Eb 2020: igazi vezér nélkül – a spanyoloknál nincs vérbeli klasszis

DIEGO TORRES (El País)DIEGO TORRES (El País)
Vágólapra másolva!
2021.06.06. 09:43
null
Nem Gerard Moreno a spanyolok legnevesebb játékosa, de az Európa-bajnokságon meglepetésember is lehet (Fotó: Getty Images)
Az angol The Guardian napilap európai újságokat összefogó kezdeményezésének a Nemzeti Sport is tagja, ennek köszönhetően az Európa-bajnokságon szereplő válogatottakat az adott ország egyik neves szakírója mutatja be. A spanyol válogatottban ezúttal nincs vérbeli klasszis, de elképzelhető, hogy a tornán új csillag születik.

 

EMBLEMATIKUS JÁTÉKOS

Sergio Ramos hiányában nincs emblematikus játékos, itt az ideje, hogy új ikon szülessen. Talán Thiago Alcántara a legalkalmasabb jelölt. Remekül lát a pályán, ő a legkiszámíthatatlanabb a csapatból. Az Eb karrierje meghatározó eseménye lehet. Ha harminc­évesen képes a legjobb formáját nyújtani (ahogyan a 2020-as BL-döntőben), akkor a válogatott bármit elérhet. Ha viszont öncélú lesz, a spanyol csapat olyan valakire hasonlít majd, aki felhőkarcoló szélén sétálgatva próbál nem lezuhanni.

A HALASZTÁS NYERTESE

Egy évvel ezelőtt Pedri nem volt a nagy klubok célkeresztjében, a Las Palmasnál nem volt profi szerződése, a Real Madrid pedig visszautasította, mert túl gyengének találta. Tavaly igazolt a Barcelonához, de erre sem figyelt fel senki, amíg Ronald Koeman nem adott neki lehetőséget. És ezek után a spanyolok rájöttek, ő lehet az új Iniesta. Mindössze 18 éves, és a finom, könnyed játéka hatalmas reményt jelent a spanyol válogatottnak.

A VÁLOGATOTT DALA

Manolo Escobar dalát, az „¡Y Viva España!”-t 1973-ban adták ki, és azonnal hatalmas sláger lett. Hatmillió eladott példánnyal kezdődött az őrület, ami egészen a mai napig tart. A dalt manapság is állandóan éneklik a válogatott meccsein. Francisco Franco fasiszta diktatúrája reklámcélokra használta, amikor a futball, a bikaviadal és a tengerpart révén igyekezett fellendíteni a turizmust. Ezért az ország egy jelentős része, főleg a baszkok és a katalánok a fasiszta elnyomáshoz kötik a dalt. A spanyol drukkerek többsége azonban nem így gondolja.

A két megnyert Európa-bajnokság (2008, 2012) és a világbajnoki diadal (2010) után újjáépülő spanyol válogatott futballja továbbra is a sokpasszos, labdabirtoklást előtérbe helyező játékra épül. Már nincs Xavi, Andrés Iniesta, David Villla, Gerard Piqué és Iker Casillas, ezért a csapatnak igazi vezér­egyéniség nélkül kell bizonyítania, ami nem lesz könnyű úgy, hogy a támadósorban és a védelemben is jelentős problémák vannak.

A fejlődési folyamatnak egy sajnálatos tragédia is a része volt. Luis Enrique a kvalifikáció során lemondott a szövetségi kapitányi posztról, miután betegségben elhunyt kilenc­éves lánya, Xana. Segítője, Roberto Moreno vette át a helyét, aki továbbra is Luis Enrique 4–3–3-as formációjára épített. Úgy tűnt, Moreno el van ájulva a saját munkájától. „Az oldalvonal mellett állva azon gondolkodtam, mennyire fantasztikusan játszunk. A Románia és Málta elleni mérkőzésen nagyon gördülékeny volt a játékunk, gyorsan járattuk a labdát, sok helyzetet alakítottunk ki, és sok gólt szereztünk” – mondta. Ugyanakkor bármennyire tetszett neki, amit látott, a szövetség menesztette, miután Luis Enrique 2019 végén a visszatérés mellett döntött.

Sergio Ramos hiányában a szövetségi kapitány feladata lesz, hogy irányt mutasson a csapatnak. A Real Madrid védője azért nem került be a keretbe, mert az idény jelentős részében erőnléti problémákkal küzdött, távollétében Jordi Alba és Sergio Busquets a két rangidős, de ők még a Barcelona öltözőjében sem számítanak vezérnek. Ramos nélkül nemcsak vérbeli kapitány nélkül maradt a válogatott, de először fordul elő, hogy egyetlen Real Madrid-­játékos sem lesz ott a csapatban egy nagy tornán. Az Eb így remek alkalom arra, hogy kiderüljön, hogy teljesít a Pau Torres, Aymeric Laporte és Eric García fémjelezte védelem a Bilbao fiatal kapusa, Unai Simón előtt. Mert valószínűleg ő lesz az első számú kapus David de Gea helyett, és ez az oka annak, hogy Luis Enrique a 4–1–4–1-es és a 4–2–3–1-es hadrendet próbálgatta a legutóbbi mérkőzéseken.

Bár a spanyol válogatottban sok a nagyszerű középpályás, a gólszerzéssel hadilábon áll, mert jelenleg nincs Fernando Torres- vagy David Villa-kaliberű csatára. Gerard Moreno a Villarreal színeiben 29 góllal zárta az idényt, ami biztató, de a válogatott most nem játszik olyan magas szinten, mint korábban. Nehéz bármit jósolni, amíg nem derül ki, hogy valóban minden apró részlet a helyére került-e.

A KAPITÁNY: LUIS ENRIQUE

Senki sem vonja kétségbe Luis Enrique képességeit és azt, hogy jól tud dolgozni a 4–3–3-as hadrenddel. Ez illik a legjobban a spanyol csapat sokpasszos játékához, és képes ellensúlyozni, hogy a játékosok nem a fizikai erejükkel tűnnek ki. A szakember sohasem kerülte a konfliktusokat, de talán nem mindig a megfelelő utat választja. Egyetlen Real Madrid-játékost sem hívott be, ami példa nélküli a válogatott történetében. A járványhelyzet miatt azonban ezúttal nem hódolhat az egyik legfőbb szenvedélyének, esélye sem lesz arra, hogy kiszökjön a hotelből és bringázzon kicsit.

A várható kezdőcsapat
A várható kezdőcsapat

Fordította: Smahulya Ádám

EB 2020
E-CSOPORT (SEVILLA, SZENTPÉTERVÁR)
Június 14., hétfő, 18.00
Szentpétervár
Lengyelország–Szlovákia x–x
Június 14., hétfő, 21.00
Sevilla
Spanyolország–Svédország x–x
Június 18., péntek, 15.00
Szentpétervár
Svédország–Szlovákia x–x
Június 19., szombat, 21.00
Sevilla
Spanyolország–Lengyelország x–x
Június 23., szerda, 18.00
Sevilla
Szlovákia–Spanyolország x–x
Június 23., szerda, 18.00
Szentpétervár
Svédország–Lengyelország x–x
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik