Jobb volt a Rangers – kiverte Gulácsiékat az elődöntőben

Vágólapra másolva!
2022.05.05. 20:46
null
Gulácsi Péter (balra) és a Leipzig három gólt kapott, így kiesett Glasgow-ban (Fotó: AFP)
A labdarúgó Európa-liga elődöntőjében a Gulácsi Pétert, Willi Orbánt és Szoboszlai Dominikot is bevető RB Leipzig 3–1-re kikapott a skót Rangers otthonában, így nem jutott be a sorozat döntőjébe.

EURÓPA-LIGA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ

RANGERS FC (skót)–RB LEIPZIG (német) 3–1 (2–0)
Glasgow, Ibrox Stadium,50 000 néző. Vezette: Artur Días (portugál)
RANGERS: McGregor – Tavernier, Goldson, Bassey, Barisic – Jack (Arfield, 59.), Lundstram, Kamara – S. Wright (Balogun, 59.), Aribo (Sakala, 45+2.), Kent. Menedzser: Gio van Bronckhorst
LEIPZIG: Gulácsi – Gvardiol, Orbán, Klostermann – Henrichs, Laimer, Kampl, Angelino (André Silva, 81.) – Nkunku, Olmo (Szoboszlai, 61.) – Poulsen (Halstenberg, 82.). Vezetőedző: Domenico Tedesco
Gólszerző: Tavernier (19.), Kamara (24.), Lundstram (81.), ill. Nkunku (71.)
Továbbjutott: a Rangers, 3–2-es összesítéssel

A MÁSIK ÁGON
Eintracht Frankfurt (német)–West Ham United (angol) 1–0 (Borré 26.)
Továbbjutott:aFrankfurt,kettős győzelemmel, 3–1-esösszesítéssel

ÖSSZEFOGLALÓ

A Rangers–RB Leipzig El-döntő visszavágója előtt a vendégek mestere, Domenico Tedesco elmondta, teljesen más hangulatú meccsre és más felfogásban játszó ellenfélre számít az Ibrox Stadionban, mint az 1–0-ra megnyert lipcsei meccsen. Az első félidőben mégis sikerült meglepnie a skótoknak a Willi Orbánnal és Gulácsi Péterrel a kezdőcsapatban felálló vendégeket.

Az első hazai lövést, Ryan Jack kísérletét ugyan még védte Gulácsi, utána viszont az El jelenlegi idényében már hetedik gólját szerzőJames Tavernier közeli lövésénél már tehetetlen volt. Nagy szerepe volt a gólban a bal oldalon a védők mögé kerülő Ryan Kentnek, aki remekül lőtte keresztbe a labdát, amelyet a védők csak nyomoztak.

A 24. percben pedig egy visszagurított labdából Glen Kamara lőtte ki védhetetlenül a hosszú alsó sarkot.

A gólokat eredményező védelmi hibák mellett azt is meg kell említeni, hogy támadásban meglehetősen erőtlennek bizonyultak a lipcseiek. Egy fölé szálló Dani Olmo-lövésen kívül Orbán kétszer a kapu mellé fejelt, de kaput eltaláló kísérletig nem futotta a vendégek erejéből az első félidőben. Így 45 perc után a Rangers állt továbbjutásra. A Leipzig egész egyszerűen nem tudott mit kezdeni a játék közben három belső védőre, így 3–5–2-es játékrendszerre váltó hazaiak középpályásfölényével.

Füstökkel ünnepelték a hazai szurkolók a Rangers vezetését az első félidőben (Fotó: AFP)
Füstökkel ünnepelték a hazai szurkolók a Rangers vezetését az első félidőben (Fotó: AFP)

Arra a 61. percig kellett várni, hogy Tedesco Szoboszlai pályára küldésével próbáljon javítani a vendégek támadójátékának hatékonyságán. Olmót váltotta a magyar játékos.

Szoboszlai egyből Christopher Nkunkut próbálta keresni labdákkal, de végül nem ő, hanem Angelino találta meg egy balról középre csavart labdával a francia csatárt, aki a 71. percben idénybeli 32. góljával szépített, a párharcban pedig egyenlített!

A gól után már éppen kezdett mezőnyfölénybe kerülni a Leipzig, amikor újabb védelmi hibát kihasználva John Lundstram talált be, eldöntve a párharcot.

A visszavágón sokkal jobban játszó Rangers megérdemelten győzött 3–1-re és jutott tovább 3–2-es összesítéssel. Ez azt is jelenti, tovább kell várnunk arra, hogy Gera Zoltán után a férfiak között újabb magyar labdarúgót láthassunk európai kupa döntőjében.

A Rangers viszont 2008 után játszhat ismét döntőt a nemzetközi porondon, az ellenfél az angol West Hamet kettős győzelemmel búcsúztató szintén német Frankfurt lesz május 18-án, Sevillában.

PERCRŐL PERCRE

VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK, TOVÁBBJUTOTT A RANGERS.

90+3. perc. Szoboszlai még kiharcolt egy szögletet. Gulácsi is előrement, de újabb lövőhelyzet nem alakult ki.

86. perc. Szoboszlai bal oldali szögletét a hosszú érkező Gvardiol fejelte a kapu mellé.

81.-82. perc. Angelino helyett Andre Silva állt be, Poulsent Halstenberg váltotta.

81. perc. ÚJABB RANGERS-GÓL.A bal oldali, megpattanó beadást Gulácsi nem érte el, Gvardiol pedig rossz helyre fejelte a labdát, így az érkező Lundstram közelről, nagy erővel a kapuba lőtt. 3–1

80. perc. A gól óta egyértelműen átvette a játék irányítást az RB Leipzig, a német csapat igyekszik saját térfelére szorítani a Rangerst.

Nkunku idénybeli 32. gólját szerezte, amivel most döntetlenre áll a párharc (2–2).

71. perc. LIPCSEI GÓL. Angelino bal oldalról belőtt labdáját Nkunku 11 méterről a kapuba továbbította ballal. 2–1

70. perc. Laimer lövését védte McGregor!

69-70. perc. Szoboszlai először megjátszotta a tizenhatos vonalánál Nkunkut, de a védők elrúgták a labdát, majd Szoboszlai bal oldali passzánál már megelőzték a csatárt.

61. perc. OLMO HELYETT SZOBOSZLAI A PÁLYÁN! Olmo dühösnek tűnik, de magának köszönheti, hogy lecseréli edzője, gyengén játszott ma.

60. perc. ARFIELD! A most beállt cserejátékos előbb elveszítette a labdát, majd visszakapta Angelinótól a lipcsei kapu előterében, aztán a jobb oldalon lövőhelyzetbe került Gavridol mellett, de nyolc éteres kísérletét a rövid saroknál álló Gulácsi védte.

59. perc. Csere, de egyelőre nem Szoboszlai jön, hanem két Rangers-játékos: Wright helyett Balogun, Jack helyett Arfield.

53. perc. ITT LEHETETT VOLNA A HARMADIK! Balról lövő beadásból Sakala 7 méterről fejelt a kapu mellé.

52. perc. Kampl rúgott oda Wrightnak – srága lap!

ELKEZDŐDÖTT A 2. FÉLIDŐ. A szünetben nem volt újabb csere.

Az első félidő statisztikái (Forrás: eredmenyek.com)
Az első félidő statisztikái (Forrás: eredmenyek.com)

VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK. 45 perc után 2–0-ra vezet, ezzel továbbjutásra áll a Rangers.

45.+2. perc. Aribo a jelek szerint megsérült, Sakala állt be a helyére.

45. perc.Angelino szabadrúgásból fejbe lőtte Aribót, akit ápolni is kellett.

43. perc.Heinrichset buktatta a jobb oldalon Barisic egy sárga lapért, majd a szabadrúgásból.

38. perc. Ezúttal egy jobb oldali beadásból fejelt a balon érkező Orbán a hosszú sarok mellé.

31. perc. Goldson kapott sárga lapot buktatásért.

28. perc. VENDÉGHELYZET. Nkunku elől röviden szabadítottak fel a hazaiak, Olmo 20 méterről a kapu fölé lőtt.

28. perc. EZT HOGY? Aribo került tiszta lövőhelyzetbe, mintegy nyolc méterre a kaputól, de nem találta el igazán a labdát, nem tudta kapura irányítani azt.

26. perc. Bassey szabálytalankodott sárga lapot érően.

Ezzel már a Rangers áll továbbjutásra!

24. perc. GÓL, 20! Wright a tizenhatoson belülről gurította vissza a labdát a második hullámban lendületből érkező Kamarának, aki kissé jobbról, 17 méterről kilőtte a hosszú alsó sarkot.

A jobbhátvédnek ez már a 7. gólja volt az El-ben, ebben az idényben.

19. perc. VEZET A RANGERS! Kent tört be a bal szélen a tizenhatoson belülre, két védő között keresztbe passzolta a labdát, a visszafutó Angelino sem tudott menteni, a hosszún érkező Tavernier pedig 3 méterről a kapuba lőtt. 10

15. perc. Laimer vezetett egy kontrát középen, Poulsennek készítette le a labdát, aki 13 méterről lőtt, de Jack belelépett, és blokkolni tudott.

10. perc. ORBÁN-FEJES. Bal oldali szöglet után Orbán 11 méterről fejelt a kapu bal oldala mellé.

9. perc. Nkunku lövése pattant szögletre.

A 32. életévét éppen pénteken betöltő Gulácsi a 31. meccsét játssza az El-főtábláján.

8. perc. AZ ELSŐ LÖVÉS ÉS GULÁCSI VÉDÉS. Heinrichs röviden rúgott ki egy jobbról érkező beadást, amiből 22 méterről Jack vehette célba a kaput jobb lábbal, de Gulácsi vetődve megfogta az Angelinón megpattanó labdát,

ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS! A fehér-pirosban játszó Leipzig kezdett, kék-fehérben a Rangers.

A kezdősípszó előtt gyászszünettel emlékeztek a Rangers napokban elhunyt szertárosára.


Esőben, ötvenezer szurkoló előtt kezdődhet a mérkőzés.

A vendégeknél Haidara hiányzik sérülés miatt, a hazaiaknál Hagi, Healnder, Morelos, Ofoborh és Roffe. A Rangers ugyanúgy áll fel, mint múlt héten, a lipcseieknél az eltiltáltását letöltő Orbán és Kampl is visszatért a kezdúőcsapatba.

Willi Orbán is helyet kapott a lipcseiek kezdőcsapatában (Fotó: RB Leipzig)
Willi Orbán is helyet kapott a lipcseiek kezdőcsapatában (Fotó: RB Leipzig)

A lipcseiek délelőtti városnézése Glasgow-ban.


AZ ELSŐ MECCS ÖSSZEFOGLALÓJA

ELŐZMÉNYEK

Nehéz, de nem lehetetlen küldetésre vállalkozik a Rangers FC, amely egygólos hátrányból várja az RB Leipzig elleni Európa-liga-elődöntő második felvonását. A sorozat 2009 óta íródó történetében mindeddig négy csapat volt képes arra, hogy egy legjobb négy között vívott párharcot vesztes mérkőzés után megfordítson, s bejusson a fináléba, legutóbb a 2015–2016-os idényben a Liverpoolnak sikerült a bravúr a Villarreal kiejtésével.

A lipcsei mérkőzés után egyik oldalon sem örülhettek túlzottan. A németek nagy mezőnyfölényük ellenére csak kevés helyzetet alakítottak ki, mindössze tíz lövésük volt, ami az El-idényben részükről a legkevesebb, s csak minimális előnyt tudtak kicsikarni Angelino 85. percben szerzett bombagóljának köszönhetően. Ráadásul a lipcseiek legutóbbi két bajnoki meccsüket, az Union Berlin és múlt héten a Mönchengladbach ellen elveszítették, úgy, hogy a két mérkőzésen öt gólt is kaptak, ami azért intő jel az El-visszavágó előtt.

„Jól játszottunk az odavágón, a Rangers nagyon visszaállt – mondta a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón a lipcseieket irányító Domenico Tedesco.Arra számítok, hogy csütörtökön valamivel több területünk lesz, a skótok más hozzáállással lépnek pályára, mint az első mérkőzésen. Ugyan egygólos előnnyel utaztunk Glasgow-ba, az az érzésem, hogy a továbbjutáshoz további gólokat kell szereznünk. Lehet, hogy nem az első perctől kezdve, de a hazaiak biztos nagy nyomás gyakorolnak ránk.”

Gulácsi Péterék a döntőbe jutás reményében utaztak Skóciába (Fotó: RB Leipzig)
Gulácsi Péterék a döntőbe jutás reményében utaztak Skóciába (Fotó: RB Leipzig)

A skótoknak sincs okuk a túlzott optimizmusra, erősebb csapat érkezik hozzájuk, s jól láthatóan döcög a támadójátékuk, csupán hatszor találtak kaput a sorozat legutóbbi háromszáz percében, és a legutóbbi két tétmeccsükön csak egyszer találtak a kapuba, ugyanis a lipcsei vereség után 1–1-re végeztek a Celtic elleni rangadón.

„A lipcseiek sok meccsét megnéztük, minden eshetőségre fel kell készülnünk. Kemény ellenfél vár ránk, de mindent megteszünk a döntőbe jutásért” – mondta a Rangers holland szakvezetője, Giovanni van Bronckhorst.

Ami a vendégek magyarjait illeti, Domenico Tedesco a kezdő tizenegybe nevezte Gulácsi Pétert, ahogyan az eltiltását a múlt csütörtökön letöltő Willi Orbánt is. A legutóbbi, a Mönchengladbach elleni vesztes bajnokinak a hajrájában csereként bevetett Szoboszlai Dominik a kispadon, a cserék között kezdi a meccset.

Ha az RB Leipzig kiharcolja a továbbjutást, 2010 (Gera Zoltán, Fulham) után először szerepelhetnek magyar labdarúgók európai kupadöntőben. A német klub története során egyébként először játszhat európai kupadöntőt, ha továbbjut (az európai porondon egyszer játszott elődöntőt, azt 2020-ban, a BL-ben, a PSG ellen elveszítette), a Rangers viszont eddig négy fináléban is játszott. A skót együttes az 1961-es és az 1967-es KEK-döntőt elveszítette, az 1972-est viszont megnyerte, emellett 2008-ban az UEFA-kupa döntőjébe is bejutott, amelyben kikapott a Zenittől.

Az idei döntőt május 18-án rendezik Sevillában, az elődöntő másik párharcában a Frankfurt 2–1-es londoni siker után fogadja a West Hamet.

EMLÉKEZTETŐ
EURÓPA-LIGA
ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS

RB Leipzig (német)–Rangers FC (skót) 1–0 (0–0)
Lipcse, Red Bull Aréna. Vezette: Bastien (francia)
LEIPZIG: Gulácsi – Halstenberg, Klostermann, Gvardiol – Henrichs (Mukiele, 89.), Laimer, T. Adams, Angelino, Olmo (Forsberg, 71.), Szoboszlai (André Silva, 71.) – Nkunku (Poulsen, 89.). Vezetőedző: Domenico Tedesco
RANGERS: A. McGregor – Tavernier, Goldson, Bassey, Barisic – Jack (Sands, 83.), Lundstram, Aribo (Arfield, 83.), Kamara, Kent – S. Wright (Sakala, 69.). Vezetőedző: Giovanni van Bronckhorst
Gólszerző: Angelino (85.)

EURÓPA-LIGA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
21.00:
Rangers FC (skót)–RB Leipzig (német) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Az első mérkőzésen: 0–1

21.00: Eintracht Frankfurt (német)–West Ham United (angol) – élőben az NSO-n!
Az első mérkőzésen: 2–1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik