Eb 2020: „Modern csapat, jó nézni a játékát” – Csehország

JAN PODROUZEK, az iSport újságírójaJAN PODROUZEK, az iSport újságírója
Vágólapra másolva!
2021.06.05. 12:54
null
Tomás Soucek (15) lehet a csehe egyik kulcsembere az Eb-n (Fotó: AFP)
Az angol Guardian napilap európai újságokat összefogó kezdeményezésének a Nemzeti Sport is tagja, ennek köszönhetően az Európa-bajnokságon szereplő válogatottakat az adott ország egyik neves szakírója mutatja be lapunkban. Íme, Csehország!

 


Jaroslav Silhavy csapatai nem feltétlenül kiismerhetetlen futballjukról ismertek, de ettől még egyáltalán nem könnyű játszani ellenünk. A csehek 59 éves szövetségi kapitányát 2018-ban nevezték ki, és klubjaihoz hasonlóan a válogatottból is keményen dolgozó, magasan letámadó, stabilan védekező csapatot épített. A szakember azt szereti, ha kifinomult passzolgatás helyett játékosai gyorsan járatják a labdát és néhány átadásból eljutnak az ellenfelek kapuja elé, ezért a sebesség is fontos tényező. A csapat emellett a levegőben is hatékony. Antonín Barák, Alex Král, Michael Krmencík, Patrik Schick és Tomás Soucek személyében sok olyan játékos van, aki veszélyes a beíveléseknél.

„Modern csapat, jó nézni a játékát  – méltatta a cseh gárdát a belgákat irányító Roberto Martínez a két együttes 1–1-es döntetlenje után. – Erővel, energiával teli együttes.”

A selejtezőben a cseheké volt a második legkevesebb gólt kapó védelem a csoportjukban az első meccsen az angoloktól elszenvedett 5–0-s vereség ellenére is. Inkább a gólszerzéssel adódhatnak problémák. A kvalifikáció során szerzett tizenhárom találat nyolc meccsen nem sok, a csapat sztárja, Patrik Schick pedig sokszor tűnik magányosnak elöl. A csatár a Leverkusen, illetve az RB Leipzig játékosaként tizenkilencszer volt eredményes a német bajnokság előző két kiírásában, gyors, jól helyezkedik és technikás, ám a sokszor kontrákra építő válogatottban gyakorta kevés lehetőség adódik előtte. Március végén a walesiek elleni vb-selejtezőn pedig rá nem jellemző módon elveszítette a fejét, lekönyökölte Connor Robertset, amiért kiállították, a csehek pedig 1–0-ra kikaptak.

Silhavy általában a 4–1–4–1-es felállásban küldi pályára játékosait, néha a 4–2–3–1-et alkalmazza, jórészt a West Hammel jó idényt záró Soucek a védekező középpályás, de előfordul, hogy a Herthát erősítő Vladimír Darida játszik mellette, akinek a támadások építésében is fontos szerepe van.

(Fordította: Szeli Mátyás)


 A KAPITÁNY     
Jaroslav Silhavy     
Játékosként kemény védő volt, cseh ligarekordot döntött a piros lapok számában. Edzőként is olyan embernek tűnik, akivel nem érdemes szórakozni, és nagyjából mindenhol sikeres volt, ahol megfordult. A Slovan Libereccel, majd a Sla­via Prahával is cseh bajnokságot nyert, de utóbbi együttesnél összeveszett a vezetőséggel, tulajdonképpen így nyílt meg előtte az út a válogatotthoz 2018-ban.

EMBLEMATIKUS JÁTÉKOS     
Alex Král    tehetséges futballista, aki hasonló poszton játszik, mint Tomás Soucek, de nála jobban figyel az imázsára. A David Luiz-hasonmás középpályásnak jó kapcsolata van a sajtóval, amely olyan kedves és barátságos srácként tekint rá, aki jó nevelést kapott. A szurkolók örömére a közösségi médiában is aktív.

A HALASZTÁS NYERTESE     
A jobbhátvéd Tomás Holes tizenkét hónappal ezelőtt csak csere volt a Slavia Praha együttesében Vladimír Coufal mögött. Coufal West Hambe igazolásával azonban érdekes módon nem eredeti posztján, hanem védekező középpályásként verekedheti be magát a válogatottba a jól sikerült klubidényt követően.

A VÁLOGATOTT DALA     
A szövetség felkérte a híres cseh bandának számító Tri sestryt (Három nővér), hogy írjon egy dalt a tornára. Így született meg az Ukazeme kuraz (Lássuk a bátorságot) című szerzemény, amely nem nyerte el a drukkerek tetszését. A szurkolók így inkább az Ať zije fotbal! (Éljen a futball!) című nótát éneklik.

(Fordította: Szeli Mátyás)

CSEHORSZÁG – VÉGLEGES KERET (26 fő)
KAPUSOK: Jirí Pavlenka
(Werder Bremen – Németország), Tomás Vaclík (Sevilla – Spanyolország), Ales Mandous (Olomouc)
VÉDŐK: Ondrej Celustka (Sparta Praha), Jan Boril (Slavia Praha), Pavel Kaderábek (Hoffenheim – Németország), Tomás Kalas (Bristol – Anglia), Ales Mateju (Brescia – Olaszország), Vladimír Coufal (West Ham United – Anglia), David Zima (Slavia Praha), Jakub Brabec (Viktoria Plzen)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Jakub Jankto (Sampdoria – Olaszország), Antonín Barák (Hellas Verona – Olaszország), Tomás Soucek (West Ham United – Anglia), Tomás Holes (Slavia Praha), Lukás Masopust (Slavia Praha), Alex Král (Szpartak Moszkva – Oroszország), Vladimír Darida (Hertha BSC – Németország), Petr Sevcík (Slavia Praha), Jakub Pesek (Slovan Liberec), Michal Sadílek (PSV Eindhoven – Hollandia)
TÁMADÓK: Michael Krmencík (PAOK – Görögország), Tomás Pekhart (Legia Warszawa – Lengyelország), Patrik Schick (Bayer Leverkusen – Németország), Matej Vydra (Burnley – Anglia), Adam Hlozek (Sparta Praha)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Jaroslav Silhavy

EB 2020
D-CSOPORT (LONDON, GLASGOW)
Június 13., vasárnap, 15.00
London
Anglia–Horvátország
Június 14., hétfő, 15.00
Glasgow
Skócia–Csehország
Június 18., péntek, 18.00
Glasgow
Horvátország–Csehország
Június 18., péntek, 21.00
London
Anglia–Skócia
Június 22., kedd, 21.00
Glasgow
Horvátország–Skócia
Június 22., kedd, 21.00
London
Csehország–Anglia

A D-CSOPORT RÉSZTVEVŐI

A nagy visszatérők – Skócia borsot tör a nagyok orra alá?

Az egyensúly a kulcs – most jogosan optimisták az angolok?

„A fiataloknak tisztelniük kell az öregebbeket” – Horvátország

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik