Eb 2020: nem melengette meg a román futballrajongók szívét a kormánydöntés

Vágólapra másolva!
2021.04.07. 21:22
null
A bukaresti Nemzeti Stadion (Fotó: AFP)
Nem igazán melengette meg a román futballrajongók szívét, hogy a bukaresti kormány úgy döntött: korlátozott számban, de nézők előtt rendezik meg a nyári Európa-bajnokság négy bukaresti mérkőzését.

 

A National Arena 55 ezres kapacitását egynegyedéig használják ki, azaz maximum 13 ezer néző lehet a találkozókon, köztük a jegyeiket elővételben megváltó külföldi szurkolók is. Az Ifjúsági és Sportminisztérium közleménye szerint a nézőket szigorú egészségügyi ellenőrzésnek vetik alá, és a kizárólag a mérkőzésekre érkező külföldiek járványügyi szempontból nem számítanak veszélyforrásnak, mivel az UEFA előírása szerint csak beoltott vagy koronavírus-fertőzésből felgyógyult személyeket engednek be a stadionba.

„Sportra, mozgásra vágyunk, egy kisebb győzelmet aratni járvány felett. Ez a legnagyobb Romániában rendezett sportesemény, és örömmel csatlakozunk Budapesthez, Moszkvához vagy Koppenhágához azzal, hogy lesznek nézőink” – nyilatkozta Novák Károly Eduárd sportminiszter a Digi24 hírtelevíziónak.

Mivel a legerősebb európai válogatottak egyike sem fog Bukarestben csoportmérkőzést játszani, a román szurkolókat pedig nem igazán hozza lázba Ausztria, Ukrajna és Észak-Macedónia fellépése, a kormánydöntésre elsősorban a klubok reagáltak. Az élvonalbeli bajnokságot lebonyolító Profi Liga a döntést üdvözlő közleményében arra célzott, hogy a bajnoki mérkőzések kérdésével is foglalkozni kell, ellenkező esetben diszkriminatív a kormányhatározat.

Jóval élesebben fogalmazott Stefan Gadola, a bajnok CFR kisebbségi részvényese: „A koronavírus nem megy az Eb-re, csak a román bajnoki meccsekre jár?”

Hadnagy Attila, a Sepsi OSK sportigazgatója szerint is lassan ideje lenne a bajnoki mérkőzéseket is nézők előtt játszani, mert mindenki ki van éhezve a focira.

„Nézők nélkül sivár és sötét a futball, szerintem lehetséges lenne már a nyitás, de még senki sem konzultált velünk. Minden bizonnyal megvárják majd, mi történik a külföldi bajnokságokban, mert Romániában hiányoznak a dönteni merő emberek” – mondta a Nemzeti Sportnak Hadnagy.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik