Európa-konferencialiga: történelmi döntő következik

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2022.05.25. 09:33
null
Az angol Tammy Abraham nagyon sokat tett a Roma döntőbe jutásáért, eddig kilenc gólt szerzett az Európa-konferencialigában, s Tiranában is főszerep vár rá (Fotó: AFP)
Mind a Roma, mind a Feyenoord úgy tekint a harmadik számú európai sorozat döntőjére, mintha BL-finálét játszana, míg Tirana az ország történetének legnagyobb sporteseményére készül.

 

Vélhetően az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elöljárói sem számítottak rá, amikor bevezették a harmadik számú európai kupasorozatot, az Európa-konferencialigát (Ekl), hogy a sorozat első döntője lázba hozza a két résztvevőt és a mérkőzésnek helyet adó várost is. Talán visszafogottabb érdeklődésre számítva jelölték ki helyszínnek Albánia fővárosát, Tiranát, illetve húszezer férőhelyes stadionját, a Kombëtare Arenát. A jegyeket pillanatok alatt elkapkodták, de egyelőre senki sem tudja, hogyan fogja „elbírni” Tirana a hírek szerint legalább nyolcvanezer római és hatvanezer rotterdami szurkoló hadát. Albániában mindenesetre gőzerővel készülnek, országos munkaszüneti napot rendeltek el szerdára, átalakítják a közlekedési hálózatot a belvárosban, és az ország történetének legfontosabb sporteseményeként hirdetik a mérkőzést.

Nem csupán azért alakult ki a faramuci helyzet, mert két, nagy szurkolótábort felvonultató csapat találkozik a döntőben – azért is, mert mindkettő rendkívül ki van éhezve a sikerre. A Feyenoord épp húsz éve, 2002-ben játszott legutóbb európai kupadöntőt (3–2-re győzött a Dortmund ellen az UEFA-kupában), a Roma pedig eddigi egyetlen európai kupagyőzelmét még 1961-ben aratta a Vásárvárosok Kupájában (amely az UEFA által el nem ismert sorozat), 31 éve járt legutóbb döntőben (1991-ben az Internazionale ellen 0–2 és 1–0 az UEFA-kupában) és az Olasz Kupa 2008-as megnyerése óta, vagyis immár 14 éve nem nyert semmit.

Nem csoda, hogy az Ekl-döntőt felvezető sajtótájékoztatón José Mourinho, a Roma vezetőedzője úgy fogalmazott: „Ez a mi Bajnokok Ligája-döntőnk!”   A portugál szakember a Portóval és az Internazionaléval is megnyerte már a Bajnokok Ligáját, ám átérzi, hogy Rómában tizennégy év várakozás után az Ekl-győzelem is óriási siker lenne.

„Nekem is van múltam  edzőként , a Roma pedig nagy klub   – fogalmazott José Mourinho, aki Udo Lattek és Giovanni Trapattoni után a harmadik olyan edző lehet, aki három különböző európai kupát nyer.  –   Van egy kis szerepem benne, hogy most itt lehetünk, lépésről lépésre egyre fontosabbá vált nekünk ez a sorozat.  Büszkén  néztük   az elődöntőben  a zsúfolásig megtelt stadionok at,   összesen  százhetvenezer  szurkoló val. Minden fináléban  ötven-ötven százalék esélye van a két csapatnak , de mindent megteszünk, hogy ez ötvenegy–negyvenkilenc arányban a  mi javunkra  módosuljon. Eddig mindig szerencsém volt,  játékosaim a maximumot nyújtották a döntőkben, amelyekbe eljutottunk. A nagy pillanatban mindig készen álltak, bízom benne, így lesz most is.”

„Cserében” a rómaiak kapusa, José Mourinho honfitársa, Rui Patrício az edzőt dicsérte.

„Bizakodó vagyok, mert José Mourinho a világ legjobb edzője  – mondta Rui Patrício az UEFA honlapjának. – Nagyszerű idényünk volt, jó vele dolgozni, nem kétséges, hogy mindent értünk, a csapatért tesz, ezért is sikerült bejutnunk a döntőbe. Először vagyok valamely klubcsapatommal európai kupasorozat fináléjában, ez volt az egyik fő egyéni célom. Az, hogy a Roma ilyen régen nem nyert trófeát, motivált minket, egyben nagy felelősséget is rótt ránk. Szerintem minden játékos átérzi ennek a súlyát.”

A Feyenoord vezetőedzőjét, Arne Slotot viszont nem saját labdarúgója dicsérte, hanem a két nagy holland rivális, az Ajax és a PSV dán legendája, Frank Arnesen.

„Kivételes edző, aki az elmúlt években már bizonyított a nagyszerű futballt játszó AZ-tel – fogalmazott az 1988-as BEK-győztes a Voetbal Internationalban. – Még a bajnoki címet is megszerezhette volna az Ajax előtt, ha nem jön a koronavírus-járvány. Példátlan, milyen rövid idő alatt lett klasszis edző. Stílust adott a Feyenoordnak, és a játékosok egyénileg is nagyon gyorsan fejlődnek a keze alatt. Nem csoda, hogy a legnagyobb csapatok érdeklődnek iránta. Óriási lenne, ha negyvenhárom évesen máris európai kupát nyerne.”

EURÓPA-KONFERENCIALIGA
DÖNTŐ
ROMA (olasz)–FEYENOORD (holland)    
– élőben az NSO-n!
Tirana, 21 (Tv: M4 Sport). Vezeti:   Kovács I. (romániai)

Kovács István (Fotó: AFP)
Kovács István (Fotó: AFP)

 

Kovács István lesz a játékvezető
Mint ismert, a nagykárolyi születésű, romániai magyar Kovács István vezeti az Európa-konferencialiga döntőjét. Kovács István 2010 óta nemzetközi játékvezető, és ez lesz az első nemzetközi kupadöntője. A 37 éves bíró most éli pályafutása legszebb időszakát, hiszen nemrégiben ő vezette a Bajnokok Ligájában a Manchester City–Real Madrid elődöntőt, amely után a nemzetközi közvélemény is dicsérte a teljesítményét, majd bekerült a katari világbajnokság játékvezetői keretébe is.
„Büszkeséggel tölt el, hogy az UEFA rám bízta az Európa-konferencialiga első döntőjét – idézte az európai szövetség honlapja a bírót, aki példaképéről is beszélt. – Puhl Sándor volt a világ egyik legjobb játékvezetője, az 1994-es vébédöntőt és az 1997-es BL-döntőt is ő vezette, neki köszönhető, hogy belevágtam. Fontos, hogy a két partjelzőmmel, akikkel már évek óta együtt dolgozunk, ne stresszeljünk a meccs miatt, csak azért, mert kupadöntő. Engem felcsigáz, ha nagy mérkőzésen, telt stadionban fújhatom a sípot. Tovább akarok fejlődni, sőt emelni szeretném a szintet, amelyen jelenleg bíráskodom. Úgy érzem, még mindig sokat tanulhatok.”
BŐVEBBEN ITT!

Kiprich József Feyenoord-mezben
Kiprich József Feyenoord-mezben
Kiprich József: itt az ideje egy újabb rotterdami sikernek
Bár jelenleg egyik klub első csapatában sem szerepel magyar játékos, honfitársaink közül sokan szép éveket töltöttek el Rómában vagy Rotterdamban.
Korábban az AS Romát erősítette a magyarországi olasz Domenico D'Alberto, illetve Hrotkó Miklós, Nyers István és Zsengellér Gyula is, a kispadon pedig magyar edzők sora – Baár László, Boros Endre, Kertész Géza, Kovács Béla, Kovács Lajos, Sárosi György, Schaffer Alfréd, Senkey Imre – ült. A Feyenoordban Babos Gábor, La­dinszky Attila, Petry Zsolt, Róth Antal és Simon Krisztián is megfordult játékosként, Dombi (Kohn) Richárd és Höfling Norbert vezetőedzőként irányította a klubot. A legnépszerűbb magyar azonban mindmáig Kiprich József, aki 1989 és 1995 között futballozott a holland együttesben, bajnoki címet egyszer, kupát négyszer nyert vele, és mert a gólokkal sem maradt adós, érthető, hogy a szurkolók ennyi idő elteltével is rajonganak érte.
„A Feyenoord nyert BEK-et és UEFA-kupát is, azonban az utóbbinak is húsz éve már: éppen itt lenne az ideje egy újabb nemzetközi sikernek...  – mondta lapunknak Kiprich József az Ekl-döntő kapcsán. – Egy ilyen mérkőzés előtt a szurkolók megőrülnek, mindenki szeretné látni a kedvenceket, más kérdés, hogy Tiranában erre nem sokuknak lesz lehetősége. A csapat az Ajax és a PSV mögött harmadik lett a bajnokságban, egyértelműen jobb az idénye, mint egy esztendővel korábban, ennek ellenére a José Mourinho által irányított Romának valamivel jobbak az esélyei. Annak idején bárki is volt az ellenfelünk, mi bátran nekimentünk, nem változhatott annyit a felfogás, hogy a mostaniak beálljanak bekkelni. Természetesen szurkolok a Feyenoordnak, bízom benne, hogy Rotterdamba kerül a serleg!”
Z. A.

La Gazzetta dello Sport: – Az olasz lap kiemeli, hogy a két csapat NEMCSAK A TRÓFEÁÉRT HARCOL, hanem azért is, hogy melyikük adja az első Európa-konferencialiga-gólkirályt. A góllövőlistát Cyriel Dessers, a Feyenoord csatára vezeti tíz góllal, míg a Romát erősítő Tammy Abraham kilencszer volt eredményes..
Telegraaf: – A holland internetes portál azt írja, hogy TELJES KERETTEL UTAZIK TIRANÁBA a Feyenoord. A csapat első számú kapusa, Justin Bijlow felépült, így ő is védhetne, ám ellene szól, hogy március óta nem lépett pályára tétmeccsen.
BalkanWeb: – Minden készen áll a tiranai Nemzeti Stadionban a szerdai döntőhöz – írja az albán oldal. Kiemeli, hogy az aranycsatának lesz hazai résztvevője is, ugyanis a 14-szeres válogatott Marash Kumbulla a Romát erősíti. A 22 éves védő miatt AZ ALBÁNOK AZ OLASZ CSAPATOT TÁMOGATJÁK.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik