BOROS MIKLÓS (Kolozsvár) 2021.04.07 21:22

Eb 2020: nem melengette meg a román futballrajongók szívét a kormánydöntés

Nem igazán melengette meg a román futballrajongók szívét, hogy a bukaresti kormány úgy döntött: korlátozott számban, de nézők előtt rendezik meg a nyári Európa-bajnokság négy bukaresti mérkőzését.

A bukaresti Nemzeti Stadion (Fotó: AFP)

 

A National Arena 55 ezres kapacitását egynegyedéig használják ki, azaz maximum 13 ezer néző lehet a találkozókon, köztük a jegyeiket elővételben megváltó külföldi szurkolók is. Az Ifjúsági és Sportminisztérium közleménye szerint a nézőket szigorú egészségügyi ellenőrzésnek vetik alá, és a kizárólag a mérkőzésekre érkező külföldiek járványügyi szempontból nem számítanak veszélyforrásnak, mivel az UEFA előírása szerint csak beoltott vagy koronavírus-fertőzésből felgyógyult személyeket engednek be a stadionba.

„Sportra, mozgásra vágyunk, egy kisebb győzelmet aratni járvány felett. Ez a legnagyobb Romániában rendezett sportesemény, és örömmel csatlakozunk Budapesthez, Moszkvához vagy Koppenhágához azzal, hogy lesznek nézőink” – nyilatkozta Novák Károly Eduárd sportminiszter a Digi24 hírtelevíziónak.

Mivel a legerősebb európai válogatottak egyike sem fog Bukarestben csoportmérkőzést játszani, a román szurkolókat pedig nem igazán hozza lázba Ausztria, Ukrajna és Észak-Macedónia fellépése, a kormánydöntésre elsősorban a klubok reagáltak. Az élvonalbeli bajnokságot lebonyolító Profi Liga a döntést üdvözlő közleményében arra célzott, hogy a bajnoki mérkőzések kérdésével is foglalkozni kell, ellenkező esetben diszkriminatív a kormányhatározat.

Jóval élesebben fogalmazott Stefan Gadola, a bajnok CFR kisebbségi részvényese: „A koronavírus nem megy az Eb-re, csak a román bajnoki meccsekre jár?”

Hadnagy Attila, a Sepsi OSK sportigazgatója szerint is lassan ideje lenne a bajnoki mérkőzéseket is nézők előtt játszani, mert mindenki ki van éhezve a focira.

„Nézők nélkül sivár és sötét a futball, szerintem lehetséges lenne már a nyitás, de még senki sem konzultált velünk. Minden bizonnyal megvárják majd, mi történik a külföldi bajnokságokban, mert Romániában hiányoznak a dönteni merő emberek” – mondta a Nemzeti Sportnak Hadnagy.

2021.04.15 14:09:49

Foci Eb 2020 PÓR KÁROLY

Két hónap múlva magyar–portugál meccs! Az U23-as bajnokságból és a másodosztályból kerültek elő az Eb-címvédő új ászai.

2021.04.09 23:27:12

Foci Eb 2020 DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Szerencsés bejutókkal egymástól méterekre, betegségtől tartva, maszkosan, lelki abroncsban, vagy épp ellenkezőleg, felszabadultan, a gyógyulásba, az újrakezdésbe vetett hittel, széles mosollyal?

2021.03.02 21:38:12

Foci Eb 2020 SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. Nekünk duplán nagy a tét.

2021.01.21 23:37:38

Foci Eb 2020 DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. A felelős végső döntést nem ők hozzák majd meg.