K. Zs. 2021.06.24 12:32 Frissítve: 2021.06.24 14:20

Eb 2020: „A németek megúszták a K.O.-t” – nemzetközi lapszemle

A francia és a portugál lapok elsősorban saját válogatottjuk szerdai mérkőzésével, valamint Európa-bajnoki nyolcaddöntőbe jutásával, a következő párharcuk esélylatolgatásával foglalkoznak, de természetesen szót ejtenek a csoport másik mérkőzéséről is (Németország–Magyarország 2–2), és ami a labdarúgó-válogatott teljesítményét illeti, elismeréssel írnak a magyarokról.

Szalai Ádám ezzel a fejessel szerezte meg a vezetést az első félidőben (Fotó: Szabó Miklós)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

„A MAGYAROK MEGTANULTÁK A LECKÉT”

„A németek is szenvedtek… – számol be nyomtatott kiadása csütörtöki címlapján, kicsiben a saját mérkőzés mellett a müncheniről a legnagyobb portugál sportlap, a Bola, online változatában idézve Marco Rossi szövetségi kapitányt: „Hihetetlen, hogy egy müncheni 2–2 után mi vagyunk csalódottak, a németek pedig ünnepelnek. Ez önmagáért beszél. Közel voltunk a továbbjutáshoz, a srácok megérdemelték volna.”

A szintén portugál O Jogo címlapján hirdeti, hogy „Ronaldo megkímélt minket a számolgatástól”, ami pedig a másik mérkőzést illeti: „Németország szenvedett, de végül túlélte a Magyarország elleni izgalmas csatát”.

 
Magyarországnak újra olyan csapata van, amelyikre büszke lehet – Reuters

„A németek hol továbbjutónak tűntek, hol kiesőnek, és nagyon megkínlódtak azért, hogy végül pontot csikarjanak ki a mérkőzésen, amelyen a magyarok pozitív meglepetést szereztek – írja a Record „Közel a mennyekhez, a régi futballistenekhez” című tudósításában. – Marco Rossi csapata a meccs nagy részében vezetett, de nem tudta megtartani előnyét, és búcsúzott az Európa-bajnokságtól. Mindent egybevetve a magyaroknak jó meccsük volt, jól összpontosítottak, és közel voltak a meglepetéshez, a németek kiejtéséhez.”

„A németek igencsak megszenvedtek azért, hogy a zuhogó esőben lejátszott meccs után, amelynek nagy részében vesztésre álltak és kínlódtak, a tizenhatba kerülést ünnepeljék – írja a Maisfutebol. – A magyarok ismét tanúbizonyságot tettek arról, hogy megtanulták a leckét, ezúttal azt, hogyan ejtsék ki Löw csapatát. Szorosan fogták Gosenst, megszerezték a vezetést, és teljesen felborították a rajt előtt lefektetett papírformát.”

A portugál Record tudósítása

 

 

 
Politika a pályán – Szöllősi György publicisztikája

„EGY FITYINGET SEM TETTÜNK VOLNA RÁJUK”

Ahogyan a portugál lapok, úgy a franciák sem kizárólag a kilencven perc során történteket feldolgozva számoltak be a német–magyar mérkőzésről, sőt, de válogatottunk játéka arrafelé is egyöntetű elismerést vívott ki.

„A németek többször is kiesésre álltak, mielőtt nagy nehezen kiharcolták a döntetlent. Szalai 11. percben fejelt gólja után tehetetlenül vergődtek a szervezett magyar csapattal szemben, és nem tudtak profitálni Havertz egyenlítő góljából sem, hiszen Schäfer azonnal válaszolt Szalai csodálatos átadását követően – írja „A németek megúszták a K.O.-t” című összefoglalójában a L'Équipe, a meccs legbalszerencsésebb játékosaként Gulácsi Pétert megnevezve, aki a lap értékelése szerint ezúttal is sokáig hősiesen tartotta a frontot, de Havertz gólja előtt hibázott, majd Goretzka lövésénél megtréfálta a megpattanó labda. – A végkifejlet kegyetlen magyar szempontból azok után, hogy már erősen reménykedhettek a továbbjutásban.”

A francia sportlap osztályzatainak ismertetését úgy foglalja össze, hogy miközben Leroy Sané láthatatlan volt, mint egy szellem (2-est kapott), addig a megbízható Szalai Ádám 7-est érdemel. „A magyarok kapitánya a góljával megindította övéit a jó irányba, majd gólpasszt adott Sallainak (valójában Schäfernek – A szerk.). Eközben Sané az egész mérkőzésen alárendelt szerepben kínlódott, kapura lőni még csak meg sem kísérelt.”

„A németek rendkívüli körülmények között kerültek el egy szörnyű csapást – írja a Radio Monte Carlo nagy látogatottságú sportoldala, az RMC Sport. – A franciák ellen hősiesen küzdő magyaroknak az utolsó hellyel járó boldogtalanság jutott, noha egyáltalán nem játszottak alárendelt szerepet. A csoportküzdelmek előtt egy fityinget sem tettünk volna rájuk, annál többet a németekre, akik végül a csodának köszönhetően kerülték el a szégyenletes kiesést.”

„A magyaroknak nincs okuk pironkodni a halálcsoportban nyújtott teljesítményük miatt, még ha ezúttal a német csapat reményei váltak is valóra – összegez a szintén francia So Foot. Tizenegy perc (a mi számításaink szerint tizenkettő, de ezen nem veszünk össze – A szerk.). Íme, ennyi időt játszott hátrányban a magyar válogatott abban a csoportban, amely előzetesen pokolnak ígérkezett számára. Majdnem a legvégéig úgy tűnt, hogy a magyarok véghez viszik az elképzelhetetlent: megviccelik a németeket az ő Allianz Arenájukban, és elcsípik a továbbjutást érő harmadik helyet… A németek nem mondhatók a meccs nyertesének, annál inkább a magyarok a vesztesének.”

A So Foot csodával határos német megmenekülésről ír

 

TOVÁBBI LAPSZEMLE AZ MTI ALAPJÁN

Nagy-Britannia

The Guardian: A német válogatott egy viharos éjszakán hat percre volt a katasztrófától, éppen csak elkerülte Magyarország ellen az F-csoport utolsó helyét és ezzel a kiesést. Goretzka késői gólja aztán a második helyre repítette a csapatot, s gondoskodott arról, hogy a védelem hibái ne kerüljenek nagyon sokba.

Daily Mail: A lehető legnehezebb csata volt. A magyarok az ellen a csapat ellen léptek pályára, amely a torna eddigi legjobb mérkőzését játszotta Portugáliával, és nagyon közel voltak a győzelemhez.

The Sun: A háromoroszlánosok mindent fognak csinálni a jövő keddi, angol–német összecsapás előtt, csak félni nem. Inkább élvezni fogják. Joachim Löw csapata nem bemasírozott a nyolcaddöntőbe, inkább dadogott és bebotladozott a halálcsoportból. És ha a becserélt Goretzka nyolc perccel a vége előtt nem szerzi meg szörnyű és szívszaggató gólját, a németek kiestek volna.

Spanyolország

Marca: A németek a végén elkerülték a katasztrófát a hősiesen küzdő magyarok ellen. A halálcsoport majdnem halálos volt Németország számára.

As: Három évvel a világbajnoki kudarc után a németek ismét közel voltak ahhoz, hogy már a csoportkör után búcsúzzanak. Goretzka végén szerzett gólja elég volt az egyenlítéshez a bátran és jól védekező magyarok ellen. Löw fellélegezhet.

Mundo Deportivo: Az utolsó pillanatban menekültek meg a németek. Németország fájdalmas egyenlítése a meglepően jó és a végsőkig küzdő magyarok ellen a nyolcaddöntőbe juttatta a csapatot.

Sport: Elmaradt a csoda. A magyar válogatott karnyújtásra volt attól, hogy megbosszulja 1954 hőseit. Goretzka mentette meg a németeket a nagyszerű magyarok ellen.

Olaszország

La Gazzetta dello Sport: Németország izgalmas továbbjutása. Magyarország kétszer vezetett, Goretzka a 84. percben mentette meg Löwöt.

Tuttosport: Goretzka megmentette Löwöt. A Rossi vezette Magyarország percekre volt a bravúrtól. A németek az utolsó pillanatban menekültek meg.

Corriere della Sera: Milyen sokat szenved Németország! Csak az utolsó percekben tudott egyenlíteni a magyarok ellen, s az értékes döntetlennel elkerülte a blamázst. Most jön az angolok elleni nagy kihívás.

Corriere dello Sport: Goretzka megmentette Löwöt. Németország szenvedett, de bejutott a nyolcaddöntőbe.

Ausztria

Kronen Zeitung: Nagyon, nagyon szoros volt! Igazi izgalmas csata a szomszédaink között. Goretzka 84. percben szerzett gólja megmentette Jogi Löwöt a szégyentől.

Svájc

Blick: Goretzkának köszönhetően Németország nagy nehezen bejutott az Eb nyolcaddöntőjébe.

EURÓPA-BAJNOKSÁG
F-CSOPORT, 3. FORDULÓ
NÉMETORSZÁG–MAGYARORSZÁG 2–2 (0–1)
München, Allianz Aréna, 12 413 néző. Vezette: Karaszjov (orosz)
Németország: Neuer – Ginter (Volland, 82.), Hummels, Rüdiger – Kimmich, Gündogan (Goretzka, 58.), Kroos, Gosens (Musiala, 82.) – Havertz (Werner, 67.), Sané – Gnabry (Th. Müller, 67.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw
Magyarország: Gulácsi – Nego, Botka, Orbán, Szalai A., Fiola (Nikolics, 88.) – Kleinheisler (Lovrencsics G., 88.), Nagy Á., Schäfer – Sallai R. (Schön, 75.), Szalai Á. (Varga K., 82.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Gólszerző: Havertz (66.), Goretzka (84.), ill. Szalai Á. (11.), Schäfer (68.)

A MÉRKŐZÉS SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSÁT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

A csoport másik mérkőzésén
Portugália–Franciaország 2–2 (C. Ronaldo 31., 60. – mind a kettő 11-esből, ill. Benzema 45+2., 47. – az elsőt 11-esből)

 AZ F-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
  1. Franciaország 3 1 2 4–3 +1 5
  2. Németország 3 1 1 1 6–5 +1 4
  3. Portugália 3 1 1 1 7–6 +1 4
  4. MAGYARORSZÁG 3 2 1 3–6 –3 2

 

2021.07.28 07:57:26

Foci Eb 2020 nemzetisport.hu

A futballnyár legemlékezetesebb pillanatait gyűjtötte össze a több mint 200 oldalas keménytáblás könyv.

2021.07.19 08:23:19

Foci Eb 2020 SMAHULYA ÁDÁM

Hiába remek futballista, a válogatottal egyelőre nem tudott maradandót alkotni.

2021.07.18 09:36:00

Foci Eb 2020 S. TÓTH JÁNOS

A kormánybiztos szerint a futball hozzánk is hazatért, de igazán csak nálunk volt otthon.

2021.07.16 18:30:58

Foci Eb 2020 NAGY ZSOLT

A Juventus friss Eb-győztese túlszárnyalta apját, és az olasz futball új szupersztárjává válhat.

2021.07.16 21:34:52

Foci Eb 2020 VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. Nehezen találtam meg a kifejezést arra, ami mostanság történik futballügyekben, de aztán beugrott: most már nagyon túlspilázzák! A labdarúgás sohasem volt annyira steril terep, mint amilyennek most szeretnék látni (vagy ami nagyobb baj: amilyenné szeretnék átváltoztatni).