Eb 2020: vezetik a világranglistát, de 1989 óta nem nyertek a címvédő ellen

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2021.06.27. 11:07
null
A hollandok jó hangulatban edzettek szombaton Budapesten (Fotó: Török Attila)
Igazi futballcsemegével folytatódik vasárnap este a labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntője, 21 órától Sevillában ugyanis a világranglistát vezető, a tornán még hibátlan Belgium a címvédő Portugáliával mérkőzik, amelyet 1989 óta, 32 éve képtelen legyőzni. A délutáni programban a futballvilág, de legalábbis a kontinens figyelme ismét Budapestre irányul, ahol 18 órától a pontot még szintén nem vesztő Hollandia Csehországgal csap össze. Az Európa-bajnokság ezzel a találkozóval búcsúzik a Puskás Arénától, az egyedüli tornahelyszíntől, amelyen nem korlátozták a nézők számát.

NYOLCADDÖNTŐ, JÚNIUS 27., 18.00, BUDAPEST

HOLLANDIA–CSEHORSZÁG


A holland válogatott eddig hibátlan, a lehetséges legtöbb, vagyis kilenc ponttal nyerte meg a C-csoportot. Bemutatkozásként 3–2-re verte meg Ukrajnát, utána 2–0-ra Ausztriát, majd 3–0-ra Észak-Macedóniát. A csoportküzdelmek során a legtöbb gólt (8) szerezte a mezőnyben.

A csehek Patrik Schick duplájával 2–0-s diadallal nyitottak a skótok ellen, utána 1–1-re végeztek a horvátokkal, majd 1–0-ra kikaptak az angoloktól. Így harmadikak lettek a D-csoportban, de teljesítményük értékét növeli, hogy mindkét szigetországi válogatottal a saját otthonában játszottak.

♦ Éppen annyiszor találkoztak, ahány játékos van egy csapatban, a mérleg némi meglepetésre a csehek felé billen: ötször nyertek, miközben a hollandok csak háromszor, és ugyancsak három a döntetlenek száma. A 11 találkozóból egy iksz kivételével valamennyi tétmeccs volt.

♦ Legutóbb a 2016-os Eb selejtezőjében botlottak egymásba, és akkor a csehek oda-vissza – Prágában 2–1-re, Amszterdamban 3–2-re – megverték a hollandokat, akik ki sem jutottak a kontinenstornára.

A mostanáig utolsó holland diadal 2005 októberében, egy prágai vb-selejtezőn született, a találkozót 2–0-ra nyerték a narancsmezesek.

♦ Az Európa-bajnokságok történetének egyik legnagyobb fordítását vitte véghez a cseh válogatott, amikor a 2004-es torna csoportmérkőzésén 0–2-ről 3–2-re nyert a hollandok ellen. A jelenlegi kapitány, Jaroslav Silhavy akkor asszisztens edzőként dolgozott Karel Brückner mellett.

A tizenegyespárbajok nem a hollandok kedvencei, hiszen hétből csak kétszer tudtak nyerni, miközben a csehek, illetve a jogelődjeiknek tekintett csehszlovákok háromból még egyszer sem veszítettek. 1976-ban például a nyugatnémetek ellen így lett Európa-bajnok a csehszlovák válogatott.

Az oranjénak nagyon ment a játék a Puskás Ferenc Stadionban: a legutóbbi négy fellépését megnyerte, összességében pedig 4–1–2 a mérlege Budapesten, Magyarország ellen. Az új Puskás Arénában most lép fel először Hollandia.

♦ A hollandoknál az első két csoportmeccsen néhány percnyi játéklehetőséghez jutó csatár, Luuk de Jong a keddi gyakorláson olyan szerencsétlenül ütközött csapattársával, Cody Gakpóval, hogy térdsérülést szenvedett és el is hagyta az oranje edzőtáborát.

♦ A balhátvéd Jan Boril az angolok ellen begyűjtötte a második sárga lapját, így ki kell hagynia a nyolcaddöntőt, Pavel Kaderábek helyettesítheti. Michal Sadílek szereplése kérdéses,
a középső támadó középpályás, Vladimír Darida helyett pedig Antonín Barák játéka is elképzelhető.

♦ A mérkőzésnek otthon adó Puskás Aréna az Eb 11 helyszíne közül az egyetlen, ahol nem korlátozták a nézők számát. A legtöbben, két fő híján 56 ezren a magyar–francia mérkőzést tekintették meg benne.

Ismét hölgy lesz a negyedik játékvezető, a francia Stéphanie Frappart, akinek ez lesz az Eb-n a negyedik megbízatása. Korábban az olasz–török, a spanyol–lengyel és a szlovák–spanyol mérkőzéseken működött közre.

A C-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Hollandia 3 3 8–2 +6 9
2. Ausztria 3 2 1 4–3 +1 6
3. Ukrajna 3 1 2 4–5 –1 3
4. Észak-Macedónia 3 3 2–8 –6 0
A D-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Anglia 3 2 1 2–0 +2 7
2. Horvátország 3 1 1 1 4–3 +1 4
3. Csehország 3 1 1 1 3–2 +1 4
4. Skócia 3 1 2 1–5 –4 1

A belgák 32 éve nem győzték le a portugálokat. A képen Kevin De Bruyne (Fotó: AFP)
A belgák 32 éve nem győzték le a portugálokat. A képen Kevin De Bruyne (Fotó: AFP)

 

NYOLCADDÖNTŐ, JÚNIUS 27., 21.00, SEVILLA

BELGIUM–PORTUGÁLIA


♦ Miután a világranglistát vezető belgák továbbjutása már az oroszok (3–0) és a dánok (2–1) legyőzése után biztossá vált, a finnek elleni záró csoportmérkőzésre Roberto Martínez szövetségi kapitány csak három játékost – Thibaut Courtois, Jason Denayer és Romelu Lukaku – hagyott meg a dánok elleni kezdőcsapatból, viszont az Eb során először volt már az elejétől a pályán a BL-döntőn elszenvedett fejsérüléséből felépülő Kevin De Bruyne. Ezzel együtt a harmadik győzelem is összejött Lukakuéknak, így a belga válogatott százszázalékos teljesítménnyel, 7–1-es gólkülönbséggel végzett a B-csoport élén.

A címvédő portugál válogatott – akárcsak öt éve – ezúttal is csoportharmadikként jutott be a nyolcaddöntőbe, és most is az F jelű kvartettből, de az idei tornán ez volt a halálcsoport. A 2016-os Eb-vel szemben – amikor három döntetlennel lépett tovább – ezúttal négy pontot gyűjtött. Először a Puskás Arénában 3–0-ra legyőzte a magyar együttest, majd Münchenben 1–0-s vezetésről 4–2-es vereséget szenvedett a németektől, végül a magyar fővárosba visszatérve 2–2-es döntetlent játszott a világbajnok franciákkal.

♦ Majdnem kiegyenlített a két válogatott egymás elleni örökmérlege, a belgák ötször, a portugálok hatszor nyertek, hét találkozójuk pedig döntetlenre végződött. Csak a tétmeccsek alapján viszont a „vörös ördögök” a jobbak, 3–3–2 a mutató az ő szemszögükből.

A belgák rossz szériában vannak a portugálokkal szemben, az 1989-es, brüsszeli 3–0-s vb-selejtező óta nem tudták legyőzni soros ellenfelüket, akikkel azóta ötször találkoztak (két iksz, három vereség).

A belgák a finnek ellen sorozatban a 13. Eb-meccsüket (selejtező + torna) nyerték meg, miközben 47 gólt szereztek és csak négyet kaptak. Így már csak egy mérkőzésre vannak attól a rekordtól, amelyet a németek tartanak 2010 és 2012 között zsinórban elért 14 győzelmükkel. Joachim Löw csapata akkor a tíz selejtezőjének megnyerését követően a csoportban sem hibázott, sőt, a negyeddöntőt is sikerrel vette, az elődöntőben az olasz válogatott állította meg.

Portugáliának gyenge a mérlege spanyol földön, hiszen ott csupán egy győzelmet tud felmutatni, egy 2001-es vb-selejtezőn Lleidában 7–1-re lépte le Andorrát. Ezt leszámítva csak a spanyol válogatottal mérkőzött Spanyolországban, és öt döntetlen mellett tízszer kikapott. A sevillai La Cartuja stadionban ez lesz az első fellépése.

A belgák eddig csak egyszer vettek részt tizenegyespárbajban: 1986-ban a mexikói vb negyeddöntőjében 5–4-re múlták felül a spanyolokat. A portugálok öt büntetőpárbajból hármat megnyertek és kettőt elveszítettek, a korábbi Eb-ken kétszer továbbjutottak, egyszer alulmaradtak, ha a hosszabbítás sem hozott döntést. 2004-ben az angolok ellen 6–5-re, 2016-ban a lengyelek ellen 5–3-ra nyertek a negyeddöntőben, míg a 2012-es elődöntőben 4–2-re kikaptak a spanyoloktól.

Cristiano Ronaldo a franciák elleni duplájának köszönhetően – mind a kétszer büntetőből volt eredményes – már öt találatot jegyez, és ezzel vezeti a torna góllövőlistáját. Egyúttal ő az első portugál játékos, aki egy Eb-n mind a három csoportmérkőzésen betalált az ellenfelek kapujába. A selejtezőket is beszámítva eddig 59 Eb-mérkőzésnél tart, a belgák elleni lehet neki a hatvanadik.

A belgáké a legtapasztaltabb együttes az Európa-bajnokságon, hiszen öt játékosuk is elérte már a 100 válogatottságot, legutóbb Dries Mertens, aki a dánok elleni ünnepelte a századik fellépését.

A portugáloknál a franciák elleni meccsen kényszerből lecserélt Danilo és Nélson Semedo sérülése szépen gyógyul, így a keret mind a 26 játékosával számolhat Fernando Santos szövetségi kapitány.

A B-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Belgium 3 3 7–1 +6 9
2. Dánia 3 1 2 5–4 +1 3
3. Finnország 3 1 2 1–3 –2 3
4. Oroszország 3 1 2 2–7 –5 3

AZ F-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Franciaország 3 1 2 4–3 +1 5
2. Németország 3 1 1 1 6–5 +1 4
3. Portugália 3 1 1 1 7–6 +1 4
4. MAGYARORSZÁG 3 2 1 3–6 –3 2
AZ EGYENES KIESÉSES SZAKASZ
NYOLCADDÖNTŐ
Június 26., szombat, 18.00
Amszterdam
Wales–Dánia 0–4
Június 26., szombat, 21.00
London
Olaszország–Ausztria 2–1 – h. u.
Június 27., vasárnap, 18.00
Budapest
Hollandia–Csehország (40. mérk.)
Június 27., vasárnap, 21.00
Sevilla
Belgium–Portugália (39. mérk.)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik