A hollandok Ausztriának már levetítették az oktatófilmet

Vágólapra másolva!
2011.02.10. 15:10
null
Huntelaar, a gólvadász - továbbra is kitűnő formát mutat a válogatottban (Fotó: Reuters)
A márciusi Eb-selejtezők előtti utolsó FIFA-játéknapot bonyolították le szerdán, így minden selejtezős ellenfelünk „akcióba lépett”: Hollandia Ausztria legyőzésével készült a magyar válogatott elleni kettős mérkőzésre, Svédország a második helyen végzett a ciprusi négyes tornán, Finnországban elégedettek a belgák elleni döntetlennel, Moldova szenvedve győzte le Andorrát, míg San Marino kikapott Liechtensteintől. Ellenfélmustra – hogy állnak és milyen formában vannak csoportbeli riválisaink?

HOLLANDIA

A holland labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Bert van Marwijk elégedetten értékelte az oranje Ausztria felett aratott 3–1-es győzelmét. A vb-ezüstérmes Rafael van der Vaart, Robin van Persie, Nigel de Jong és Arjen Robben nélkül játszott – a magyarok elleni Eb-selejtezőkre (március 25., 29.) több kulcsember visszatér.

„Nem adtunk esélyt az osztrákoknak egy rövid, ötperces kihagyástól eltekintve. Az osztrákok nagyon defenzív játékot nyújtottak, stabilan védekeztek, de így is rúghattunk volna többet” – értékelt a holland kapitány, aki dicsérte újoncait, Kevin Strootmant és Luuk de Jongot.

„Mindketten zökkenőmentesen beilleszkedtek a csapatba, és jó teljesítményt nyújtottak. Látszik, hogy jó a közösség, minden játékos szeret a válogatotthoz jönni, és a meccseken is remek a mentalitás. Kritikus vagyok, mert 6–1-re is nyerhettünk volna, de a teljesítményünk biztató a magyarok elleni selejtezők előtt” – mondta.

„Egy világklasszis válogatott ellen álltunk helyt úgy, hogy a meccs előtt sem gondolta senki, hogy nyerünk. Mindent megpróbáltuk, hogy feltartóztassuk őket, és ezt értékelem” – mondta az osztrák szakvezető, Dietmar Constantini. Constantini egy kifejezetten a hollandokra szabott, védekező 4–3–3-as felállást választott (labda nélkül 4–1–4–1), két visszavont szélsővel és egy kizárólag defenzív feladattal megbízott középpályással, akinek Wesley Sneijder kikapcsolása volt (lett volna…) a feladata.

Az osztrák felállás, Schiemer feladata volt Sneijder kikapcsolása
Az osztrák felállás, Schiemer feladata volt Sneijder kikapcsolása

A mérkőzésen a hollandok villámgyors támadásokat szőve, három-négy érintésből helyzetbe tudtak kerülni – Eljero Elia különösen virgonc volt a bal szélen –, az osztrákok ellenben kizárólag beívelések után tudtak lehetőségeket teremteni: egyetlen ziccerük, egy kisebb helyzetük és a tizenegyesgóljukat megelőző szituáció is beadás után alakult ki.

„Az első félidőben nem játszottunk jól, de szereztünk egy gyönyörű gólt. A szünet után sokkal jobb teljesítményt nyújtottunk, néha már túl szépen is futballoztunk. Az első félidőben az osztrákok nagyon pörögtek, de tudtuk, hogy ezt nem lehet kilencven percen át bírni, és kivártuk a lehetőségeinket” – nyilatkozta a hollandok csapatkapitánya, Mark van Bommel.

Az osztrákoknak ismét betaláló Klaas Jan-Huntelaar zsinórban hatodik meccsén szerzett gólt az oranjéban – 1952 óta senkinek sem sikerült ez a bravúr –, ráadásul beérte a holland válogatott örök-góllövőlistáján a nyolcadik helyen álló Kick Smitet. Reméljük, Huntelaar nem tudja megismételni Noud van Melis 1950 és 1952 között teljesítményét (gól sorozatban nyolc válogatott meccsen), mert az azt jelentené, hogy a mieinknek legalább kétszer betalál.

SVÉDORSZÁG

A ciprusi négyes torna döntőjében az ukránokkal ikszelő, majd tizenegyesekkel alulmaradó svédek a legjobb összeállításban léptek pályára szerdán, de Erik Hamrén szövetségi kapitány nem biztos benne, hogy ugyanezt a tizenegyet küldi ki Moldova ellen – a szakvezetőnek bevallottan nagy gondjai vannak mindkét szélsőhátvéd posztján.

A hollandok ellen súlyos hibát elkövető balhátvéd, Behrang Safari újból nagyot (és gólt érően) bakizott, mikor röviden bólintotta haza a labdát Isaksson kapusnak. A jobb oldali szélsőhátvéd, a magyar válogatottnak sok gondot okozó Michael Lustig gyenge formában van – elképzelhető, hogy az eredetileg középpályás Martin Olsson és Sebastian Larsson mozog lesz a tavaszi Eb-selejtezőkön a védősor két szélén.

„Nem akarom kritizálni a csapatot, a tornán nyújtott hozzáállással és játékkal viszonylag elégedett vagyok. Az azonban biztos, hogy mind támadásban, mind védekezésben javulnunk kell” – nyilatkozta az Expressennek.

Hamrén a támadósorban is végrehajtott egy kisebb átalakítást, Zlatan Ibrahimovicé volt a klasszikus centerpozíció, és Johan Elmander mögüle indult, visszavont csatárként.

„Úgy vélem, jól dolgoztak együtt. Ezt korábban is sejtettem, de örülök, hogy a pályán is megmutatták, hogy működőképes ez a felállás” – értékelt a kapitány.

SVÉDORSZÁG–UKRAJNA 1–1

FINNORSZÁG

A szövetségi kapitány nélkül, megbízott trénerrel játszó finnek Belgiumban ikszeltek, az utolsó percben egyenlítve. A kispadon debütáló Markku Kanerva elégedett volt – többek között azért is, mert teljesen összeszokatlan védelme (az újonc kapus, a Pozsonyban született Lukás Hradecky előtt Lampi, Moisander, Toivio és Raitala) jól mutatkozott be.

„Örülök a csapat játékának és az eredménynek is. Az első húsz percben a belgák nagyon jöttek, és túlzottan beszorultunk, de amikor ezt a nyomást kibírtuk, feljavult a játékunk, és jó néhány helyzetet ki tudtunk alakítani. A védelemmel elégedett vagyok, mivel még ilyen összeállításban sosem játszottak együtt a tagjai. Ezért nem is változtattam a meccs során a hátvédsorban” – mondta Kanerva, aki a következő szövetségi kapitány másodedzője lesz.

BELGIUM–FINNORSZÁG 1–1


MOLDOVA, SAN MARINO

Gavril Balint csapata rendkívüli kínok árán csak 2–1-re, egy 90. percben szerzett tizenegyessel tudta legyőzni Andorrát, amely utóbbi 44 mérkőzésén összesen három (mindig gól nélküli) döntetlenre volt képes. Nem jó előjelek a svédek elleni, stockholmi Eb-selejtező előtt. Pedig a moldovaiak nagy szívességet tehetnének a magyar válogatottnak azzal, ha az első félévben megrendezendő két, svédek elleni meccsből legalább egyszer pontokat vennének el az északiaktól.

A moldovai csapat labdatartásával nem volt gond – az első félidőben 85:15 százalék volt a labdabirtoklási arány! –, a helyzetek kialakításával és azok kihasználásával viszont már igen.

San Marino története második győzelmének megszerzésére készült Liechtenstein ellen, de már a 3. perctől emberhátrányban játszva kikapott – jobb esélye pedig nem sok lesz a miniállamnak ebben az évben legalább egy döntetlen elérésére.

FORMAMUSTRA
HOLLANDIA


SVÉDORSZÁG
Finnország 2–1 o Eb-sel. Hollandia 1–4 i Eb-sel.
Moldova 1–0 i Eb-sel. Németország 0–0 o felkészülési
Svédország 4–1 o Eb-sel. Botswana 2–1 s felkészülési
Törökország 1–0 o felkészülési Ciprus 2–0 s felkészülési
Ausztria 3–1 o felkészülési 1–1, 11-esekkel 4–5 s felkészülési
Sorozat: 6 győzelem, hetes veretlenségi széria
MAGYARORSZÁG


FINNORSZÁG
Moldova 2–1 o Eb-sel. Moldova 0–2 i Eb-sel.
San Marino 8–0 o Eb-sel. Hollandia 1–2 i Eb-sel.
Finnország 2–1 i Eb-sel. Magyarország 1–2 o Eb-sel.
Litvánia 2–0 o felkészülési San Marino 8–0 o Eb-sel.
Azerbajdzsán 2–0 s felkészülési Belgium 1–1 i felkészülési
Sorozat: 5 győzelem
MOLDOVA SAN MARINO
Magyarország 1–2 i Eb-sel. Svédország 0–6 i Eb-sel.
Hollandia 0–1 o Eb-sel. Magyarország 0–8 i Eb-sel.
San Marino 2–0 i Eb-sel. Moldova 0–2 o Eb-sel.
Lengyelország 0–1 i felkészülési Finnország 0–8 i Eb-sel.
Andorra 2–1 s felkészülési Liechtenstein 0–1 o felkészülési
Sorozat: 39 vereség
EURO 2012, E-CSOPORT, A HÁTRALEVŐ PROGRAM
2011. 3. 25. Magyarország–Hollandia
.
2011. 3. 29. Hollandia–Magyarország
2011. 3. 29. Svédország–Moldova
2011. 6. 3. Moldova–Svédország
2011. 6. 3. San Marino–Finnország
2011. 6. 7. Svédország–Finnország
2011. 6. 7. San Marino–Magyarország
2011. 9. 2. Hollandia–San Marino
2011. 9. 2. Finnország–Moldova
2011. 9. 2. Magyarország–Svédország
2011. 9. 6. Finnország–Hollandia
2011. 9. 6. Moldova–Magyarország
2011. 9. 6. San Marino–Svédország
2011.10. 7. Hollandia–Moldova
2011.10. 7. Finnország–Svédország
2011.10.11. Svédország–Hollandia
2011.10.11. Magyarország–Finnország
2011.10.11. Moldova–San Marino
AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
M.Gy.D.V.L-K.Gk.
P.
1. Hollandia4 412–2+10 12
2. MAGYARORSZÁG4 3112–4+8 9
3. Svédország3 21 9–4+5 6
4. Moldova4 22 5–3+2 6
5. Finnország4
1
310–6+4 3
6. San Marino5 5
0–29–29
0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik