Eb 2020: továbbjutás bármi áron – az angol–német csata mindig háború

Vágólapra másolva!
2021.06.29. 13:30
null
Kai Havertz (balra) a Chelsea játékosaként FA-kupa-döntőt bukott el a Wembleyben, de az Eb-nyolcaddöntőben győztesen szeretné elhagyni a londoni stadiont, a támadó a magyarok ellen góllal hangolt a keddi összecsapásra (Fotó: AFP)
Az eddig veretlen, de a jó játékkal adós angol válogatott történelmet írna a Magyarország ellen a továbbjutást kiküzdő németek ellen.

 

Életük mérkőzésére készülnek az angol futballisták az Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében Németország ellen. Legalábbis Gary Neville szerint, aki a Sky Sports Football Euros Podcast című műsorában próbálta feltüzelni a kedden pályára lépő játékosokat.

„Ez vissza nem térő alkalom” – kezdte lelkesítő beszédét az angol válogatott és a Manchester United korábbi védője.

Németország ellen, hazai pályán, negyvenötezer szurkoló előtt, a saját stadionunkban pályára lépni fantasztikus lesz. Bárcsak nyolcvanezren lehetnének jelen, de ne legyünk telhetetlenek, így is különleges pillanatok várnak ránk. Huszonöt évvel ezelőtt, az Európa-bajnokságon megvolt a lehetőségünk, hogy történelmet írjunk, de nem tettük. Ti ne essetek ebbe a hibába! Használjátok ki az alkalmat, és győzzétek le Németországot! Nem biztos, hogy a következő világbajnokságon, Európa-bajnokságon vagy máshol lesz még rá lehetőségetek. Most kell megtennetek!”

Nagy kérdés, milyen kezdőcsapattal állhat ki Anglia. Leginkább Mason Mount és Ben Chilwell játéka kérdéses, Billy Gilmour koronavírus-fertőzése miatt mindkét futballistának karanténba kellett vonulnia, és még hétfőn is egyénileg, a csapattól elkülönítve végzett edzéseket, ám Harry Maguire optimistán nyilatkozott a visszatérésükről.

„Mind a ketten egészségesek, és ugyan csalódást keltő, hogy nem készülhettek velünk, biztosan készen állnak a bevetésre” – nyilatkozta Maguire az ITV-nek.

„Amennyire tudom, rengeteg futóedzést végeztek, az erőnlétükből nem veszítettek. Fontos tagjai a csapatnak, és megvan a lehetőségük, hogy pályára lépjenek.”

A két válogatott gazdag közös történelme és a(z angoloknál talán hangsúlyosabb) rivalizálás miatt felfokozott várakozás előzi meg a mérkőzést, amely mindkét csapatnak jó alkalmat kínál arra, hogy bizonyítsa, a tornán eddig látott teljesítménynél képes jobban futballozni.

A háromoroszlánosok eddigi Eb-szereplése nemigen varázsolta el a szurkolókat. A mérleg egyik serpenyőjében a csoportkörben szerzett hét pont, az egyetlen gólt sem kapó védelem van, a másikban a formán kívüli Harry Kane, a három mérkőzésen szerzett két gól (mind a kettőt Raheem Sterling szerezte), és a sokszor elképzeléstelennek tűnő támadójáték. Mi sülhet ki ebből a kieséses szakaszban?

„Ellenségek” földjén
ANGOLOK A BUNDESLIGÁBAN
Legtöbb meccs

Legtöbb gól

1. Owen Hargreaves 145

1. Tony Woodcock 39

2. Tony Woodcock 131

2. Jadon Sancho 38

3. Jadon Sancho 1043. Kevin Keegan 32
4. Kevin Keegan 90

4. Reiss Nelson 7

5. Peter Hobday 615. Ademola Lookman 5
NÉMETEK A PREMIER LEAGUE-BEN*
Legtöbb meccs

Legtöbb gól

1. Robert Huth 322 1. Mesut Özil 33
2. Dietmar Hamann 268 2. Jürgen Klinsmann 29
3. Mesut Özil 184 3. Uwe Rösler 29
4. Per Mertesacker 1564. Ilkay Gündogan 28
5. Jens Lehmann 148 5. Leroy Sané 25
*Csak az 1992-ben indult Premier League-et vettük figyelembe, elődjét, a First Divisiont nem

„Nem értek egyet a kritikával. A játékosok erőnléte jó, tudják, mit csinálnak a pályán, megvalósítják a taktikát. A németek nagyon kemény csoportból érkeztek, a mérkőzéseik kiválóan felkészítették őket a nyolcaddöntőre, minden erőnkre szükségünk lesz, hogy továbbjussunk. Lelkesedést, győztes mentalitást szeretnék látni” – nyilatkozta Gareth Southgate, az angolok szövetségi kapitánya az uefa.com-nak.

A német válogatott repülője hétfőn szállt le Londonban, és a csapatnak jó hír, hogy Thomas Müller egészségesen várja a nyolcaddöntőt, igény esetén a kezdőcsapatban is helyet kaphat. Nála is jobb az esélye erre Leon Goretzkának, aki a magyar válogatott ellen lőtt góljával megmentette, mondhatni a tornán tartotta a németeket. A döntés Joachim Löw kezében van, aki – mivel a torna után távozik – talán az utolsó mérkőzésére készíti fel a csapatot.

„Remek minőséget képviselő ellenfél vár ránk, sok jól képzett, gyors játékossal – nyilatkozta a német szövetségi kapitány az uefa.com-nak. Az angol válogatott három évvel ezelőtt, Oroszországban megmutatta, hogy egyike a világ legjobbjainak. Futballistáinak többsége a Premier League élcsapataiban játszik, a lehető legmagasabb szinten. Küzdelmes mérkőzésre számítok, kizárólag rajtunk múlik, mit hozunk ki belőle.”

Az sem kizárható, hogy a továbbjutó végül ismét nem nyújt lenyűgöző játékot, de mindkét csapatnál úgy gondolkodnak, tovább kell menni.

Bármi áron.

VÉLEMÉNY

„A Németország elleni mérkőzés lesz az igazi erőfelmérőnk. Beszélhetünk a támadójátékról, az esélyekről, de valójában felesleges. Minden a pályán dől el. Klubszinten évről évre számos fontos mérkőzésen lépünk pályára, a fiataloknak és az időseknek is sok tapasztalatuk van, most mindezt válogatott szinten kell kamatoztatnunk.”
Harry KANE
az angol válogatott csatára az uefa.com-nak.

„Kétszer játszottam eddig életemben a Wembleyben, még általános iskolás koromban. Furcsa lesz visszatérni a német válogatott színeiben. Az utóbbi másfél évben nagyon gyorsan történtek velem az események. Szinte fel sem fogom, milyen magas szintre jutottam rövid idő alatt, és milyen fontos mérkőzésen léphetek pályára. Bárhogyan is, de nyernünk kell!”
Jamal MUSIALA
a német válogatott középpályása a Kickernek.

NS-szakértő
Buzsáky Ákos

korábbi 20-szoros válogatott játékos

„Az angoloktól a lehengerlő játék egyelőre elmaradt, de az eredmények jöttek. A csoportból simán továbbjutottak, igaz, csak ezután következnek majd a nehéz mérkőzések. A németekre éppen az ellenkezője igaz, már a csoportban eléggé megizzadtak, hozzáteszem, ebben a négyesben sok mindenki megszenvedett volna. Az Európa-bajnokság előtt úgy gondoltam, hogy Anglia a végső győzelem egyik legnagyobb esélyese, mivel hazai környezetben játszhatja a mérkőzései nagy részét, a Wembleyben pedig általában eléggé meggyőző. Németország bajszát eléggé megráncigálták a csoportban, perceken múlt a kiesése. Lehet, hogy a németeknek jól jön, hogy nem otthon kell játszani, talán így kisebb lesz rajtuk a nyomás. Papíron nem ők az esélyesek, de nem biztos, hogy ez hátrány. A németeket ez mindig motiválja, ilyenkor pluszerőket tudnak mozgósítani. Láttuk, nagyon simán legyőzték a portugálokat, azzal a teljesítménnyel a döntőig is menetelhetnek. Nagyon érdekes, izgalmas találkozóra számítok.”

AZ ANGOL–NÉMET CSATA MINDIG HÁBORÚ

Játszottak már egymás ellen világbajnoki döntőt, vb- és Eb-elődöntőt, no meg persze számtalan hivatalosan „barátságos” meccset, miközben valójában egyik sem volt az. Angliában már vagy három generáció felnőtt azóta, hogy Göring légiereje bombázta a városaikat, és a németeknek is csak történelem Drezda lángra lobbantása, a két nemzet mégsem tud túllépni a majdnem nyolc évtizeddel ezelőtti tragédiákon. A keddi háború azonban csak kilencven, esetleg 120 percig tart majd. Vagy egy kicsivel tovább.

A FÜLENINCS CENTER

A múlt századból már majdnem három évtized telt el, amikor a két válogatott először találkozott. Berlinben hatvanezren látták 1930. május 10-én, amint a németek 3:3-as szikrázó döntetlent játszanak a nagy tanítómesterekkel, akik ellen bizonyos Richard Hofmann első riválisként ért el mesterhármast. A Dresdner FC csatárát egy ír származású angol úr, a nagy Jimmy Hogan fedezte fel, aki korábban egyebek mellett az MTK-ból is klasszis csapatot faragott. Hofmann-nak kalandos karrierje volt. Az 1928-as olimpia negyeddöntőjében például olyan brutálisan lerúgta José Nasazzi csapatkapitányt, hogy nemcsak kiállították a későbbi bajnok Uruguay ellen, de egy évre minden nemzetközi meccstől is eltiltották. Az angolok elleni mérkőzés előtt néhány hónappal egy autóbalesetben elveszítette a jobb fülét, a Nationalelfben ötször szerzett három gólt, 25 meccsen összesen 24-et, ám 1933-ban száműzték a legjobbak közül, mert amatőr státusát felrúgva egy cigarettareklámban szerepelt. A Német Császárságban született 1906-ban, és az NDK-ban hunyt el 1983-ban.

„A végén mindig a németek...”

Gary Lineker,
egykori vb-gól­király, angol válogatott
„A labdarúgás egyszerű játék. Huszonkét ember kerget egy labdát kilencven percig, és a végén mindig a németek nyernek...”

A LUFTWAFFÉTÓL AZ FA-KUPÁIG

Bert Trautmann-nál kevesen tettek többet azért, hogy Anglia és Németország a második világégés után úgy-ahogy megbékéljen egymással. Holott a kiváló kapus a német hadsereg kötelékében ejtőernyősként a nyugati fronton végigharcolta a háborút. Nemcsak ezt élte túl, de az angol hadifogolytábort is, mi több, kérvényezte, hogy ne kelljen hazatérnie, Britanniában maradt, és 1949-ben a Manchester City szerződtette. Húszezer felháborodott szurkoló tüntetett a leigazolása ellen, ehhez képest valóságos bálványként vonult vissza, miután 1956-ban FA-kupa-győzelemre segítette a klubját úgy, hogy a fináléban nyakcsigolya-repedést szenvedett, ám a pályán maradt. Annak az évnek a végén az angol sportújságírók őt választották a bajnokság legjobb játékosának, túl a nyolcvanon, 2004-ben pedig még a Brit Birodalom Rendje (OBE) kitüntetést is megkapta az angol–német kapcsolatokért tett szolgálataiért. A Luftwaffe egykori ejtőernyőseinek nem sűrűn osztogattak ilyen elismerést.

GÓL SZTÁLINGRÁDÉRT

Wembleytől Wembleyig

A történelmi párhuzamok felfestése után természetesen a kedd esti ütközet tétje mellett sem mehetünk el szó nélkül, hiszen az angol–németet egy Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében játsszák. A házigazdák a 11 rendezős, kontinensszerte zajló tornán egy kivételével az összes meccsüket a saját stadionjukban tudhatják le. (Az az egy a szombati negyeddöntő lenne, de az elődöntőt és a döntőt már ismét a Wembleyben rendezik.)
Londonban nagyjából negyvenezer néző lehet a lelátókon. Az angol média szokás szerint futballháborút vizionál, a német pedig – szintén szokás szerint – minden ilyen hasonlattól úgy fél, mint ördög a szenteltvíztől.

Anglia mindmáig egyetlen nagy nemzetközi trófeát nyert, és azt a futballt csak érintőlegesen ismerők is tudják, hogy ez az 1966-os világbajnokságon sikerült. A hazai rendezésű torna döntőjében éppen az NSZK várt Bobby Charltonékra, a csata hosszabbításba torkollt, végül Geoff Hurst triplájával (rajta kívül vb-fináléban senki sem szerzett három gólt) nyertek a házigazda angolok. A 2:2-nél a 101. percben a lécről levágódó lövés azóta is vita tárgya (a labda teljes terjedelmével vélhetően nem volt bent), de 55 éve még nem állt rendelkezésre a VAR, így aztán a svájci Gottfried Dienst játékvezető a partjelzőjére volt kénytelen hagyatkozni, és gólt ítélt. Az utóbbi úr, az azeri Tofik Bahramov a Szovjetunióból érkezett, és halálos ágyán állítólag ezzel az egyetlen szóval indokolta meg a döntését: „Sztálingrád...”

RIVÁLISBÓL KEDVENC

A Premier League 1992-es beindulása óta német labdarúgók tömege játszott és játszik Angliában. Közülük vitán fe­lül az 1990-es világ- és az 1996-os Európa-bajnokság egyik hőse, Jürgen Klinsmann volt a legnagyobb sztár. A szőke csatár az 1994–1995-ös idényt töltötte a White Hart Lane-en, a Tottenham Hotspur színeiben. Az angolok eredendően gyanakodva fogadták, második világháborús áthallások tömegét szórta a fejére az ottani média, ám végül közvetlen személyiségének és nem utolsósorban 20 góljának köszönhetően olyannyira elfogadtatta magát, hogy 1995-ben az Év játékosa lett a Premier League-ben, ma pedig már a Spurs klublegendája.

SOUTHGATE, MÖLLER, PUHL

Az Európa-bajnokságok történetének egyik, ha nem a legnagyobb meccsét is a Wembleyben játszották, „természetesen” ezt is az angolok és a németek. Az 1996-os elődöntőben volt minden, mint a búcsúban, gyors gólváltás, hosszabbítás az aranygólszabály szorításában, gólvonalon elguruló angol lövés, jogosan nem megadott német találat, őrjítő tizenegyespárbaj, a sorsdöntő pillanatban hibázó mai kapitány, Gareth Southgate, no meg a végén az angol szurkolók előtt kissé pofátlanul ünneplő Andy Möller – aki a magyar válogatott pályaedzője volt az előző Eb-n, amúgy magyar felmenőkkel. És mindenekelőtt a Wembley tábornoka, Puhl Sándor, aki a rendkívül feszült összecsapást olyan példás eleganciával vezényelte le, ahogyan az ilyen hőfokú csatákat csak ő tudta.

FÁJÓ BÚCSÚ A SZENTÉLYTŐL

A régi Wembleyt (eredendően Birodalmi Stadiont) 1923-ban adták át, és a következő szűk nyolc évtizedben emlékezetes, legendás meccsek sorát rendezték benne. Ez volt az 1948-as olimpia stadionja, itt nyertünk 6:3-ra, lett világbajnok Anglia, és rendezték az 1996-os Európa-bajnokság fináléját. Mielőtt bontani kezdték, az utolsó meccset 2000. október 7-én Anglia és Németország játszotta a 2002-es világbajnokság selejtezőjében. Dietmar Hamann akkoriban nagy kedvenc volt Liverpoolban, aznap azonban nem annyira, mert az ő 14. percben esett távoli góljával nyertek a vendégek: ez a találat búcsúztatta el a futball egyik legnagyobb szentélyét. (A csoportban játszott másik német–angolon Münchenben egy évvel később 5–1-re nyertek Michael Owenék, az abban az évben aranylabdás Pool-csatár három gólt is szerzett.)

Manuel Neuer is látta 2010-ben, hogy Frank Lampard lövése gól – csak az uruguayi partjelző nem… (Fotó: AFP)
Manuel Neuer is látta 2010-ben, hogy Frank Lampard lövése gól – csak az uruguayi partjelző nem… (Fotó: AFP)

 

AZ ELÁTKOZOTT LÉC

Dél-Afrikában a sérülések miatt felforgatott és alaposan megfiatalított német válogatott volt a torna egyik üde színfoltja, és ennek a 16 között az angolok látták a kárát. A Fabio Capello vezette háromoroszlános válogatottat 4–1-re mosták le Thomas Müllerék, némi szépséghiba, hogy 2–1-nél Frank Lampard hatalmas gólt lőtt, a labda fél méterrel a gólvonalon belül, Manuel Neuer mögött pattant le, amit a stadionban és a tv előtt is mindenki látott – csak a Jorge Larrionda vezette uruguayi játékvezetői csapat, mindenekelőtt Mauricio Espinosa partjelző nem. Ez az eset is hozzájárult a FIFA vezetői döntéseiben a gólvonal technológia 2012-es bevezetéséhez. Manapság hasonló hiba már elképzelhetetlen, de ha az angolokat kérdezik, nyilván ma is inkább Hurst 1966-os gólját adnák meg.

Lapszemle

INDEPENDENT

Alex Pattle azt fejtegeti cikkében, hogy Jadon Sancho főszerepet kaphat a németek ellen. A Dortmund angol szélsője eddig nem sok lehetőséget kapott, ám jól ismeri a mostani ellenfelet, ez pedig hasznos lehet. A szerző nem feltétlenül kezdőként játszatná, de úgy véli, ha ég a ház, akár a szünetben is érdemes lenne becserélni.

SKY SPORTS

A televíziós csatorna internetes oldalán olvasható elemzésben Rob Dorsett úgy látja, Joachim Löw még mindig az ideális csapatát keresi, és a németek eddig hullámzóan teljesítettek a tornán. A csapat passzjátéka ettől még kiemelkedő és a gólszerzést tekintve is jobban teljesít az angoloknál, viszont mindegyik meccsén kapott gólt.

THE GUARDIAN

Angliában azon spekulálnak, ki játsszon, a korábbi női válogatott Karen Carney három belső védős felállásra váltana s Marcus Rashfordot is a kezdőbe tenné. Szerinte a franciák, a portugálok és a magyarok is megmutatták, ki lehet használni, hogy a németek sok játékossal támadnak, s ezáltal sebezhetőek a kontrákkal szemben.

BILD

A bulvárlapnak elemző korábbi válogatott Michael Ballack szerint a németek gyengén játszottak Magyarország ellen, de biztos benne, hogy kiejtik Angliát. Szerinte a szigetországiak jól védekeznek, de támadásban rosszul teljesítenek, meglepőnek tartja, hogy Harry Kane még nem szerzett gólt. Szerinte a középpálya az angolok gyenge pontja.

KICKER
A hetilap internetes oldala szerint jó híreket kaptak a német szurkolók, ugyanis Ilkay Gündogan és Antonio Rüdiger is részt vett a nyolcaddöntő előtti utolsó tréningen, korábban kérdéses volt az angolok elleni szereplésük. A csapat a herzogenaurachi bázison tréningezett a Wembley helyett, mert állítólag kímélni kell a londoni stadion gyepét.

SPORT1.DE
A korábbi válogatott Stefan Effenberg azt állítja, a torna eddigi részéhez képest a németek a legkönnyebb ellenféllel csapnak össze Londonban. A csoportkörös riválisok (Franciaország, Magyarország, Portugália) mind megnehezítették a csapat dolgát, ám most az angolokon van a nyomás, akik támadásban gyengélkednek.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik