A csendes srác, aki egy időben nem is akart focizni: Lukas Klostermann

OLIVER FRITSCH (Die Zeit)OLIVER FRITSCH (Die Zeit)
Vágólapra másolva!
2021.06.10. 21:20
null
Lukas Klostermann-nal szemben a magyar támadóknak sem lesz könnyű dolguk (Fotó: Getty Images)
Az angol The Guardian napilap európai újságokat összefogó kezdeményezésének tagjaként a Nemzeti Sport külföldi szakírók cikkeivel mutathatja be az Európa-bajnokságon részt vevő csapatok játékosait. A sorozat újabb részében Oliver Fritsch, a Die Zeit szerzője mutatja be a német válogatott hátvédjét, Lukas Klostermannt.

 

Ha valaki rákeres a Google-on Lukas Klostermann nevére, olyan érdekességeket találhat a sportolói pályafutásáról, mint hogy 2007-ben 543 centimétert ugrott távolugrásban – a 11 év alattiak korcsoportjában. Vagy hogy a 10 éves Lukas megnyert egy sprintversenyt hetvenezer néző előtt a berlini Olimpiai Stadionban, az 50 méteres távot 7.21 másodperc alatt lefutva.

Gyermekként Klostermann focizott lakhelyének csapatában, az VfL Gevelsbergben, de akkoriban arról győzködte szüleit, hogy inkább atlétikára járhasson. A nyolcvanas években Hans-Peter Briegel úgy játszott kétszer is vb-döntőben, hogy annak idején tizenhét évesen váltott a tízpróbáról a labdarúgásra. A futball mai világában, ahol a profi német játékosok gyermekkoruk óta akadémiákon nevelkednek, szokatlan történet egy ilyen.

Amikor Klostermann eldöntötte tizenéves korábban, hogy inkább mégis futballozni szeretne, a Bochumhoz igazolt. Itteni teljesítményével kiérdemelte az utánpótlás-válogatottságot, majd amikor tizenhét éves lett, bemutatkozhatott a német Bundesliga második vonalában. 2014-ben aztán Wolfgang Geiger és Sebastian Barth a Leipzigből felfigyeltek rá. „A játékosmegfigyelőinknek a rendkívüli sebessége szúrt szemet” – mondta róla később Ralf Rangnick.

A Leipzig akkori sportigazgatója még mindig emlékszik arra, ahogyan a korábbi Bochum-edző, Peter Neururer reagált arra, amikor „bochumi srácot” le akarták igazolni.

„Épp akkor jutottunk fel a másodosztályba, amikor Neururer azt mondta, Klostermann egy nagy hibát követett el, és emiatt új hely után kell néznie.”

Meg is lett az új klubja. A keletnémeteknél az U19-es csapathoz került új klubjánál, de meglehetősen gyorsan az első keret oszlopos tagja lett. „Nagyon jól jött ki számára a lépés” – mesélte erről az időszakról Rangnick.

Az RB Leipziget sok szurkoló nem kedveli Németországban, mivel úgy vélik, a Red Bull tulajdonosa, Dietrich Mateschitz hatalmas vagyonából sikert akart vásárolni. De ez csak a történet egyik fele. A lipcsei csapat mindössze egymillió euróért szerezte meg Klostermannt. Rajta kívül Emil Forsberg, Gulácsi Péter, Marcel Halstenberg, Willi Orbán és Marcell Sabitzer is játszott az akkor még csak másodosztályú gárdában, sőt, Yussuf Poulsen még a harmadik ligás Lipcsében is pályára lépett. Ez a mag a mai napig meghatározója az öltözői hangulatnak, és az alapját adja annak a gárdának, amelyik 2020-ban elődöntőbe jutott a Bajnokok Ligájában, és a Bundesliga legutóbbi idényében is remek teljesítményt nyújtott.

Ha valaki megkérdezi Klostermann edzőit vagy csapattársait az ő erősségeiről, vélhetően a szüleitől kapott értékrendjét emelik ki elsősorban.

„Lukas csendes srác. Elsőként mindig a feladataira koncentrál – mondja róla Rangnick. – Nagyon határozott véleménye van a világ dolgairól, de nem osztja meg ezeket másokkal kérdés nélkül.”

Rangnickra nagy hatással volt, ahogyan Klostermann visszatért egy keresztszalag-sérülésből 2016-ban. „Remek embert, igazi profit ismertem meg benne.”

Lukas Klostermann és Willi Orbán a Leipzig védelmének évek óta meghatározó játékosai (Fotó: AFP)
Lukas Klostermann és Willi Orbán a Leipzig védelmének évek óta meghatározó játékosai (Fotó: AFP)

 

„Lukas ritka jó játékos, és mindkét lábbal a földön járó srác” – ezt már a Leipzigtől az új idénytől a Bayernhez távozó tréner, Julian Nagelsmann mondta róla.

„Mindig megbízhattam benne. Sohasem okozott nekem csalódást, hozzáállásban és minőségben sem. Mindig dolgozik, figyel, a legjobbját akarja nyújtani a csapatért, és panaszkodás nélkül elvégzi azokat a feladatokat, amelyeket az edzői stáb eltervezett.”

Ami azt illeti, Klostermann nem a nagy egyéniségek egyike. Nem várható például, hogy valaha a legnagyobb klubok egyikéhez igazol. A játéka nagyszerűen illeszkedik a Leipzighez, amit a csapatmentalitásra és a fizikai fölényre épít.

„Az állóképessége csúcs, az ereje a párharcokban és a fejpárbajokban is előnyére válik” – áradozott róla trénere, aki szerint a játékosnak az a képessége, hogy tűpontos passzokkal tudja megjátszani csapattársát, szintén sokat fejlődött.

Klostermann alig veszít párharcokat a mérkőzéseken, testi erejét remekül használja ki arra, hogy ellenfeleit távolt tartsa a kaputól. A tizenegyes, amelyet Joao Felix buktatásával összehozott ellenfelének a 2020-as BL-negyeddöntőben az Atlético Madrid ellen, ritka baklövés volt.

„Komolyan védekezik, és emellett igen rugalmas is” – tette hozzá Nagelsmann. Ez a legfontosabb tulajdonsága. Mi több: a védelem minden pontján képes játszani.

Talán nem ő az a játékos, akit ha Joachim Löw nem hív be a keretébe, akkor a szurkolók nagyon hiányolnák az Eb-ről, de annak köszönhetően, hogy több poszton is bevethető, általában szerepel a neve a német szövetségi kapitány listáján. Németország legutóbbi tétmérkőzései, a márciusi vb-selejtezők közül három mérkőzésből kettőn játszott – az Észak-Macedónia elleni sokkoló, hazai 2–1-es vereséget hagyta ki.

Löw számít a kreatív játékosokra a védelemben. A német hátsó alakzatnak az elmúlt években voltak megingásai, így Klostermann kezdőcsapatba kerülésének esélye egyre növekszik. Az erősebb ellenfelek ellen is helytállhat. S ne feledjük: egy hozzá hasonló játékossal, a balbekk Benedikt Höwedesszel Németország 2014-ben világbajnok lett.

Fordította: Végh János

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik