Remek kezdés után túl sok volt a hiba, kikapott a Ferencváros

NAGY ZSOLT (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)NAGY ZSOLT (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2021.09.16. 18:20
A labdarúgó Európa-liga G-csoportjának első mérkőzésén a Ferencváros 2–1-re kikapott a Bayer Leverkusen otthonában. Bátran és góllal kezdett a magyar bajnok, de a hazaiak megfordították a mérkőzést.
Kellett a lendület (Fotó: Árvai Károly)
A GALÉRIÁÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
Kellett a lendület (Fotó: Árvai Károly) A GALÉRIÁÉRT KATTINTSON A KÉPRE!


EURÓPA-LIGA

CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
G-CSOPORT
Bayer Leverkusen (német)–Ferencváros 2–1 (1–1)

Leverkusen,
BayArena, 11 013 néző. V: Treimanis (lett)
BAYER LEVERKUSEN: Hradecky – J. Frimpong, Kossounou, Tah, Sinkgraven (Hincapié, 67.) – E. Palacios (Aránguiz, 50.), Demirbay – Adli (Bellarabi, 67.), Wirtz (Amiri, 80.), M. Diaby – Alario (Schick, 66.). Vezetőedző: Gerardo Seoane
FERENCVÁROS: Dibusz – Wingo, S. Mmaee, Blazic, Civic – Vécsei (Uzuni, 66.), Loncar (Gavrics, 77.) – Nguen, Zachariassen, Zubkov (Cabraja, 86.) – R. Mmaee. Vezetőedző: Peter Stöger
Gólszerző: E. Palacios (37.), Wirtz (69.), ill. R. Mmaee (8.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Különös város Leverkusen. Sohasem alapították volna meg, ha nincs a Bayer AG gyógyszeripari vállalat, amely a 19. században Wiesdorf am Rhein mellé települt, Carl Leverkus német vegyészről Leverkusennek keresztelte a gyártelepet, és amikor 1930-ban Wiesdorf városa a környéken lévő Schlebusch, Steinbüchel és Rheindorf kommunával összeolvadt, a létrejövő város is ezt a nevet kapta. A sportklub érdekes módon 26 évvel öregebb a városnál, a vállalat dolgozói hozták létre, és a címerben a gyógyszergyárhoz tartozó kereszt és oroszlán a mai napig megjelenik.

A Bayer márkanév az évek során hozzánőtt a városhoz, ezt jól mutatja az 51 méter átmérőjű logó is, amelynek betűi hét méter magasak és 1710 izzó világítja meg őket éjszaka. A hatalmas gyártelep az egész környék arculatát meghatározza. A városközpont nem különösebben nagy, az utcák csendesek, a futballcsapat imádata azonban mindenhol felfedezhető. Piros-feketére festett padok, az üzletek ablakában kiállított Bayer Leverkusen-mintás bicikli és fekete festékkel felfújt logó a házak falán. A klub a városban hivatalos szurkolói központot is üzemeltet, ahol a falakat olyan relikviák díszítik, mint az 1970-es évekből származó mezek, az 1988-ban UEFA-kupát nyerő csapat dedikált fotója, valamint az egyik törzsszurkoló címerekkel televarrt kabátja, amelyet elhalálozása után az özvegye adományozott a központnak. A kívül fehér, belül piros-fekete stadion jól illik a városba, környékén ráadásul a mérkőzés közeledtével magyar szurkolókkal is lehetett találkozni, a legfanatikusabbak egészen messziről érkeztek.

„Kárpátaljáról indultunk, két napot utaztunk – mondta lapunknak egy negyven év körüli úriember, aki a feleségével érkezett. – Biztos, ami biztos, a hazai és a vendégszektorba is váltottunk belépőt. Ha az egyikbe valamiért nem engednének be, ott a másik. Évente négy-öt Fradi-meccsre járunk, ott voltunk Barcelonában, amikor az Espanyollal játszott a csapat, majd augusztusban Bernben is. Szerintünk a németek lenézik a csapatot, jó lenne meglepni őket.”

MAGYAR SZURKOLÓK LEVERKUSENBEN

Hogy a Ferencváros is hasonlóra készül, a meccs előtti sajtótájékoztatón Vécsei Bálint és Peter Stöger is elmondta, az első meglepetést mégis a Leverkusen szolgáltatta a kezdő tizenegye kihirdetésével, amelyben a brazil Paulinho és az Európa-bajnokságon öt gólt szerző cseh csatár, Patrik Schick sem szerepelt. A németek persze így is pokolian gyors és erős játékosokkal várták a zöld-fehéreket, és amikor a találkozó kezdete előtt negyedórával a hangszórókból felhangzott a Bayer gitárkísérettel előadott himnusza, a BayArenában legalább tízezren énekelték, hogy a Leverkusennek nincs párja a Rajna mentén.

Hogy az állítás mennyire igaz, az első tíz percben nem derült ki, mert alig kezdődött el a mérkőzés, vezetést szerzett a Ferencváros: Vécsei remek ütemben ugratta ki a bal oldalon Tokmac Nguent, aki a tizenhatoson belülre robogott a labdával, majd a középen érkező Ryan Mmaeét hozta kihagyhatatlan ziccerbe. Peter Stöger taktikája működött, Vécsei közel játszott a védősorhoz, hogy segítsen a labdák kihozatalában, az ötös védősor pedig az ellenfél villámléptű támadóinak féken tartása miatt volt indokolt.

(Fotó: Árvai Károly)
(Fotó: Árvai Károly)


A németek a félidő felére kezdtek magukra találni, uralták a meccset. Dibusz Dénes bravúrjai kellettek a vezetés megőrzéséhez, Kerem Demirbay jobb felső sarokba tartó labdáját és Lucas Alario kapu bal oldalába irányuló kapáslövését is védte, a 37. percben azonban ő sem tehetett semmit, Frimpong alapvonaltól visszatett labdáját Exequiel Palacios bombázta a jobb felső sarokba. A Ferencváros hamar visszaszerezhette volna a vezetést, de Nguen szöglete után Vécsei hiába lőtt közelről a hálóba, a labda előtte a kezét érintette, és a VAR javította a játékvezető döntését. A félidő végére a Leverkusen egyértelműen átvette a játék irányítását, megnyugtató volt látni, hogy döntetlennel vonultak öltözőbe a csapatok.

A második játékrész elején a Ferencváros igyekezett ismét meglepni a németeket, de a labdaszerzés utáni gyors megindulásokkal ezúttal megbirkózott a Leverkusen, és mezőnyfölényét kihasználva építette támadásait. A magyar védelem jól zárt, Dibusz Dénesnek csak Amine Adli fejesénél kellett nagyot védenie, Gerardo Seoane a 65. percben ezért Schicket és Karim Bellarabit is becserélte.

Ez meghozta az áttörést, igaz, nem az újonnan pályára lépők, hanem Florian Wirtz talált a hálóba, miután fájóan üresen labdát kapott a tizenegyesponttól balra. A hazaiak a vezetés megszerzése után visszavettek a tempóból, a Fradinak lehetősége nyílt támadni, ám néhány ígéretesen induló akción kívül többre nem futotta az erejéből. Hiába a jó kezdés és a mérkőzés nagy részében mutatott stabil játék, a Leverkusen mindhárom pontot otthon tartotta.

(Fotó: Árvai Károly)
(Fotó: Árvai Károly)


ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A csoport másik mérkőzésén
Real Betis (spanyol)–Celtic (skót) 4–3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik