NAGY ZSOLT 2022.05.24 22:45 Frissítve: 2022.05.25 09:45

Farkasokkal táncoló – Nagy Zsolt jegyzete

 

José Mourinhót könnyű utálni. Sok Manchester United-drukker szemében már 2004 márciusában elásta magát, amikor az FC Porto utolsó percben szerzett, BL-továbbjutást érő gólját magából kikelve ünnepelte az Old Traffordon. A Chelsea menedzsereként számos konfliktusba keveredett a Premier League-ben tevékenykedő kollégákkal, sajtótájékoztatón szólt oda nekik, próbálta összezavarni őket.

 
Történelmi döntő következik az Európa-konferencialigában

A mentális hadviselést a Real Madrid trénereként is folytatta, Pep Guardiolával rendszeresen összezördült, s olyan mély lövészárkot ásott a két spanyol óriásklub közé, amelyet talán a mai napig sem sikerült betemetni. Később a sajtó képviselőiben találta meg az ellenséget. Cinikusan kérte számon az őt megillető tisztelet hiányát, csapatai gyenge szereplésének boncolgatásánál felhozta, mennyi mindent ért el pályafutása során, így amikor 2021 nyarán aláírt a Romához, erős kétkedés fogadta a szerepvállalását.

Kritikusai csak egyet hajlamosak elfelejteni: José Mourinho briliáns edző. Miután az Old Traffordon 2004-ben kiugrálta magát, megnyerte a Bajnokok Ligáját a Portóval. A Chelsea-vel lesöpörte a porondról Sir Alex Fergusont és Arséne Wengert, érkezése után egymás után kétszer lett bajnok a csapattal, egyszer az FA-kupát is elhódította. Az Internazionale kiöregedőben lévő keretével 2010-ben történelmi triplázást vitt végbe, a BL elődöntőjében Lionel Messi tanítani való semlegesítésével túljutva a verhetetlennek tartott FC Barcelonán. Emellett megtörte a katalánok uralmát a Real Madrid vezetőedzőjeként a spanyol élvonalban, Európa-ligát nyert a nyűgös sztárok gyülekezeteként jellemezhető Manchester Uniteddel. Angol Ligakupa-döntőbe vezette a trófeákra 2008 óta hiába ácsingózó Tottenhamet, és ha a vezetőség balga módon nem meneszti napokkal a mérkőzés előtt, megtörhette volna a csapatot nevetség tárgyává tévő átkot. Végül eljuttatta a Romát az Európa-konferencialiga történetének első döntőjébe.

Az Amazon által készített All or Nothing című dokumentumfilm-sorozat 2020-as kiadásában a közönség is bepillanthatott José Mourinho módszereibe. Láthatta Cristiano Ronaldóéhoz mérhető maximalizmusát, s hogy milyen őszintén, kíméletlenül mondja el véleményét játékosainak azért, hogy kihozza belőlük a legjobbat. A „Special One” – ahogyan első angliai szerepvállalásakor egy sajtótájékoztatón nevezte magát – valójában a Románál sem tesz mást, mint amit pályafutása során szokott. Fanatizálja játékosait, csapattá kovácsolja őket, és trófeát nyer velük. Most éppen a római farkasfalkát készül hozzásegíteni ahhoz, hogy az 1961-es Vásárvárosok Kupája-győzelem (amelyet ugyebár az UEFA nem tekint hivatalos európai kupának) után ismét nemzetközi trófeával gazdagodjon.

Ha rajta múlik, sikeres lesz a vadászat.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2022.06.23 12:09:44

Európa-liga PÓR KÁROLY

Válogatott távozók az FTC riválisánál – kazahsztáni helyzetkép a magyar csapatok kupaellenfeleiről.

2022.05.24 22:41:06

Európa-liga NAGY ZSOLT

NS-VÉLEMÉNY. Ha rajta múlik, sikeres lesz a vadászat.

2022.05.19 23:55:40

Európa-liga MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. A Frankfurt a mögöttünk hagyott Európa-liga-idényben 30 millió euró körüli összeggel gazdagodott, a BL-ben viszont önmagában a rajtpénz 15 millió felett lesz, amihez legalább három telt házas hazai mérkőzés bevételét, illetve a központi »marketingkosárból« neki járó összeget is hozzá kell majd adni.

2022.05.06 23:44:18

Európa-liga MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Itt lent sem olyan cudar az élet.

2022.05.05 19:26:27

Európa-liga PÓR KÁROLY

A skótok egy félidő után 2–0-ra vezettek, majd 3–1-re győztek a három magyart bevető lipcseiek ellen.