami nagyobb baj: amilyenné szeretnék átváltoztatni).

2021.07.15 23:46:20

Foci Eb 2020 PÓR KÁROLY

Hibrid formációk, támadó védők, szögletvariációk – trendek, szakmai érdekességek.