A végére csak feltörte a Lipcse a Rangers-reteszt

R. Gy.R. Gy.
Vágólapra másolva!
2022.04.28. 20:44
null
Óriási küzdelem zajlott a pályán, de a végén csak nyert a Lipcse (fotó: AFP)
Az Európa-liga elődöntőjének első mérkőzésén az RB Leipzig hazai pályán a skót Rangerst fogadta, és 1–0-s győzelmet aratott.

 

EURÓPA-LIGA
ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS

RB Leipzig (német)–Rangers FC (skót) 1–0 (0–0)
Lipcse, Red Bull Aréna. Vezette: Bastien (francia)
LEIPZIG: Gulácsi – Halstenberg, Klostermann, Gvardiol – Henrichs (Mukiele, 89.), Laimer, T. Adams, Angelino, Olmo (Forsberg, 71.), Szoboszlai (André Silva, 71.) – Nkunku (Poulsen, 89.). Vezetőedző: Domenico Tedesco
RANGERS: A. McGregor – Tavernier, Goldson, Bassey, Barisic – Jack (Sands, 83.), Lundstram, Aribo (Arfield, 83.), Kamara, Kent – S. Wright (Sakala, 69.). Vezetőedző: Giovanni van Bronckhorst
Gólszerző: Angelino (85.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Öt védővel állt fel a Rangers a Gulácsival és Szoboszlaival a kezdőjében pályára lépő RB Leipzig ellen Lipcsében, és az első félidő megmutatta, hogy ez a védekező felfogás nem ízlik a hazaiaknak.

Olyannyira kevés esemény történt az első félidőben, hogy már az is eseménynek számított, ha egyáltalán valaki lövéshez jutott. A kaput eltaláló próbálkozás nem is volt kritérium... Ha a közönség lelkes énekszava nem ad hangulatot a meccsnek, akkor inkább kínzással ért volna föl az első játékrész.

A második félidő valamivel jobban indult, mindjárt az elején Kent szerezhetett volna gólt ügyes egyéni akció után, de kicsit tévedett. A másik oldalon Nkunku sistergős lövését védte McGregor.

A felpörgetett kezdés után jött a visszaesés. A skótok visszaálltak, és folytatódott az unalom. Egészen a 70. percig, amikor Nkunku óriási helyzetet hagyott ki. Ügyes cselekkel kicselezte a védőket, kicselezte a kapust, viszont elvitte a lendület, és az üres kapuba már nem tudott betalálni.

Lassan-lassan előremerészkedett a Rangers, és egyre jobban felbátorodott. A lipcseieknek ezért újabb rohamra kellett indulniuk, és az utolsó tíz percet jól meg is nyomták. A 85. percben Adams nagy lövését tolta a léc fölé McGregor nagy bravúrral. Jött a szöglet, és vele a lipcsei gól. A jobb oldalról érkező labdát rossz helyre fejelték ki a vendégvédők, rárajtolt Angelino, és 18 méterről, kapásból a jobb alsóba vágta a labdát. 1–0

A maradék időben már nem tudott újítani a Rangers, így Gulácsiék egygólos előnnyel utazhatnak a visszavágóra.

 

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+4. perc: Vége a meccsnek, egygólos előnnyel utazik Skóciába a Lipcse. 1–0

90+3. perc: Tavernier kaszálta el Poulsent, ő is kapott egy sárgát.

90+2. perc: Goldson kapott sárgát beszédért.

90. perc: Három perc a hosszabbítás.

89. perc: Hazai cserék. Nkunku helyett Poulsen,Henrichs helyére Mukiele érkezett.

85. perc: GÓÓÓÓL! VEZET A LIPCSE! A jobb oldali szögletet kifejelték a védők, de éppen Angelino elé, aki 18 méterről, ballal kapásból a jobb alsóba lőtte a labdát. 1–0

85. perc: Adams kapott szép labdát, majd 16 méterről, középről, ballal rálőtte, McGregor kiszedte a labdát a léc alól. Szöglet.

83. perc: Rangers-cserék: Jack helyett Sands, Aribo helyett Arfield a pályán.

82. perc: Henrich esett el a tizenhatoson belül, de nem kapott tizenegyest, hiába reklamált.

79. perc: Egyre többet veszélyeztet a Rangers. Az imént Jack lőtte rá jó messziről. Semmilyen veszélyt nem jelentett a bomba, de jelezte, hogy figyelnie kell a Lipcsének.

76. perc: Kent imitálta a beadást, de valójában kapura akart lőni, így amikor megetette a tizenhatos bal sarka közeléből, figyelnie kellett Gulácsinak, aki biztosan védett.

71. perc: Kettőt cserélt a Lipcse, Szoboszlai helyett André Silva, Olmo helyett Forsberg játszik tovább.

70. perc: Te jó ég! Nkunku a tizenhatos vonaláról indult, két védők között is elhúzta a labdát, majd kicselezte a kapust, aztán 11 méterről nem tudta belőni az üres kapuba a labdát.

69. perc: Cserélt a Rangers, Wright helyett Sakala a pályán.

66. perc: Szórványos füttyszó Lipcsében, mert tanácstalanság tükröződik a kedvenceik arcán.

62. perc: Nem nagyon tud mit kezdeni a Lipcse a Rangersszel, most éppen Laimer próbálkozott egy rémesen gyenge lövéssel, a labda McGregor kezébe gurult...

53. perc: Szoboszlai remekül tette le Nkunkunak, aki 16 méterről jobbal ellőtte, McGregor jól helyezkedett, így a labda éppen oda ment, ahol állt, csakhogy még így is nehéz dolga volt vele.

51. perc: Tavernier lőtte rá 13 méterről, a labda viszont levágódott egy lipcsei hátról. A szögletből nem lett semmi.

49. perc: Kent csalta a távolságot, majd bejutott a tizenhatoson belülre, egy csellel még meghúzta a labdát, majd 5 méterről, egészen éles szögből ellőtte, és a lába között elsuhanó labda nem sokkal gurult el a bal alsó mellett.

46. perc: Elkezdődött a második félidő.

ELSŐ FÉLIDŐ

45. perc: Ebből ennyi is elég volt a bírónak. Nem csodáljuk, a második félidőben ennél csak jobb jöhet. 0–0

43. perc: Folytatódott az iszapbirkózás, pedig nincs is sár... Na ja, a legjobbak még a gyepen is képesek ilyesmire.

38. perc: Sír a labda... A skótok ezt nem bánják, csak a védekezéssel törődnek, és lezárják a területet a hazai támadók elől.

31. perc: Némileg fellazult a skótok védelme, ezt használta ki Szoboszlai, aki a tizenhatos jobb sarka közeléből középre adott, és bár Nkunku elől mentettek, a labda még jó volt Angelinónak, aki 6 méterről, kapásból ellőtte, de éppen az előtte álló védőbe, Tavernierbe.

30. perc: Jobb oldali Rangers-szöglet után Goldson fejelt 10 méterről fölé.

28. perc: Szabadrúgáshoz jutott a Rangers, mert Kentet rúgta fel Adams 23 méterre Gulácsi kapujától, a tizenhatos jobb sarka közelében. Tavernier beadását kifejelték a hazai védők.

24. perc: Unalmas mezőnyjátékkal teltek az utóbbi percek egyértelmű lipcsei fölénnyel. De ez eddig kevés volt a gólhoz.

A kék mezes Rangersnek nem sok támadás jutott az első húsz percben (fotó: AFP)
A kék mezes Rangersnek nem sok támadás jutott az első húsz percben (fotó: AFP)

 

18. perc: Laimer lőhetett volna gólt szép kényszerítő után, de Goldson jól lépett közbe, a lábáról lepattanó labdát elkapta a kapus.

16. perc: Óriási hazai helyzet maradt ki! Henrichs beadása találta meg jobbról a teljesen egyedül álló Nkunkut, aki 7 méterről nem tudta ellőni a labdát, elügyetlenkedte. A francia csatár a talajra panaszkodott az eset után.

11. perc: Szoboszlai indította nagyszerű ütemben a jobb szélen megiramodó Klostermannt, aki az alapvonal közeléből beadott, csakhogy olyan gyengén, hogy McGregor könnyen lehúzta a labdát.

6. perc: Szoboszlai kapott gyanúsan üresen labdát a vendégek tizenhatosán belül, de nem sokkal később kiderült, hogy lesről indult...

3. perc: Beszorult a Rangers, Nkunku fordult le roppant veszélyesen a skót tizenhatoson belül, majd a védője szorításában elesett. A bíró jelezte, hogy ez nem volt tizenegyes.

1. perc: Mindjárt támadóan lépett fel a Lipcse, és a bizonytalankodó skót védelem álmélkodását kihasználva Laimer pörkölte rá 19 méterről, de a labda egy védő lábáról pattant le.

1. perc:Elkezdődött a találkozó, a Lipcse fehér-pirosban, a Rangers tiszta kékben játszik.

 

ELŐZMÉNYEK

RB Leipzig–Rangers csata a döntőbe jutásért az Európa-ligában. Három magyar válogatott játékos (Gulácsi Péter, Willi Orbán és Szoboszlai Dominik) két mérkőzésre van attól, hogy nemzetközi kupadöntőben szerepeljen. Férfi futballistáink közül legutóbb tizenkét évvel ezelőtt Gera Zoltán játszhatott ilyen rangos összecsapáson, akkori klubja, a londoni Fulham a német Hamburggal találkozott.

Az idegenben elért 0–0 után Londonban a HSV szerzett vezetést, az akkori szabályok szerint két gól kellett az angol sikerhez: Simon Davies a 69. percben egyenlített, majd a 76. percben Gera Zoltán a döntőbe lőtte a Fulhamet.

„Arra emlékszem, hogy az izlandi vulkánkitörés miatt busszal mentünk Hamburgba, nem lehetett repülni– emlékezett lapunk kérdésére válaszolva a 43 évesGera Zoltán.– Persze úgy voltunk vele, még egyszer szívesen elbuszoznánk oda, hiszen a HSV stadionjában rendezték a döntőt. Ahogyan visszagondolok, a csoportkör meccsein azért volt rotáció, a kieséses szakaszban lépésről lépésre lett egyre fontosabb a kupa. A Sahtar, majd utána a Juventus óriási ellenfélnek számított, senki sem várta el tőlünk a továbbjutást, aztán a nyolc között a Wolf­s­­burgot búcsúztattuk – az elődöntőben már sokkal fontosabb volt a kupasorozat, mint az előző ősszel. A média érdeklődése megnőtt, a klubnak is fontossá vált, nagyon összpontosítottunk: ha már idáig eljutottunk, kerüljünk be a döntőbe! Így az elődöntőben már érezni lehetett, mekkora a tét, senki sem akart hibázni, óvatosabbak voltak a csapatok.”

Később visszatért a Ferencvárosba, amelynek Thomas Doll volt az edzője, aki játékosként és edzőként tíz évig szolgálta a Hamburgot – az U21-es válogatott szövetségi edzője elmondta, ez az elődöntő is téma volt közöttük.

„Akkor éppen nem a HSV alkalmazottja volt, de azért fontos maradt neki a klub. Azzal ugratott: kinyírtál minket, a saját stadionjában játszhatott volna döntőt a HSV, de ezt az én gólom akadályozta meg. Ez ilyen: van, aki többször játszhat nemzetközi kupadöntőben, de van, aki egyszer a karrierje során, és ugye sokan sohasem élhetnek át ilyen élményt. Nekem is meghatározó az életemben, ahogyan készültünk az Atlético Madrid elleni döntőre, még akkor is, ha sajnos nem mi nyertünk. Éppen ezért nagyon szurkolok a Lipcse magyarjainak, éljék át, amit én, jussanak túl az elődöntőn, és készüljenek az Európa-liga döntőjére. A négy közé véletlenül senki sem juthat el, a skót Rangers nehéz ellenfél lesz, a visszavágón nagyszerű hangulatban kell majd megküzdeni vele Glasgow-ban, de esélyesnek látom a német csapatot. Azt is el tudom képzelni, hogy megnyeri az Európa-ligát!”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik