Ekl: a hét végén négy gólt lőtt, most négy perc alatt hármat – ki ez az Orban?!

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.03.15. 19:57
null
Gift Emmanuel Orban egyik gólöröme Isztambulban (Fotó: AFP)
Az első mérkőzés döntetlenje után a Basaksehir bizakodva várta a Gent elleni Európa-konferencialiga-nyolcaddöntő hazai visszavágóját, ám a szerda esti mérkőzésen már a szünetben biztosra vehette a búcsúját: a belgák négy találattal vezettek egy feltörekvő tehetség, az első meccsen is gólt szerző nigériai Gift Orban villámgyors mesterhármasára alapozva. A hajrában szépített a Basaksehir, de a Gent a 4–1-es győzelemmel is simán jutott tovább.

 

A hét végén, a Zulte Waregem elleni belga bajnokin fél óra alatt (!) négy gólt szerző Gift Orban a 31. és a 34. perc között háromszor talált be a Basaksehir kapujába. Közeli lövéssel nyitotta az emlékezetes előadást (VIDEÓ ITT), másodjára félmagas távoli lökettel büntette az ismételten labdát vesztő törököket (VIDEÓ ITT!), két perccel később pedig némi szerencséje is volt, hogy az elsőre a kapusba lőtt labdája visszapattant hozzá, az ismétlést már berúgta(VIDEÓ ITT!). Néhány perccel később, miközben Orban megosztotta a török védők figyelmét, Hugo Cuypers befejelte a Gent negyedik gólját is (VIDEÓ ITT!).

A második félidő egy gólt hozott, azt is egy belga, a nagy ígéretként induló, a Basaksehirben február óta kölcsönben futballozó Adnan Januzaj lőtte közelről (VIDEÓ ITT!).

Ami az este hősét illeti, a gyermekkorát Nigériában és Togóban töltő – a hirtelen fellelt források alapján a neve ellenére magyar rokonsággal nem rendelkező – Gift Emmanuel Orbanra 2021 novemberében figyelt fel és csapott le a Stabaek, amelyben 2022 májusában mutatkozott be. A norvég klub először kölcsönvette, aztán gyorsan meg is vásárolta a nigériai Bison FC-től, majd idén januárban – a Transfermarkt kimutatása szerint kb. 33-szoros haszonnal, 3.3 millió euróért – eladta a Gentnek, immár mint a norvég második vonal 16 gólos társgólkirályát, a csapat élvonalba visszakerülésének fő letéteményesét.

Bár sokan értetlenkedve fogadták, hogy a Gent ilyen sok pénzt fizetett egy gyakorlatilag ismeretlen futballistáért, a 21. évében járó Orban eddig jó vásárnak bizonyult: két góllal mutatkozott be a Westerlo elleni bajnoki meccsen, a belga élvonalban eddig hét, az Ekl-ben a szerdai terméssel együtt öt gólt szerzett.

Várjuk a folytatást!

EURÓPA-KONFERENCIALIGA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Basaksehir (török)–Gent (belga) 1–4 (Januzaj 88., ill. G. Orban 31., 32., 34., Cuypers 38.)
Továbbjutott: a Gent, 5–2-es összesítéssel.

A CSÜTÖRTÖKI PROGRAM
18.45:
Sivasspor (török)–Fiorentina (olasz)
Az első mérkőzésen: 0–1
18.45: Djurgarden (svéd)–Lech Poznan (lengyel)
Az első mérkőzésen: 0–2
18.45: Slovan Bratislava (szlovák)–Basel (svájci)
Az első mérkőzésen: 2–2
21.00: West Ham United (angol)–AEK Larnaca (ciprusi)
Az első mérkőzésen: 2–0
21.00: AZ Alkmaar (holland)–Lazio (olasz)
Az első mérkőzésen: 2–1
21.00: Nice (francia)–Sheriff Tiraspol (moldovai)
Az első mérkőzésen: 1–0
21.00: Villarreal (spanyol)–Anderlecht (belga)
Az első mérkőzésen: 1–1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik