El: Gera Zoltán szerint a végső győzelemre is esélyes az RB Leipzig

Vágólapra másolva!
2022.04.28. 09:30
null
Willi Orbánra (balra) és Szoboszlai Dominikra (középen) is fontos szerep hárulhat a Rangers ellen (Fotó: Imago Images)
Gera Zoltán 2010-ben a Fulham légiósaként Európa-liga-döntőt játszhatott, azóta nem szerepelt magyar férfi futballista nemzetközi kupadöntőben. Az idén itt a nagy esély Gulácsi Péter, Szoboszlai Dominik és Willi Orbán előtt.

RB Leipzig–Rangers csata a döntőbe jutásért az Európa-ligában. Három magyar válogatott játékos (Gulácsi Péter, Willi Orbán és Szoboszlai Dominik) két mérkőzésre van attól, hogy nemzetközi kupadöntőben szerepeljen. Férfi futballistáink közül legutóbb tizenkét évvel ezelőtt Gera Zoltán játszhatott ilyen rangos összecsapáson, akkori klubja, a londoni Fulham a német Hamburggal találkozott.

Az idegenben elért 0–0 után Londonban a HSV szerzett vezetést, az akkori szabályok szerint két gól kellett az angol sikerhez: Simon Davies a 69. percben egyenlített, majd a 76. percben Gera Zoltán a döntőbe lőtte a Fulhamet.

„Arra emlékszem, hogy az izlandi vulkánkitörés miatt busszal mentünk Hamburgba, nem lehetett repülni – emlékezett lapunk kérdésére válaszolva a 43 éves Gera Zoltán. – Persze úgy voltunk vele, még egyszer szívesen elbuszoznánk oda, hiszen a HSV stadionjában rendezték a döntőt. Ahogyan visszagondolok, a csoportkör meccsein azért volt rotáció, a kieséses szakaszban lépésről lépésre lett egyre fontosabb a kupa. A Sahtar, majd utána a Juventus óriási ellenfélnek számított, senki sem várta el tőlünk a továbbjutást, aztán a nyolc között a Wolf­s­­burgot búcsúztattuk – az elődöntőben már sokkal fontosabb volt a kupasorozat, mint az előző ősszel. A média érdeklődése megnőtt, a klubnak is fontossá vált, nagyon összpontosítottunk: ha már idáig eljutottunk, kerüljünk be a döntőbe! Így az elődöntőben már érezni lehetett, mekkora a tét, senki sem akart hibázni, óvatosabbak voltak a csapatok.”

Később visszatért a Ferencvárosba, amelynek Thomas Doll volt az edzője, aki játékosként és edzőként tíz évig szolgálta a Hamburgot – az U21-es válogatott szövetségi edzője elmondta, ez az elődöntő is téma volt közöttük.

„Akkor éppen nem a HSV alkalmazottja volt, de azért fontos maradt neki a klub. Azzal ugratott: kinyírtál minket, a saját stadionjában játszhatott volna döntőt a HSV, de ezt az én gólom akadályozta meg. Ez ilyen: van, aki többször játszhat nemzetközi kupadöntőben, de van, aki egyszer a karrierje során, és ugye sokan sohasem élhetnek át ilyen élményt. Nekem is meghatározó az életemben, ahogyan készültünk az Atlético Madrid elleni döntőre, még akkor is, ha sajnos nem mi nyertünk. Éppen ezért nagyon szurkolok a Lipcse magyarjainak, éljék át, amit én, jussanak túl az elődöntőn, és készüljenek az Európa-liga döntőjére. A négy közé véletlenül senki sem juthat el, a skót Rangers nehéz ellenfél lesz, a visszavágón nagyszerű hangulatban kell majd megküzdeni vele Glasgowban, de esélyesnek látom a német csapatot. Azt is el tudom képzelni, hogy megnyeri az Európa-ligát!”

EURÓPA-LIGA
ELŐDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
21.00:
RB Leipzig (német)–Rangers FC (skót) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
21.00: West Ham United (angol)–Eintracht Frankfurt (német) – élőben az NSO-n!

EURÓPA-KONFERENCIALIGA
ELŐDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
21.00:
Leicester City (angol)–AS Roma (olasz) (Tv: RTL+)
21.00: Feyenoord (holland)–Olympique Marseille (francia)

Gera Zoltán (jobbra) a Fulhammel jutott be az Európa-liga döntőjébe (Fotó: Imago Images)
Gera Zoltán (jobbra) a Fulhammel jutott be az Európa-liga döntőjébe (Fotó: Imago Images)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik