Eb 2020: Magyarországnak újra olyan csapata van, amelyikre büszke lehet – Reuters

Vágólapra másolva!
2021.06.24. 10:56
„A magyarok fél évszázadon át töprengtek azon, lesz-e még valaha olyan labdarúgó-válogatottjuk, amelyikre ismét büszkék lehetnek, ám ahogyan a játékosok ott álltak a szurkolóik előtt, és közösen énekelték velük a himnuszt, miközben potyogtak a könnyeik, egyértelművé vált: a várakozás véget ért” – írja a Németország–Magyarország Európa-bajnoki csoportmérkőzésre (2–2) visszapillantva a Reuters hírügynökség.
A magyar játékosok szurkolóik előtt a müncheni meccs után (Fotó: Szabó Miklós)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
A magyar játékosok szurkolóik előtt a müncheni meccs után (Fotó: Szabó Miklós) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

„A jegyzőkönyvek azt őrzik meg, hogy Magyarország három meccs után nyeretlenül az F-csoport utolsó helyén végzett, és kiesett az Európa-bajnokságról – írja Simon Evans, a Reuters vezető futballszakírója, aki korábbi budapesti tudósítóként igen jó ismerője a magyar futballnak. – De ha másképp közelítünk, akkor azt látjuk, hogy a legnehezebb csoport reménytelen helyzetűnek elkönyvelt csapata lépést tartott a világbajnok és most is aranyesélyes franciákkal, és hat percre volt attól, hogy továbbjutást érő győzelmet arasson Németországban.”

Ha figyelmen kívül lehetne hagyni a portugálok elleni mérkőzés utolsó hat percét, amikor három gólt kaptak, veretlenek lennének – folytatódik az írás, „és elnézve hangos és büszke szurkolóikat, tekinthetünk rájuk így is”.

„Magyarország legnagyszerűbb csapata, a Puskás Ferenc és Hidegkuti Nándor fémjelezte válogatott az 1954-es világbajnoki döntőben szenvedte el legfájóbb vereségét, és azt a fekete napot az ország igazából nem is volt képes feldolgozni. A mostani eredmény is fájni fog, de a berni vereséggel ellentétben egy fényes korszak kezdetének jelképe lehet, nem pedig egy álom szertefoszlásáé.”

Evans azt jósolja, hogy a szenvedélyes és célratörő futballt játszó magyar válogatott, amely Marco Rossi szövetségi kapitány figyelemre méltó munkásságának köszönhetően rendkívüli taktikai fegyelemről is tanúbizonyságot tett, hősöknek járó fogadtatásban részesül majd hazatérésekor.

A Reuters szerint a franciák elleni meccsen nemegyszer szerencséje volt a magyar csapatnak, hiszen a „kékek” támadói nem voltak elég élesek a kapu előtt, ám a németek ellen nemcsak stabilan állt a lábán a védelem, hanem az ellentámadásokban is végig ott rejtezett a veszély.

Szalai Ádám korai vezető gólja, Sallai Roland gyönyörű beadása, Loic Nego és Fiola Attila le-fel száguldozása a széleken, Kleinheisler László lankadatlan harci kedve, Nagy Ádám nyugodt játékszervezése, Botka Endre és Willi Orbán helytállása a védelem közepén, Schäfer András gyors válasza Kai Havertz egyenlítésére – mind-mind kulcstényezők voltak, „de amivel a legmélyebb benyomást keltették a magyarok, az az oly sok korábbi csapatukra nem jellemző önbizalmuk.”

S bár egy megpattanó lövés hat perccel a lefújás előtt véget vetett a kalandnak, „hosszú ideig tartó hanyatlás után, amikor is a magyarok elaléltak a sztárokkal felálló erős ellenfelektől, ez a mostani csapat élvezettel mutatta meg tudását a világklasszis ellenfelekkel szemben”.

Mindez működött, és szerény olasz kapitányuk, akit hazájában csak alsóbb osztályokban foglalkoztattak, pontosan tisztában van azzal, mit ért el ez a csapat – írja Simon Evans, majd idézi is Marco Rossit: „Mindhárom mérkőzésen oroszlánként küzdöttek a srácok, és büszkévé tették az egész országot. Egyetlen híres ellenféltől sem ijedtünk meg, vállt a vállnak vetve harcoltunk mindenkivel.”

EURÓPA-BAJNOKSÁG
F-CSOPORT, 3. FORDULÓ
NÉMETORSZÁG–MAGYARORSZÁG 2–2 (0–1)
München, Allianz Aréna, 12 413 néző. Vezette: Karaszjov (orosz)
Németország: Neuer – Ginter (Volland, 82.), Hummels, Rüdiger – Kimmich, Gündogan (Goretzka, 58.), Kroos, Gosens (Musiala, 82.) – Havertz (Werner, 68.), Sané – Gnabry (Th. Müller, 68.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw
Magyarország: Gulácsi – Nego, Botka, Orbán, Szalai A., Fiola (Nikolics, 88.) – Kleinheisler (Lovrencsics G., 88.), Nagy Á., Schäfer – Sallai R. (Schön, 75.), Szalai Á. (Varga K., 82.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Gólszerző: Havertz (66.), Goretzka (84.), ill. Szalai Á. (11.), Schäfer (68.)

A MÉRKŐZÉS SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSÁT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Babják Bence, Kocsmár-Tóth István, Pietsch Tibor, Tóth Ádám (szöveg); Árvai Károly, Szabó Miklós (fotó).

A csoport másik mérkőzésén
Portugália–Franciaország 2–2 (C. Ronaldo 31., 60. – mind a kettő 11-esből, ill. Benzema 45+2., 47. – az elsőt 11-esből)

AZ F-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Franciaország 3 1 2 4–3 +1 5
2. Németország 3 1 1 1 6–5 +1 4
3. Portugália 3 1 1 1 7–6 +1 4
4. MAGYARORSZÁG 3 2 1 3–6 –3 2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik