El, Ekl: Rashford és Jesus is olyat tett, amit még soha – érdekességek

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2023.03.17. 10:31
null
Jorge Jesus először esett ki a legjobb 16 között a nemzetközi kupákból, míg Jorge Sampaoli meg is nyerte a sorozatot, amikor ott volt a legjobb nyolc között (Fotó: Getty Images)
A sorozatot hatszor megnyerő spanyol Sevilla története során hatodszor jutott negyeddöntőbe a második számú európai kupában, s amikor az andalúz csapat ott volt az UEFA-kupa/Európa-liga legjobb nyolc csapata között, akkor el is hódította a trófeát. A csütörtöki Európa-liga- és Európa-konferencialiga-játéknap legérdekesebb statisztikái.

 

Marcus Rashford lett a legfiatalabb Manchester United-labdarúgó és angol játékos, aki elérte a 25 gólt a nemzetközi kupákban.



Eddig hatszor, a 2019–2020-as idény óta pedig először fordult elő az Európa-liga történetében, hogy a Sevilla bejutott a negyeddöntőbe. Korábban amikor az andalúzok ott voltak a legjobb nyolc között, meg is nyerték a sorozatot. A mostani továbbjutásnak voltak előjelei, hiszen a csapat legutóbbi hat meccsén öt győzelmet és egy döntetlent ért el, amikor török csapattal találkozott, ráadásul átlagban három gólt szerzett ezeken a meccseken.

Pedig Szalai Attiláék joggal bízhattak a Fenerbahce edzőjében, a portugál Jorge Jesussal ugyanis edzői pályafutása során először fordult elő, hogy a legjobb 16 között búcsúzott az Európa-ligától, az eddigi öt alkalommal továbbjutott.

 



A német SC Freiburg eddig sohasem veszítette el egy európai kupa nyolcaddöntőjének visszavágóját, ráadásul a németek eddigi négy meccsükön úgy hoztak össze két-két győzelmet és vereséget, hogy duplaannyi gólt lőttek (8), mint amennyit kaptak (4).

Az olasz Juventus azonban bizonyította, hogy jobb csapat, mint német ellenfele, s ebben az évszázadban tizedszer jutott a legjobb nyolc közé az európai porondon. Ráadásul a torinóiak joggal építhetik játékukat szerb csillagukra, Dusan Vlahovics ugyanis minden sorozatot figyelembe vége már 20 gólnál jár, amióta 2022-ben a Juvéhoz igazolt, s ezzel a mutatóval 11 góllal előzi meg a házi góllövőlista második helyén álló Moise Kean, Adrien Rabiot kettőst.

Mint ismert, a Bajnokok Ligájában három, az Európa-ligában kettő, az Európa-konferencialigában pedig egy olasz csapat jutott negyeddöntőbe. Az olasz csapatok ilyen magas számára a nemzetközi kupák ezen szakaszában mindössze kétszer volt példa korábban: az 1998–1999-es kiírásban hat, az 1990–1991-es évadban hét olasz klub élte meg a negyeddöntőket.

 



A Sporting CP elleni volt az Arsenal történetének 23. tizenegyespárbaja (14-et megnyertek, nyolcat elveszítettek az „ágyúsok”), ugyanakkor a 2003-as, Rotherham elleni Ligakupa-meccs mellett csak a második, melyet hazai pályán játszottak az észak-londoniak és az első, melyet elveszítettek.

Az Arsenal kétarcúan teljesített az Emiratesben a nemzetközi porondon, hiszen az egyenes kieséses szakaszban a legutóbbi öt mérkőzését nem tudta megnyerni, ugyanakkor a Sporting CP játékosa, Pedro Goncalves volt az első olyan labdarúgó, aki a mostani idényben gólt szerzett az Európa-ligában az Arsenal otthonában – ráadásul több mint 42 méterről.

 





Az ukrán Sahtar Donecket 7–1-re kiütő Feyenoord a második legnagyobb különbségű győzelmet érte el, amire egy holland csapat képes volt az európai kupák legalább legjobb 16 csapata között – az 1979–1980-as kiírásban az Ajax 10–0-val intézte el a ciprusi Omonia Nicosiát.

A Feyenoord mellett még egy holland klub, Kerkez Milos csapata, az AZ van még versenyben a nemzetközi porondon, s a Lazio elleni római 2–1-es győzelemmel az Alkmaar lett a második németalföldi klub, amely mindkét meccsét megnyerte egy olasz csapattal szemben az európai kupákban. Az első a Twente volt, amely 1975-ben a Juventust ejtette ki kettős győzelemmel.

A belga Anderlecht a Valencia elleni, 1982–1982-as kiírásban elért 2–1-es győzelme óta először volt képes meccset nyerni vendégként spanyol csapattal szemben, s akkor meg is nyerte a sorozatot a most a Villarrealt búcsúztató klub.

A továbbjutáshoz nagyban hozzájárult a belga csapat kapusa, Bart Verbruggen, akinek a statisztikák alapján 1.91 gólt kellett volna kapnia, mégis „lehúzta a rolót”, ezzel neki van a legjobb mutatója a védési hatékonyság tekintetében.

EURÓPA-LIGA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓK
Arsenal (angol)–Sporting CP (portugál) 1–1
(Xhaka 19., ill. Pedro Goncalves 62.) – tizenegyesekkel 3–5
Továbbjutott: a Sporting, 3–3-mal, tizenegyesekkel
Union Saint-Gilloise (belga)–Union Berlin (német) 3–0 (Teuma 18., Amani 63., Lapoussin 90+4.)
Továbbjutott: az Union Saint-Gilloise, 6–3-as összesítéssel
Real Sociedad (spanyol)–AS Roma (olasz) 0–0
Továbbjutott: a Roma, 2–0-s összesítéssel
FERENCVÁROS–Bayer Leverkusen (német) 0–2 (M. Diaby 3., A. Adli 81.)
Továbbjutott: a Leverkusen, 4–0-s összesítéssel
Fenerbahce (török)–Sevilla (spanyol) 1–0 (E. Valencia 41. – 11-esből)
Továbbjutott: a Sevilla, 2–1-es összesítéssel.
Freiburg (német)–Juventus (olasz) 0–2 (Vlahovics 45. – 11-esből, Chiesa 90+5.)
Továbbjutott: a Juventus, kettős győzelemmel, 3–0-s összesítéssel.
Real Betis (spanyol)–Manchester United (angol) 0–1 (Rashford 56.)
Továbbjutott: a Manchester United, kettős győzelemmel, 5–1-es összesítéssel.
Feyenoord (holland)–Sahtar Doneck (ukrán) 7–1 (S. Giménez 9., Kökcü 24., 38. – a másodikat 11-esből, Idrisszi 49., 60., Dzsahanbahs 64., Danilo Pereira 67., ill. Kelsy 87.)
Továbbjutott: a Feyenoord, 8–2-es összesítéssel.

EURÓPA-KONFERENCIALIGA
NYOLCADDÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉS
Sivasspor (török)–Fiorentina (olasz) 1–4
(Yesilyurt 35., ill. Arthur Cabral 44., Milenkovics 62., Gutasz 82. – öngól, Castrovilli 89.)
Továbbjutott: a Fiorentina 5–1-es összesítéssel
Djurgarden (svéd)–Lech Poznan (lengyel) 0–3 (Marchwinski 77., Kvekveszkiri 90+1., Skóras 90+2.)
Továbbjutott: a Lech Poznan 5–0-s összesítéssel
Slovan Bratislava (szlovák)–FC Basel (svájci) 2–2
(Abubakari 10., Kucka 17., ill. Calafiori 53., Amdouni 90+3.) – tizenegyesekkel: 1–4
Továbbjutott: az FC Basel 4–4-gyel, tizenegyesekkel
West Ham United (angol)–AEK Larnaca (ciprusi) 4–0
(Scammaca 21., Bowen 47., 50., Mubama 65.)
Továbbjutott: a West Ham United 6–0-s összesítéssel
AZ (holland)–Lazio (olasz) 2–1 (J. Karlsson 28., Pavlidisz 63., ill. Anderson 21.)
Továbbjutott: az AZ 4–2-es összesítéssel
Nice (francia)–Sheriff Tiraspol (moldovai) 3–1 (Laborde 30., Moffi 53., Brahimi 79., ill. A. Tapsoba 54.)
Továbbjutott: a Nice 4–1-es összesítéssel
Villarreal (spanyol)–Anderlecht (belga) 0–1 (Szlimani 73.)
Továbbjutott: az Anderlecht 2–1-es összesítéssel

Istanbul Basaksehir (török)–Gent (belga) 1–4
Továbbjutott: a Gent, 5–2-es összesítéssel.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik