Villa utolérheti Raúlt a góllövőlistán

Vágólapra másolva!
2010.10.12. 13:13
null
Ismét Villától várják a gólokat, Torres ezúttal nincs a keretben (Fotók: Action Images - archív)
A labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők keddi programjában számos érdekes összecsapás található: Kazahsztánba utaznak a németek, az angolok az eddig (hozzájuk hasonlóan) százszázalékos Montenegrót fogadják, de érdekes lehet az olasz–szerb rangadó is. A címvédő Spanyolország Skóciába látogat.

 

Olvasson a finn–magyar és a holland–svéd találkozóról is!

Az A-csoport két százszázalékos együttese, Ausztria és Németország is idegenben lép pályára a keddi játéknapon. A nehezebb feladat a „sógorokra" vár Belgiumban, míg a német sajtót főleg a kalandos kazahsztáni utazás foglalkoztatja. A Németországtól majd' 4000 kilométerre fekvő Asztanában megrendezésre kerülő meccs előtt még Angela Merkel kancellár is adott tanácsokat a Nationalelf tagjainak: „Igaz, hogy a sivatag közepén van a város, de van ott egy bajor kocsma" – viccelődött a kancellár.

SZAVAZÁS

Ön szerint hányadik helyen végez labdarúgó-válogatottunk az Európa-bajnoki selejtezőcsoportban?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A német válogatott egyébként még sohasem játszott otthonától ilyen távol Európa-bajnoki selejtezőt, sőt még ilyen későn sem: a találkozó helyi idő szerint este tizenegykor kezdődik (ennek hátterében az áll, hogy a mérkőzést így főműsoridőben közvetíthetik Németországban).

Joachim Löw szövetségi kapitány szerint a négyórás időeltolódás nem zavarja meg a játékosokat, éppen ezért a csapatorvos javaslatára közép-európai idő szerint zajlik a napi program. A szakember a hírek szerint azoknak a futballistáknak szavaz bizalmat, akik az előző, törökök elleni meccsen is a kezdőcsapatban kaptak helyet – ez azt jelenti, hogy a kisebb sérüléssel küzdő Mesut Özil vállalni tudja a játékot.

A C-csoportban éllovas olasz válogatott Szerbiával találkozik, és mindkét együttes kénytelen nélkülözni egy-egy kulcsjátékosát: az olaszoknál Daniele De Rossi sérülés, a szerbeknél Nemanja Vidics eltiltás miatt nem léphet pályára. A squadra azzurra szövetségi kapitánya, Cesare Prandelli a felvezető sajtótájékoztatón elmondta, De Rossi hiánya miatt formációt vált, s a Sampdoria csatárkettősét, Antonio Cassanót és Giampaolo Pazzinit küldi kezdőként pályára.

„Gondolkodtam azon, hogy Cassano irányítson és előtte két középcsatárral álljunk fel, ám De Rossi kiesése miatt változtatnom kellett. Mivel nincs olyan játékosom, aki ugyanúgy be tudná tölteni a szerepkörét, a felálláson kellett módosítanom. Pazzini stílusa, úgy érzem, jó lesz a szerbek ellen, és az eddiginél többet várok Cassanótól is: ez az ő hazai stadionja, ezért azt várom, hogy a szurkolók extra teljesítményre serkentik" – mondta Prandelli, aki hozzátette, a sorozatot a vártnál gyengébben kezdő szerb válogatott veszélyes ellenfél lesz csapata számára.

Az első fordulóban Fehéroroszországtól elszenvedett vereség után a jelek szerint magára talált a francia válogatott: Laurent Blanc együttese Bosznia-Hercegovinát és Romániát is legyőzte, azaz sorozatban a harmadik sikerére hajt. A gall győzelem elmaradása hatalmas meglepetés lenne, figyelembe véve, hogy Karim Benzemáék hazai közönség előtt lépnek pályára – Luxemburg ellen.

Ferdinand lesz a kapitány
Ferdinand lesz a kapitány

A G-csoport rangadóján a kvintett két hibátlan együttese csap össze egymással: a két győzelemmel álló Anglia a háromból hármat nyerő montenegrói válogatottat fogadja. Fabio Capello, a házigazdák szövetségi kapitánya elmondta, a sérült Darren Bent helyett Peter Crouch kap helyet a kezdő tizenegyben, a csapatkapitányi karszalagot pedig Rio Ferdinand kapja meg. „Beszéltem Steven Gerrarddal, és elmagyaráztam neki, miért Rio lesz a kapitány. Az ő távollétében Steven nagyszerűen végezte a dolgát csapatkapitányként, és ezen a meccsen is vezérnek kell lennie a pályán" – nyilatkozta az olasz szakember.

A H-csoportban a portugálok a csoportutolsó Izland vendégeként gyűjtenék be a három pontot, és a papírforma alapján ez nem ígérkezik túlságosan nehéz feladatnak. Érdekesség, hogy a két válogatott még sohasem találkozott egymással, illetve Paulo Bento, a portugálok szövetségi kapitánya először irányítja idegenbeli mérkőzésen a válogatottat.

A spanyol válogatott Skóciával csap össze az I-csoportban a glasgow-i Hampden Parkban, és a világbajnok támadója, David Villa utolérheti a selección legeredményesebb gólszerzőjét, Raúlt. A Barcelona csatárának erre már korábban megvolt az esélye, de a Liechtenstein elleni találat óta képtelen betalálni, pedig többször is csak centikre volt ettől.

A 43 gólnál járó futballista (a FIFA adatbázisa szerint már 44-et szerzett, de a lengyelek elleni felkészülési meccsen Villa – saját elmondása szerint – nem talált be, hanem öngól született) már Liechtenstein ellen beállíthatta volna Raúl rekordját, ám a gólja után a felső lécet találta el. Az argentinok elleni felkészülési meccsen is voltak helyzetei, azonban két kapufát lőtt, majd Litvánia ellen is csak a kapufát trafálta el nagy ziccerben.

„Természetes, hogy ideges és sokat követel magától, de Villa most is ugyanaz a játékos, aki a világbajnokságon volt" – mondta Vicente del Bosque.

A CSOPORTOK ÁLLÁSÁT IDE KATTINTVA ÉRHETI EL!

 EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐK
A-CSOPORT 
Azerbajdzsán–Törökország 17.00 (Tv: Digi Sport)
Kazahsztán–Németország 19.00 (Tv: ZDF)
Belgium–Ausztria 20.45 (Tv: ORF1)
   
B-CSOPORT 
Örményország–Andorra 17.00
Szlovákia–Írország 20.30
Macedónia–Oroszország 20.30
   
C-CSOPORT 
Feröer–Észak-Írország 17.00
Észtország–Szlovénia 20.30
Olaszország–Szerbia 20.50 (Tv: RAI Uno)
   
D-CSOPORT 
Fehéroroszország–Albánia 19.30
Franciaország–Luxemburg 21.00
   
E-CSOPORT 
Finnország–Magyarország 17.30 (Tv: Sport1)
Hollandia–Svédország 20.30
San Marino–Moldova20.30
   
F-CSOPORT 
Lettország–Grúzia 19.00
Görögország–Izrael20.45
   
G-CSOPORT 
Svájc–Wales 20.30
Anglia–Montenegró21.00 (Tv: Sport Klub)
   
H-CSOPORT 
Dánia–Ciprus 20.15
Izland–Portugália 21.45 (Tv: Digi Sport)
   
I-CSOPORT 
Liechtenstein–Csehország20.00
Skócia–Spanyolország21.00

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik