Feröer: a 48 éves Turi Géza és fia is pályára léphet szerdán az Ekl-ben

V. Á.V. Á.
Vágólapra másolva!
2022.07.18. 08:54
null
Turi Géza 48 évesen a kispadon ült a BL-selejtezőben (Forrás: Lantos Gábor)
Az egykoron a ZTE-vel a labdarúgó NB I-ben bajnoki címet nyerő Turi Géza 48 évesen a kispadon ült csapata, a feröeri Klaksvík Bajnokok Ligája-selejtezőjén a norvég Bodö/Glimt ellen, míg egy nappal később a fia, Turi Géza Dávid végig a pályán volt a szintén feröeri Víkingur Európa-konferencialiga-selejtezőjén, s örülhetett továbbjutásnak. A Víkingur a következő körben a Dunaszerdahellyel találkozik. Turi Géza az Origónak azt is elárulta, miért nem ment a fia Magyarországra futballozni.


Turi Géza
kapusedzőként dolgozik a Klaksvíknál, de rendre benevezik a cserék közé a mérkőzéseken. A norvég bajnok ellen háromgólos hátrányból várták a visszavágót a feröeriek. Turiék már 2–0-ra is vezettek, de ezt követően betalált a Bodö/Glimt, és 4–3-as összesítéssel továbbjutott. A Klaksvík az Ekl-ben folytathatja, a montenegrói Szutjeszka ellen, szerdán 21 órától.

A 48 esztendős korábbi ZTE-kapus a Feröeri Labdarúgó-szövetségben is dolgozik kapusedzőként, az utánpótlás-válogatottakért felel. Sőt, a helyi önkormányzatban ő a vízfelelős.

Turiék a 656 fős lakosságú Götában élnek, ahol a helyi Víkingur Turi Géza Dáviddal a soraiban 3–1-es összesítéssel búcsúztatta a gibraltári Europa FC-t, s az Ekl következő körében a Dunaszerdahellyel találkozik, szerdán 20 órától.

Turi Géza Dávidot egyébként 2021-ben a liga legjobb fiataljának választották. Testvére, Fanni szintén futballozik, a női BL-selejtezőben is szerepelhet a klaksvíki együttessel.

A 20 éves Turi tavaly nyáron járt a Pécsnél próbajátékon.

„A fiam azért nem ment Magyarországra focizni, mert arra vár, hogy megkaphassa a dán útlevelet. Itt az a szabály, hogy amíg nem kapja meg az ember az útlevelet, nem hagyhatja el hosszú távra a szigeteket. Ha a fiam elment volna Pécsre focizni, akkor ez a folyamat megszakad, s úgy jött volna ide vissza, mint egy turista. Az addigi összes megszerzett papírjait is elvesztette volna. Ezt pedig nem akartuk kockáztatni” – mondta el Turi Géza az Origónak.

Hozzátette, amennyiben a jövőben találkozna a magyar és a feröeri válogatott, akkor a fiának szurkolna, ha pályára lép, de természetesen a szívében ott van a magyar válogatott.

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
2. FORDULÓ
ELSŐ MÉRKŐZÉS, SZERDA

20.00: Víkingur (feröeri)–DAC (szlovákiai) – élőben az NSO-n!
21.00: Szutjeszka Niksics (montenegrói)–KÍ (feröeri)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik