SZÖLLŐSI GYÖRGY
SZÖLLŐSI GYÖRGY
2021.06.22 23:13 Frissítve: 2021.06.23 08:13

Das Wunder von München? – Szöllősi György jegyzete

 

 
Csányi Sándor: Mi már azzal győztünk, hogy itt vagyunk

A nagy meccsek előtt várakozással, reménykedéssel töltött napok kedvelt szurkolói és újságírói elfoglaltsága a történelmi párhuzamok keresése, múltbeli példák emlegetése, kapaszkodás olyasmibe, ami már megtörtént, s szeretnénk újra megtörténni látni.

Aztán a nagy mérkőzés vagy igazolja az előzetes okoskodást, vagy értelmetlenné teszi, de addig is jó olyasmibe kapaszkodni – a franciák elleni meccs előtt például –, hogy megvertük mi már az aktuális világbajnokot nem is egyszer. Utólag ennek a mondatnak nincs értelme, ugyanakkor viszont büszkén húztuk be a strigulát az „1971-ben Rióban játszottunk 0–0-t Brazília ellen” kitétel mellé, a „döntetlen a világbajnokkal” rubrikába. Apropó, évtizedekig hivatkoztunk például arra a statisztikára, amely szerint mi még sohasem szenvedtünk vereséget a földkerekség legeredményesebb válogatottjától, a braziltól – egészen 2004-ig, amikor aztán kaptunk egy négyest…

Mibe kapaszkodjunk hát most, a négyszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok németek elleni, ráadásul német földön sorra kerülő meccs előtt? Hát például abba, hogy az 1972-es olimpián, éppen Münchenben, a középdöntőben 4–1-re legyőztük az Ottmar Hitzfelddel, Uli Hoeness-szel felálló hazai csapatot. Ha viszont az A-válogatottak találkozóit nézzük, és az NSZK-t tekintjük a mai német csapat elődjének, akkor bizony a legutóbbi egymás elleni tétmérkőzésünk – amint azt tegnapi számunkban Réthy Béla is megemlítette – egy vb-döntő. Igen, az a vb-döntő. Amely előtt két héttel, a csoportmeccsen 8:3-ra vertük meg a nyugatnémeteket. De ezt a 8:3-at talán nem tekinteném most feltétlenül követendő példának, mert azt szeretném, hogy komolyan vegyenek. Persze a döntőben elszenvedett 3:2 sem hangzik jól, még ha ma már egy szoros vereség is bravúrszámba menne a németek ellen. Ha viszont azt nézzük, hogy mennyivel esélyesebb volt Puskásék csapata 1954-ben, mint a 3:8 után kórusban szidott, utóbb mégis nemzeti hőssé magasztosuló Fritz Walteréké, akkor találhatunk egy párhuzamot: az NSZK-t sem tartották esélyesebbnek a bravúrra akkor, mint bennünket most. Mégis megcsinálták. Csúsztak, másztak, felálltak 0:2-ről, elhitték, hogy győzhetnek a verhetetlennek hitt és négy éve valóban veretlen magyarok ellen. Kell-e aktuálisabb üzenet a múlttól, a német–magyar közös futballtörténelemből?

Ahogyan sok újság azzal a címmel jelent meg a berni döntő, a „berni csoda” 50. évfordulójára rendezett barátságos meccs 2–0-s magyar győzelme után, hogy „kaiserslauterni csoda”, bizonyára most is sokaknak eszébe jutna a történelmi párhuzam, ha sikerülne a csodával felérő eredményt elérni Münchenben.

Egyébként igaza van Csányi Sándornak abban, hogy jószerével az eredménytől függetlenül mi már győztesei vagyunk ennek az Eb-nek. De azért este kilenc óráig még ábrándozhatunk és gyárthatunk különféle teóriákat arra, hogy miért is nyerhetjük meg ezt a meccset. Aztán pedig jöjjön a csata! A csoda?

2021.07.28 07:57:26

Foci Eb 2020 nemzetisport.hu

A futballnyár legemlékezetesebb pillanatait gyűjtötte össze a több mint 200 oldalas keménytáblás könyv.

2021.07.19 08:23:19

Foci Eb 2020 SMAHULYA ÁDÁM

Hiába remek futballista, a válogatottal egyelőre nem tudott maradandót alkotni.

2021.07.18 09:36:00

Foci Eb 2020 S. TÓTH JÁNOS

A kormánybiztos szerint a futball hozzánk is hazatért, de igazán csak nálunk volt otthon.

2021.07.16 18:30:58

Foci Eb 2020 NAGY ZSOLT

A Juventus friss Eb-győztese túlszárnyalta apját, és az olasz futball új szupersztárjává válhat.

2021.07.16 21:34:52

Foci Eb 2020 VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. Nehezen találtam meg a kifejezést arra, ami mostanság történik futballügyekben, de aztán beugrott: most már nagyon túlspilázzák! A labdarúgás sohasem volt annyira steril terep, mint amilyennek most szeretnék látni (vagy ami nagyobb baj: amilyenné szeretnék átváltoztatni).