Döntetlen az írekkel – most már jöjjön az Európa-bajnokság!

PIETSCH TIBOR (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)PIETSCH TIBOR (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2021.06.08. 19:40
A részben hazai rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságra készülő magyar válogatott Írország ellen gól nélküli döntetlennel zárta a felkészülést. Nemzeti csapatunk Schön Szabolcs személyében újoncot avatott, a szintén csereként pályára lépő Bogdán Ádám pedig több mint öt év után szerepelt újra címeres mezben. A magyar válogatott június 15-én már Portugália ellen játszik az Eb-n.
Több helyzetet is kihagyott a magyar válogatott 
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Török Attila)
Több helyzetet is kihagyott a magyar válogatott A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Török Attila)


EB 2020, FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS

MAGYARORSZÁG–ÍRORSZÁG 0–0
Budapest, Szusza Ferenc Stadion, 9000 néző. V: Stefanski (lengyel)
MAGYARORSZÁG: Gulácsi (Bogdán, 63.) – Kecskés, Orbán, Szalai A. – Bolla (Lovrencsics G., a szünetben), Kleinheisler (Nego, 63.), Nagy Á., Schäfer, Fiola (Hahn J., 79.) – Szalai Á. (Schön, 88.), Varga R. (Varga K., a szünetben). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
ÍRORSZÁG: Bazunu (Kelleher, a szünetben) – Duffy, Egan, D. O'Shea – Doherty, Knight (Ogbene, 89.), Cullen, Hourihane (Molumby, 56.), J. McClean (Manning, 85.) – Parrott (Horgan, 56.), Idah (Collins, 89.). Szövetségi kapitány: Stephen Kenny

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

ÖSSZEFOGLALÓ

Miközben a magyar válogatott tagjai másfél órával a kezdés előtt már a Szusza Ferenc Stadion talaját csekkolták, a Megyeri út felőli kapun belépett a létesítményben meglehetősen otthonosan mozgó Stieber Zoltán. Az Újpest 26-szoros válogatott középpályásán nem a nemzeti együttes szerelése feszült, szó sem volt arról, hogy az utolsó pillanatban Marco Rossi behívta volna – az M4 kihelyezett stúdiójába igyekezett, hogy szakértőként kommentálja a meccsen történteket. Ekkor már Hajdú B. István is a helyén volt, az embernekpedig óhatatlanul eszébe jutott, hogy 2016. június 14-én milliók ugrottak talpra, amikor a Magyarország–Ausztria Európa-bajnoki csoportmérkőzés 87. percében Stieber Zoltán megszerezte a mieink második találatát – azt a gólt (is) ugyebár a riporter közvetítette... Nikolics Nemanjaaligha a Bordeaux-ban történteket elevenítette fel Daniel Stefanskival és társaival,sokkal inkább a varsói élményeit. Ha már Lengyelországból érkezett a játékvezetői hármas (vagy négyes...), a korábban a Legia Warszawában is kiemelkedő teljesítményt nyújtó támadó legalább felfrissíthette lengyelnyelv-tudását – a sporttársak gesztusaiból(mosoly, vállveregetés, ölelés)az szűrődött le, hogy szép emlékeket őriznek „Nikóról”.

Más kérdés, hogy afutballtörténettizenharmadik Magyarország–Írország összecsapását Nikolics Nemanja „csak” a kispadon kezdte. Ha a szövetségi kapitány ezzel nem is húzott teljesen váratlant, azzal sokakat meglepett, hogy Kecskés Ákost,Bolla Bendegúzt és Varga Rolandot is a kezdő tizenegybe jelölte. Persze mikor tesztelje, hogy egyesek mire képesek egy erős ellenféllel szemben, ha nem felkészülési találkozón?! Hogy Schäfer András újfent kezdőként kapott lehetőséget, azon már senki csodálkozott, olybá tűnik, a DAC középpályása Ciprus ellen – no meg az edzőtáborban mutatott hozzáállásával – bejátszotta magát a csapatba, és innentől felesleges is feszegetni azt a kérdést, hogy ki helyettesítheti az Eb-n Szoboszlai Dominikot.Visszatért az együttesbe a múlt pénteki 1–0-s győzelemből kimaradó Szalai Ádám, és ha már visszatért, a csapatkapitányi karszalagot is felhúzhatta. Meglehet, a nap folyamán felidézte magában a 2012. június 4-én történteket, amikor pályafutása során először játszott Írország ellen. Az akkor még Puskás Ferenc Stadionként ismert arénában rendezett felkészülési mérkőzésen 78 percet töltött a gyepen, és bár a tudósítás szerint nem maradt adós a jó produkcióval, gólt nem szerzett. Mint ahogyan más sem – amit Bogdán Ádám azért nem bánt, mert aznap ő őrizte a magyar válogatott kapuját. Kilenc évvel később már nem: Marco Rossi a deklaráltan első számú kapusnak, Gulácsi Péternek szavazott bizalmat, Bogdánnak – Dibusz Dénessel együtt – a kispadon jutott hely.

Öt perc volt már csak hátra a meccs kezdetét jelző sípszóig, amikor a játékoskijáróban toporgó futballisták ízelítőt kaphattak abból, milyen fantasztikus hangulat vár rájuk az Eb-n. A szurkolósereg lelkesedése magával ragadta a csapatot, Kleinheisler Lászlóval az élen a mieink hatalmas lendülettel vetették bele magukat a csatába, két beadás is riadalmat okozott a ír védelemben. Még nagyobb veszélyben forgott a magyar kapu az ötödik percben, centiken múlt, hogy John Egan fejesét követően a labda a lécről ne a gólvonal elé, hanem mögé vágódjon.Az első kapura tartó lövés Kleinheisler László nevéhez fűződött, ám a labda, ha nem is sokkal, fölé szállt.Ahogy az várható volt, a vendégek nem kímélték magukat és a mieinket sem, egy másodpercig nem voltak tekintettel rá, hogy az ellenfélre hamarosan Európa-bajnoki erőpróbák várnak: kőkeményen belementek minden párharcba földön, levegőben egyaránt. Túlzás lenne azt állítani, hogy ez a harcmodor ízlett a magyar együttesnek, de aggódni emiatt nem kell, Portugáliát, Franciaországot és Németországot nem ez a stílus jellemzi. Hogy akkor milyen, abba most még ne menjünk bele.Az iramra nem lehetett panasz, az atmoszférára végképp nem, nemegyszer megesett, hogy az egyik lelátórész által megkezdett rigmusra a másik három kórusban felelt. Hiába no, ha már a kezdés előtt az virított az eredményjelzőn, hogy „Szurkoljunk felelősen!”, sokan szó szerint értették...

Keményen harcoltak az írek is (Fotó: Török Attila)
Keményen harcoltak az írek is (Fotó: Török Attila)
Ismét nézők előtt! (Fotó: Török Attila)
Ismét nézők előtt! (Fotó: Török Attila)

 

Ha egyik helyzet nem is követte a másikat, a közönség minden egyes jó mozdulatért hálás volt. Ha Willi Orbán elválasztotta a labdától a jól megtermett Adam Idah-t, éppúgy megtapsolta, mint a több remek szereléssel kitűnő Nagy Ádámot, akinek már csak azért is járt a gratuláció, mert már a 2021. június 7-én világra jött Nagy Vencel édesapjaként lépett pályára.A játéktéren valamivel csendesebben teltek a percek, mint a tribünön – egészen a 38. percig. Akkor Szalaiék kis híján vezetéshez juttatták a magyar együttest: Attila beadását csak azért nem váltotta gólra Ádám, mert Gavin Bazunu eddigi karrierje egyik legnagyobb védésével rukkolt ki. A szögletre mentett fejest követően a csapatkapitányhoz hasonlóan fejjel próbálkozó Kecskés Ákost is kevés választotta el a góltól, az ő kísérletét Conor Hourihane hatástalanította a gólvonaltól fél méterre. Az első félidőbe még egy perc hosszabbítás fért bele, más már nem.

Amiként Ciprus ellen, ezúttal is kettőt cserélt a szünetben Marco Rossi: Bolla Bendegúz és Varga Roland helyére Lovrencsics Gergő és Varga Kevin állt. Változást jelentett az is, hogy egy határozottabb és agresszívabb válogatottat láttunk – a félreértések elkerülése végett: a magyarra gondolunk. Fiola Attila vagy Szalai Attila bármelyik szerelését felállva tapsolták volna a Premier League-ben, de a többiek se mentek a szomszédba némi keménységért. Szalai Ádám közben a gólszerzésre törekedett, életerős lövését azonban a második félidőre beszálló Caoimhin Kelleher hárította. S ha már Stephen Kenny kapust cserélt, Marco Rossi is megtette, a címeres mezt ezt megelőzően legutóbb 2016. március 26-án magára öltő Bogdán Ádám váltotta Gulácsi Pétert, akinek nem volt dolga, a Fradi játékosának viszont akadt: a 68. percben oldalra tolta ki Idah lövését, míg a 81.-ben Jayson Molumby fejesét fogta.

A döntetlennel a magyar játékosok sem akarták beérni! Utolsó rohamra indultak, és meg is volt a lehetőségük arra, hogy gólt szerezzenek, a két Szalai ezúttal egymást követően veszélyeztetett, fájdalom, Kelleher előbb Ádám fejesét, majd Attila lövését védte bravúrral. A végig csapatkapitányhoz méltón futballozó Szalai Ádám a 88. percben adta át helyét az újonc Schön Szabolcsnak, aki annál szebbé nem is tehette volna a bemutatkozását, mint hogy a 91. percben győztes gólt lő 18 méterről, azonban ezt az írek kapusa is megakadályozta, maradt a 0–0.

Így is vastapsot kapott az immár a tizenegyedik veretlenül megvívott mérkőzésnél járó válogatott – adja az ég, hogy a páratlan sorozat még kitartson egy ideig...

A MAGYAR VÁLOGATOTT EB-RE KÉSZÜLŐ 26 FŐS KERETE
KAPUSOK:
Bogdán Ádám(Ferencváros),Dibusz Dénes(Ferencváros),Gulácsi Péter(RB Leipzig – Németország)
VÉDŐK:
Bolla Bendegúz(Mol Fehérvár FC),Botka Endre(Ferencváros),Fiola Attila(Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos(FC Lugano – Svájc),Lang Ádám(Omonia – Ciprus),Lovrencsics Gergő(Ferencváros),Willi Orbán(RB Leipzig – Németország), Szalai Attila(Fenerbahce – Törökország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Cseri Tamás(Mezőkövesd),Gazdag Dániel(Philadelphia Union – Egyesült Államok),Holender Filip(Partizan Beograd – Szerbia),Kleinheisler László(NK Osijek – Horvátország),Nagy Ádám(Bristol City – Anglia),Loic Nego(Mol Fehérvár FC),Schäfer András(DAC – Szlovákia),Sigér Dávid(Ferencváros)
TÁMADÓK:Hahn János(Paksi FC),Nikolics Nemanja(Mol Fehérvár FC),Sallai Roland (Freiburg – Németország),Schön Szabolcs(FC Dallas – Egyesült Államok),Szalai Ádám(Mainz – Németország),Varga Kevin(Kasimpasa – Törökország),Varga Roland(MTK Budapest)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Marco Rossi (olasz)

EURÓPA-BAJNOKSÁG
AZ F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN) PROGRAMJA
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország
További csoportok, helyszínek, menetrend – EB-ADATBANK!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik