Eb-portrék: Németország (2008)

Vágólapra másolva!
2008.05.10. 00:46
Joachim Löw tulajdonképpen elődje, Jürgen Klinsmann csapatával – és nagy lendülettel, lásd a San Marino elleni 13-0-s rekordgyőzelmet – vágott neki az Eb-selejtezőknek. A kvalifikációs kört elsőként pipálhatták ki, ám hogy ki ne simuljanak a ráncok Löw homlokán, arról a döcögős kényszerfiatalítás, kulcsembereinek váratlan formahanyatlása vagy sérülése gondoskodott.
Az 1990-es világbajnokok közül négyes is bearanyozódtak Angliában is.
Az 1990-es világbajnokok - nagy elődök nyomába lépnének.
Az 1990-es világbajnokok közül négyes is bearanyozódtak Angliában is.
Az 1990-es világbajnokok - nagy elődök nyomába lépnének.


Kapusgondok – mint rendesen

Az egyes számú mezért Jens Lehmann és Timo Hildebrand harcol meg egymással, ám előbbi az Arsenalban – gyakori hisztijei ellenére is – csak kispados, utóbbi kedvéért pedig hiába száműzték Valenciából Santi Canizarest, rendre borzalmas bakikat vét. A trainer a védelemben is ragaszkodik elődje bizalmasaihoz: a bal oldalon Marcell Jansen, a jobbon Philippe Lahm, középen Per Mertesacker és Christoph Metzelder számít alapembernek. Némi gondot okozhat a nyolc Eb-selejtezőn szereplő Metzelder menetrendszerű sérülése, hiszen helyettesei, Heiko Westermann és Manuel Friedrich alsó hangon is egy klasszissal gyengébbek nála. A Nationalelf előnyére válhat, hogy Clemens Fritz, Lahm és Arne Friedrich több poszton is bevethetők, ám a hátvédsor tagjai Lahmot kivéve nem tudják megfelelően támogatni a támadójátékot.

Ballack belelendült, Schweini elszürkült, Schneider és Frings kikerült

2000 óta Michael Ballackon áll vagy bukik a Nationalelf kreativitása, így nagy az öröm Germániában, hogy tavaszra végre formába lendült. Rajta kívül a ballábas Bastian Schweinsteigertől várhatunk leginkább váratlan húzásokat, fájdalmas veszteség viszont a 35 esztendős passzkirály, Bernd Schneider kiesése. Helyettese a fiatal Clemens Fritz lehet, míg a túlszélen a fáradhatatlan Thomas Hitzlspergertől számíthatunk pontos beadásokra és hatalmas futómennyiségre. Hiányozni fog viszont mögülük a sérüléshullámokban elmerült Torsten Frings, akinek helyettese Simon Rolfes vagy a sokoldalú Hitzlsperger lehet. Löw két adut is rejteget a kispadon: be ill. kiugrásra kész ugyanis a két Bundesliga-menő, Roberto Hilbert és Piotr Trochowski.

Löw és az ő 4-4-2-je.
Löw és az ő 4-4-2-je.



Klose, és még kétszer két kettős állampolgár

A csatársorban sincs túl nagy merítési lehetősége a kapitánynak, szerencséjére Miroslav Klose és a kettős állampolgárság intézménye megoldhatja gondjait. Klose tavaszi gyengébb formája ellenére világklasszis, s a tornán felnőhet mellé a tavalyi német aranycipős, a német-spanyol Mario Gomez, aki utolsó tizennégy bajnokiján tizennégy gólt szerzett. Szintén jó ütemben termeli mostanában a gólokat a német-brazil Kevin Kurányi és az ifjú Stefan Kießling, ám a Svájcban napvilágot látó Oliver Neuville kerettagsága nagy rejtély. Akár csak a lengyelországi születésű Lukas Podolski, aki ebben az idényben a Bayernben mindössze három gólt lőtt, de a selejtezők házi gólkirálya lett 8 találatával.

4-4-2-be ragadva

Löw, ha akarna sem tudna változtatni a Nationalelf hagyományos 4-4-2-es felállásán, bár néhányszor kipróbálta már az ötközéppályásos rendszer, de csakis sérülések idején. A 4-3-3 olyannyira életidegen a németek mentalitástól, mint a magyarokétól az adófizetési morál, egyébként sincsenek hozzá megfelelő emberei, a gyémántalakzathoz dettó. Az sem válik előnyükre, hogy Schneider kiesésével nem maradt veszélyes szélső középpályásuk, így ez a „lyukas” csapatrész lehet a németek Achilles-sarka a tornán.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik