Eb 2020: ha ma kikapnak az olaszok, Magyarországé a leghosszabb veretlenség!

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2021.06.11. 13:06
null
Az olaszok csütörtökön már a nyitó mérkőzés helyszínén edzettek (Fotó: AFP)
Az eddigi 15 kontinenstornához nem hasonlítható, legtöbb helyszínnel rendelkező, így kulturális szempontból is a legszínesebb, ugyanakkor a koronavírus-járvány és a biztonság miatt a legnagyobb szervezési munkát igénylő labdarúgó Európa-bajnokság veszi kezdetét pénteken 21 órakor. A nyitányon az 1968-as Európa-bajnok, kétszeres ezüstérmes (2000 és 2012) Olaszország Rómában azt a Törökországot látja vendégül, amelynek kispadján most is az a Senol Günes ül, akivel 2002-ben világbajnoki bronzérmesek lettek a félholdasok. A „legekből” most sincs hiány, a taljánoké az egész Eb-mezőny leghosszabb ideje, közel három éve veretlen csapata, míg a törököknél irányít a legidősebb szövetségi kapitány, de áttekintettük az rddigi nyitó mérkőzésekhez kapcsolódó érdekességeket is. 

A CSOPORT, 1. FORDULÓ, JÚNIUS 11., 21.00, RÓMA

TÖRÖKORSZÁG–OLASZORSZÁG

AZ EDDIGI NYITÓ MÉRKŐZÉSEKRŐL

♦ Az Eb-k 1960-tól íródó történetében először 1980-ban rendeztek csoportmeccseket – akkor még nyolc csapat részvételével – , így azóta lehet klasszikus nyitó mérkőzésekről beszélni. Bár ezek a találkozók szakmai értéküket tekintve nem hasonlíthatók össze a döntőkkel, mégis szintén nagy érdeklődés övezi őket, és a marketingértékük is megközelíti a finálékét. Ezt támasztja alá, hogy amikor két ország volt a házigazda – 2000-ben és 2008-ban – , a társrendezők elosztották egymás között, hogy az egyiké lett a döntő, míg a másiké a nyitó meccs. Az ezredfordulón így indult a torna Belgiumban, nyolc évvel később pedig Svájcban.

Általában vagy a(z egyik) rendező, vagy a címvédő az egyik résztvevő. Az utóbbira csak egyszer, éppen 1980-ban volt példa, amikor szintén a mostani helyszínen, a római Olimpiai Stadionban indult a meccssorozat. Érdekesség, hogy akkor a párosítás – Csehszlovákia–NSZK – éppen ugyanaz volt, mint a négy évvel korábbi döntőé, csak a kimenetel lett fordított. 1976-ban 2–2 után a tizenegyespárbajt a csehszlovákok nyerték, az 1980-as megnyitót pedig Karl-Heinz Rummenigge találatával 1–0-ra a nyugatnémetek. Az akkori tudósítások szerint a találkozóra mindössze 11 059 néző volt kíváncsi – hja, nem az olaszok játszottak – de, jó esély van arra, hogy a Covid miatti korlátozások ellenére ezt a számot most sikerül túlszárnyalni.

♦ Ami a párosítást illeti, még egy különlegességre érdemes felhívni a figyelmet: 2004-ben esett meg, hogy a megnyitót, majd a döntőt is ugyanaz a két csapat játszotta, akkor viszont mind a két összecsapást a görögök nyerték a házigazda portugálokkal szemben (2–1 és 1–0). A helyszín a rajtkor Porto, a végjátékban Lisszabon volt.

Ha végigtekintünk az eddigi megnyitókon, akkor sokszor a bűvös 11-es szám bukkan fel. Az alap, hogy a csapatok ennyi játékosból állnak, de először fordul elő, hogy épp ugyanennyi a rendező országok és a stadionok száma, és mivel 1980 óta tízszer volt megnyitó, a mostani lesz a 11-edik a sorban. No és mellesleg az 1980-ashoz hasonlóan a mostanit is június 11-én játsszák.

♦ Örömteli hír a rajongóknak, hogy az elmúlt bő négy évtizedben mindig született gól a megnyitókon, a leggyakoribb eredmény pedig az 1–1, amely 1988 és 1996 között sorozatban háromszor, majd legutóbb 2012-ben fordult elő. Ezen kívül háromszor volt 1–0 , illetve 2–1 az eredmény. Legutóbb, öt éve is éppen ennyire verték a házigazda franciák a románokat, a találkozónak magyar vonatkozása is volt, hiszen – az azóta visszavonult – Kassai Viktor vezette.

♦ Még az 1988-as düsseldorfi NSZK–Olaszország (1–1) nyitó találkozót érdemes kiemelni, mert akkor a meccs első gólját éppen az a Roberto Mancini lőtte, aki most az olasz–török megnyitón a hazaiakat irányítja szövetségi kapitányként.

♦ A teljesség kedvvért megemlítjük, hogy 1980 előtt csak négyes döntőket rendeztek, megesett, hogy az elődöntőket egyidőben, de az is, hogy egymás után játszották. Utóbbira 1964-ben és 1968-ban volt példa, az első ilyen alkalommal éppen a magyar válogatott csapott össze a házigazda spanyolokkal a madridi Santiago Bernabeu Stadionban, és hosszabbítás után sajnos 2–1-re alulmaradtak Bene Ferencék. Így is mostanáig ez a legjobb magyar szereplés, hiszen a bronzmeccsen, ugyancsak hosszabbításban 3–1-re sikerült legyűrni a dánokat.


OLASZOK ÉS TÖRÖKÖK EGYMÁS ELLEN

Eddig 11-szer találkoztak, az olaszok még veretlenek (8 győzelem, 3 döntetlen) a félholdasok ellen. Több statisztikai portál csak 10 találkozót tüntet fel, de 1963. szeptember 29-én is volt egy meccsük Nápolyban a Mediterrán Játékokon, azt 3–0-ra nyerték meg az olaszok.

A törökök az első hat összecsapásukon képtelenek voltak betalálni az olaszok kapujába, első góljukat Ilyas Tüfekci szerezte az 1984 márciusában az isztambuli Inönü-stadionban megrendezett barátságos mérkőzésen, amely 2–1-es olasz diadallal végződött. Azóta viszont a félholdasok mind az öt alkalommal egy-egy góllal terhelték meg az olaszok kapuját.

Tétmeccsen hatszor találkoztak, ezeken a törökök csak egyszer úszták meg vereség nélkül, az 1973 januári nápolyi világbajnoki selejtező gól nélküli döntetlenre végződött.

Európa-bajnokságon vagy annak selejtezőjében három meccset vívtak egymással, és mindannyiszor az itáliaiak diadalmaskodtak. Az 1964-es Eb – akkor még Európai Nemzetek Kupája – selejtezőjében az olaszok hazai pályán 6–0-ra, idegenben 1–0-ra nyertek. Az első találkozón Alberto Orlando négyszer, Gianni Rivera kétszer volt eredményes.

♦ A Eb-k történetében a 2000-es – a hollandiai Arnhemben megrendezett – csoportmeccsük volt a legemlékezetesebb, amikor ugyancsak az első fordulóban az olaszok 2–1-re diadalmaskodtak. A meccs első találata rendkívül látványos volt, hiszen Antonio Conte a kapunak háttal állva, ollózva emelt a hálóba. Okan Bürük egy fejessel egyenlített, majd a végeredményt Filippo Inzaghi tizenegyesből állította be. A csoportból akkor mindkét válogatott továbbjutott, Contéék ezüstérmesek lettek, míg a törököket a negyeddöntőben a portugálok búcsúztatták.

A csapatok legutóbbi két – egyaránt felkészülési – meccse 1–1-es döntetlent hozott, mindkétszer olasz földön. A 2002 novemberében Pescarában játszott találkozón a törököket a jelenlegi szövetségi kapitány, Senol Günes irányította, aki játékosként is szerepelt az olaszok ellen – ő védte a török válogatott kapuját az 1978-ban 1–0-ra elveszített mérkőzésen.

♦ A hazaiak szövetségi kapitánya, Roberto Mancini játékosként 36-szor szerepelt a válogatottban, de a törökök ellen egyszer sem. Edzőként viszont van tapasztalata az ellenfél futballjáról, hiszen 2013 szeptembere és 2014 júniusa között a Galatasarayt irányította és megnyerte vele a Török Kupát.

TÖRÖKORSZÁG

A törökök a 29. helyen állnak a a FIFA világranglistáján, a Transfermarkt szerint a 26-os keretükből 15-en játszanak külföldi bajnokságokban, a labdarúgóik összértéke 325 millió euró, az átlagéletkor 25 év, ami a legalacsonyabb a 24-es mezőnyben. A legértékesebb labdarúgójuk Caglar Söyüncü, a Leicester City 25 éves középhátvédje, 45 millió euróval. Ő sérülése miatt a novemberi budapesti Nemzetek Ligája-mérkőzést kihagyta.

Törökország 1996 óta ötödször szerepel az Európa-bajnokságon, 2000-ben a negyeddöntőig, 2008-ban az elődöntőig menetelt. A 2004-es és a 2012-es tornára nem sikerült kijutnia. A török válogatott az Eb-n a nyitó mérkőzésén eddig mindig kikapott.

Öt évvel ezelőtt Fatih Terim csapata csoportjában harmadik lett a horvát és a spanyol válogatott mögött. Bár a záró körben 2–0-ra legyőzte Csehországot, de ez kevés volt ahhoz, hogy bejusson a 16 közé. A spanyolok elleni 0–3 a törökök eddigi legsúlyosabb veresége volt az Európa-bajnokságon (a selejtezőket nem számolva).

A félholdasok az eddigi legnagyobb Eb-sikerüket 2008-ban értek el, amikor négy közé jutottak, a bázeli elődöntőben 3–2-re maradtak alul a németekkel szemben. A világbajnokságokon 2002-ben szerepeltek a legjobban, a jelenlegi kapitány, Senol Günes által irányított együttes harmadikként végzett, miután a bronzmeccsen 3–2-re nyert a társrendező Dél-Korea ellen.

AZ OLASZOK ÉS A TÖRÖKÖK FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSI

Május 27., csütörtök, Alanya: Törökország–Azerbajdzsán 2–1 (Dervisoglu, Ayhan)
Május 28., péntek, Cagliari: Olaszország–San Marino 7–0 (Politano 2, Pessina 2, Bernardeschi, Belotti, Ferrari)
Május 31., hétfő, Antalya:Törökország–Guinea 0–0
Június 3., csütörtök,
Paderborn (Németország): Törökország–Moldova 2–0 (Yilmaz, Ünder)
Június 4., péntek, Bologna: Olaszország–Csehország 4–0 (Immobile, Barella, Insigne, Berardi)

Törökország úgy kvalifikálta magát a mostani Eb-re, hogy a tíz meccsén 23 pontot gyűjtve a világbajnok Franciaország mögött a H csoport második helyén végzett. A franciák ellen pozitív mérleggel zárt – otthon 2–0, idegenben 1–1 –, ráadásul a legutóbbi hat selejtezőjén egyedül a franciák tudtak betalálni a kapujába.

♦ A kvalifikáció során Cenk Tosun, az Everton korábbi játékosa volt a legeredményesebb török labdarúgó, öt góllal. Az év elején a Besiktashoz szerződött támadó azonban térdsérülése miatt nincs ott a félholdasok Eb-keretében és prognózisok szerint csak októberre gyógyulhat fel.

A 69 éves Senol Günes, a teljes Eb-mezőny legidősebb szövetségi kapitányának csapata mindössze három gólt kapott a selejtezők során, ez a legkevesebb ebben a kvalifikációs sorozatban. Hasonlóra csak a belgák voltak képesek.

A törökök 2021-ben eddig hat meccset játszottak, és még nem kaptak ki (négy győzelem, két iksz). Vb-selejtezőn márciusban előbb otthon megverték 4–2-re a hollandokat, majd idegenben 3–0-ra léptek le Norvégiát, azután viszont hazai pályán meglepetésre nem bírtak a lettekkel (3–3). Az Eb-felkészülés során Azerbajdzsánt (2–1) és Moldovát (2–0) megverték, viszont Guineával csak 0–0-r végeztek.

Ez lesz a törökök eddigi második meccse a római Olimpiai Stadionban. 1954 márciusában a vb-selejtező során a spanyolok elleni párharc harmadik mérkőzésen 2–2-re végeztek, majd a sorsolás nekik kedvezett, így jutottak tovább.

OLASZORSZÁG

Az olaszok a 7. helyen állnak a FIFA világranglistáján, a Transfermarkt szerint a 26-os keretükből csak négyen játszanak a hazájukon kívül, a keret összértéke 771 millió euró, az átlagéletkor 27,7 év. A legértékesebb játékos az Inter 24 éves középpályása, Nicolo Barella, akinek értékét a Transfermarkt 65 millió euróra becsüli.

Olaszország sorrendben hetedszer, összesen tizedszer szerepel Európa-bajnokságon, 1992 óta csak kétszer – 1996-ban és 2004-ben – fordult elő, hogy nem tudott továbblépni a csoportból.

2016-ban csoportgyőztesként jutott a 16 közé, ahol a címvédő spanyolokat búcsúztatta (2–0), majd a negyeddöntőben 1–1 után a büntetőpárbajban 6–5-re alulmaradt a németekkel szemben.

Az olaszok eddig egyszer nyerték meg a kontinensbajnokságot – 1968-ban, amikor a négyes döntőben hazai pályán szerepeltek –, és kétszer voltak másodikok, 2000-ben és 2012-ben.

♦ Az olasz válogatott 1980 óta az Eb-ken az első meccsén – 3 győzelem és 4 döntetlen mellett – csak egyszer szenvedett vereséget, 2008-ban Hollandiától (0–3).

♦ Az Euro 2020 selejtezőjében Olaszország mind a tíz meccsét megnyerve, pontveszteség nélkül végzett a J csoport élén. A mostani sorozatban csak Belgium volt képes hasonló teljesítményre.

♦ A legtöbb gólt a selejtezőkön Andrea Belotti, a Torino támadója szerezte, ötöt.

Az olaszok a záró Eb-selejtezőjükön, 2019 novemberében 9–1-re verték meg Palermóban az örményeket, így 11 meccset nyertek zsinórban, és 1948 augusztusa óta először szereztek kilenc gólt. Új rekordot állítottak fel azzal, hogy egy mérkőzésen hét különböző játékosuk is feliratkozott a gólszerzők közé.



Az olaszok 27 találkozó óta veretlenek, legutóbb közel három éve, 2018. szeptember 10-én egy Nemzetek Ligája-találkozón a Cristiano Ronaldót nélkülöző portugáloktól kaptak ki 1–0-ra Lisszabonban. Az olaszoké az Eb-mezőny leghosszabb veretlenségi sorozata, a második helyen a tavaly szeptember óta veretlen magyar válogatott áll 11 mérkőzéssel.

Idén öt meccset játszott az olasz válogatott – három ebből vb-selejtező volt – és mindegyiket megnyerte (Észak-Írország, Bulgária, Litvánia, San Marino és Csehország ellen), a gólkülönbsége 17–0.

Olaszország római mérlege 35 győzelem, 18 döntetlen, 6 vereség, ezekből hármat a legutóbbi hat, Stadio Olimpicóban rendezett találkozón szenvedte el. Az azzurrik Eb- és vb-mérkőzéseken még nem kaptak ki az olasz fővárosban, az előző tíz meccsük mérlege 8 diadal és 2 iksz.

♦ Az olaszoknál egy hiányzó van: a PSG-ben játszó Marco Verratti, a 28 éves játékos térdsérülése miatt várhatóan csak június 21-én térhet vissza, tehát a csoportmeccseken aligha kerül bevetésre.

♦ A már májusban sem teljesen egészséges Lorenzo Pellegrini (AS Roma) az egyik edzésen megsérült, helyére az UEFA jóváhagyásával az utolsó pillanatban a Fiorentinát erősítő középső középpályás, Gaetano Castrovilli került be a keretbe.

EURÓPA-BAJNOKSÁG
1. FORDULÓ
A-CSOPORT
21.00:
Törökország–Olaszország, Róma (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

AZ A-CSOPORT (RÓMA, BAKI) TELJES PROGRAMJA
Június 11., péntek, 21.00
Róma
Törökország–Olaszország
Június 12., szombat, 15.00
Baki
Wales–Svájc
Június 16., szerda, 18.00
Baki
Törökország–Wales
Június 16., szerda, 21.00
Róma
Olaszország–Svájc
Június 20., vasárnap, 18.00
Baki
Svájc–Törökország
Június 20., vasárnap, 18.00
Róma
Olaszország–Wales

AZ OLASZ KERET
KAPUSOK: Gianluigi Donnarumma (AC Milan), Alex Meret (Napoli), Salvatore Sirigu (Torino)
VÉDŐK: Francesco Acerbi (Lazio), Alessandro Bastoni (Internazionale), Leonardo Bonucci (Juventus), Giorgio Chiellini (Juventus), Giovanni Di Lorenzo (Napoli), Emerson Palmieri (Chelsea – Anglia), Alessandro Florenzi (Paris Saint-Germain – Franciaország), Leonardo Spinazzola (AS Roma), Rafael Tolói (Atalanta)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Nicolo Barella (Internazionale), Bryan Cristante (AS Roma), Jorginho (Chelsea – Anglia), Manuel Locatelli (Sassuolo), Gaetano Castrovilli (Fiorentina), Matteo Pessina (Atalanta), Marco Verratti (PSG – Franciaország)
TÁMADÓK: Andrea Belotti (Torino), Domenico Berardi (Sassuolo), Federico Bernardeschi (Juventus), Federico Chiesa (Juventus), Ciro Immobile (Lazio), Lorenzo Insigne (Napoli), Giacomo Raspadori (Sassuolo)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Roberto Mancini

A TÖRÖK KERET
KAPUSOK: Mert Günok (Istanbul Basaksehir), Ugurcan Cakir (Trabzonspor), Altay Bayindir (Fenerbahce)
VÉDŐK: Kaan Ayhan (Sassuolo – Olaszország), Caglar Söyüncü (Leicester City – Anglia), Zeki Celik (Lille – Franciaország), Merih Demiral (Juventus – Olaszország), Umut Meras (Le Havre – Franciaország), Ozan Kabak (Liverpool – Anglia), Mert Müldür (Sassuolo – Olaszország), Ridvan Yilmaz (Besiktas)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Ozan Tufan (Fenerbahce), Hakan Calhanoglu (Milan – Olaszország), Okay Yokuslu (West Bromwich Albion – Anglia), Yusuf Yazici (Lille – Franciaország), Irfan Kahveci (Fenerbahce), Dorukhan Toköz (Besiktas), Taylan Antalyali (Galatasaray), Orkün Kökcu (Feyenoord – Hollandia)
TÁMADÓK: Abdülkadir Ömür (Trabzonspor), Burak Yilmaz (Lille – Franciaország), Kenan Karaman (Fortuna Düsseldorf – Németország), Enes Ünal (Getafe – Spanyolország), Halil Dervisoglu (Galatasaray), Cengiz Ünder (Leicester City – Anglia), Kerem Aktürkoglu (Galatasaray)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Senol Günes

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik