El: U20-as újvidéki csillagok is pályára léphetnek az MTK ellen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.06.22. 14:56
null
Két éve így ünnepelték a a továbbjutást a Bozsik-stadionban az újvidékiek (Fotó: Korponai Tamás)
Az Európa-liga első selejtezőkörének sorsolásán az MTK Budapest az FK Vojvodinát kapta ellenfélül. Az újvidéki együttes ismerős lehet a magyar szurkolók számára, hiszen két éve az El-selejtezők második körében a Budapest Honvédot búcsúztatta 5–1-es összesítéssel.

 


A kétszeres jugoszláv bajnok (1966, 1989), centenáriumát tavaly ünneplő piros-fehér csapat a szerb bajnokság egyik meghatározó alakulata: a vajdaságiak egy kivételtől eltekintve 2007 óta rendszeres szereplői az Európa-ligának (korábban UEFA-kupának). A legközelebb a Honvéd elleni szereplés idején, 2013-ban álltak az átütő nemzetközi eredményhez, hiszen három sikerrel vett forduló után a küszöbön bukták el az El-csoportkörbe jutást, amikor 3–2-es összesítéssel alulmaradtak a moldovai Sheriff Tiraspol elleni párharcban.

SZAVAZÁS

Az MTK a szerb Vojvodinával játszik az Európa-liga első selejtezőkörében. Ön szerint milyen eredménnyel zárul a párharc?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Az elmúlt szezonban viszont csak egy kört élt meg Európában a Vojvodina: a Trencsénben elszenvedett 4–0-s vereség után ugyan volt tartás a csapatban, de a hazai 3–0 ezzel együtt is kiesést jelentett a szlovákokkal szemben.


A 2014–2015-ös idényben a Partizan, a Crvena zvezda és a Csukaricski mögött a negyedik helyen végzett a Vojvodina a szerb ligában, aminél talán jobbat vártak Újvidéken, ugyanis március közepén menesztették Zoran Marics vezetőedzőt, és a bajnokságot a szerb származású, de korábbi bolgár válogatott Zlatomir Zagorcsics irányításával fejezte be az együttes. A fiatal, 44 éves szakember visszatért vezetőedzői karrierjének kezdeti állomásához, 2012-ben ugyanis már ült a csapat kispadján.

A klub túlnyomórészt hazai futballistákra épít, a boszniai (amúgy szerb nemzetiségű) balhátvéden, Slavisa Radovicon kívül a kameruni-nigériai John Mary az egyetlen a keretben, akinek nincs szerb állampolgársága.

Az együttes csapatkapitánya a 20 éves Mijat Gacsinovics, akinek az elmúlt napokban Új-Zélandon végső diadalig jutó szerb U20-as válogatottban is meghatározó szerepe volt, a nemzeti csapat tízes mezét viselte a tornán. Ő az elmúlt évadban 11 találattal a harmadik helyen végzett a góllövőlistán.

Rajta kívül a középső védő Szrdjan Babics is részese volt az U20-as aranymenetelésnek, sőt, ő mindegyik meccset végigjátszotta, továbbá Radovan Pankov (védő) és Vanja Milinkovics-Szavics (kapus) is a keret tagja volt, ám ők nem léptek pályára. Utóbbi egyébként az elmúlt évadot a Manchester United köcsönjátékosaként töltötte Újvidéken. A nagyszerű új-zélandi teljesítmény után a fiatalok esetében nagy kérdés, hogy vajon maradnak-e a csapatnál a jövőben is, vagy nyugati élklubok „elhalásszák” őket.

A Vojvodina keretének értékét a transfermarkt.de 11.75 millió euróra becsüli. Összehasonlításul: az MTK-é 5.23 millió euró.

MAGYAROK ELLEN
Az újvidékiek már többször találkoztak magyar csapatokkal az európai kupákban. Az 1961–1962-es szezonban a Vásárvárosok Kupájában épp az MTK-val kezdték írni a közös történelmet a vajdaságiak, a negyeddöntős párharcban a fővárosiak vajdasági 4:1-es sikerrel kezdtek, majd otthon is győztek 2:1-re. Idegenben szerzett góllal a Honvéd elleni 1989–1990-es BEK-párharc is a magyar fél sikerét hozta (2–1, 1–0), 1999-ben viszont az Újpestet már könnyedén intézte el a szerbiai csapat az UEFA-kupában (4–0, 1–1), majd két éve jött a már említett, Budapest Honvéd elleni könnyed továbbjutás.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik